Η Συμπαράταξης Πολιτών Βορείου Αιγαίου στο Πυργί

Τρί, 14/05/2019 - 17:47

Επίσκεψη στο  Πυργί πραγματοποίησε χθες ομάδα υποψηφίων συμβούλων της Συμπαράταξης Πολιτών Βορείου Αιγαίου, αποτελούμενη από τους Δημήτρη Κουντουριαδη, Φιλία Χαλάτση,  Βάσω Μιχαλοπούλου και Γιούλα Αργυρουδη και και συζήτησε με τους κατοίκους του χωριού. Στο επίκεντρο των συζητήσεων  βρέθηκε η πληθυσμιακή συρρίκνωση του χωριού, η φυγή των νέων, η σημαντική μείωση των τουριστικών αφίξεων αλλά και η απαγόρευση της Εφορίας Αρχαιοτήτων για την ανάπτυξη νέων ξυστών στα κτήρια του διατηρητέου οικισμού με την αιτιολογία ότι η τεχνική των ξυστών δεν απαντώνταν στη διαμόρφωση του πρώτου οικισμού.  Η αποκατάσταση των κτηρίων προβλέπεται αποκλειστικά με λιθοδομή ή χρώμα ώχρας.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται γιατί το Πυργί είναι πλέον συνώνυμο των ξυστών και φοβούνται ότι θα χάσουν το στοιχείο που  κάνει το χωριό τους διακριτό και διάσημο.

Από την πλευρά της  Συμπαράταξης Πολιτών, αφού παρουσιάστηκαν  πτυχές του προγράμματος που αφορούν την συνολική ανάπτυξη των οικισμών μέσω της σύνδεσης αγροτικής παραγωγής και τουρισμού, τονίστηκε η ανάγκη διαλόγου και πλήρους μελέτης για την λειτουργία του χωριού και των μνημείων του .

 

Σχετικά Άρθρα