Κατασχέθηκαν 5 τόνοι ληγμένων τροφίμων στη Χίο!

Δ/ντής Τμ. Κτηνιατρικής: Μόνο σε μια επιχείρηση εντοπίστηκαν 1.600 κιλά
Δείτε τις ΦωτογραφίεςΑκούστε το ηχιτικό
Δευ, 18/02/2019 - 13:05
Ηχητικό απόσπασμα: 

 

5 τόνοι ακατάλληλων και ληγμένων τροφίμων κατασχέθηκαν το τελευταίο εξάμηνο από την Κτηνιατρικη Υπηρεσία Χίου ενώ μόνο σε μια περίπτωση επιχείρησης κατασχέθηκαν 1.600 κιλά!

«Οι ιδιοκτήτες δηλώνουν συνήθως αμέλεια», ανέφερε στο Ράδιο «Α» ο Δ/ντής του Τμήματος Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χίου, Ισίδωρος Αμέντας, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που στους ελέγχους της υπηρεσίας τους, που διενεργούνται απρόσκοπτα παρά το ελλειπές προσωπικό (μόλις τρία άτομα), εντοπίζουν τόσο μεγάλες ποσότητες ακατάλληλων τροφίμων, γι’αυτό και προχώρησαν στη δημοσιοποίηση των στοιχείων.

«Σκοπός μας είναι να γίνει αντιληπτό ότι έλεγχοι γίνονται και με κάθε τρόπο θα εμποδίσουμε να κυκλοφορούν προς διάθεση ληγμένα και ακατάλληλα προϊόντα. Παράλληλα όμως και οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν τις ημερομηνίες λήξης και να απαιτούν – όπως το δικαιούνται- ενημέρωση ακόμα και για τα χύμα προϊόντα που αγοράζουν», ανέφερε ο κ. Αμέντας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, συνήθως οι ποσότητες των ληγμένων που εντοπίζουν είναι  της τάξεως του ενός τόνου το εξάμηνο ή το χρόνο.

Όσον αφορά την γκάμα των ακατάλληλων προϊόντων που εντοπίστηκαν το τελευταίο εξάμηνο, αυτή αγγίζει πολλές κατηγορίες, όπως είπε, από αλλαντικά και τυριά, μέχρι κρέατα νωπά και κατεψυγμένα και συσκευασμένα προϊόντα που εντοπίστηκαν σε όλη την αλυσίδα διάθεσης των προϊόντων (χονδρικής, λιανικής, εστίασης κ.λ.π.).

Ήδη ακολουθείται και η διαδικασία επιβολής προστίμων και μάλιστα σε μια εκ των περιπτώσεων το πρόστιμο είναι πάνω από 15.000 ευρώ και αναμένεται βεβαίωσή του από το υπουργείο, μιας και η περιφέρεια έχει δικαίωμα να επιβάλλει πρόστιμα έως και 6.000 ευρώ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Περιφέρειας:

«Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χίου ανακοινώνει ότι στα πλαίσια ελέγχων, το τελευταίο εξάμηνο εντοπίστηκαν και δεσμεύτηκαν για καταστροφή 5.070,63 κιλά τροφίμων. Η δέσμευση έγινε λόγω υπέρβασης του ορίου κατανάλωσης (ληγμένα) και για αλλοιωμένες ή κατεστραμμένες συσκευασίες.

Έχει διαπιστωθεί επίσης η αυξημένη διακίνηση και χρήση διαφόρων σκευασμάτων τα οποία είναι μεν υγειονομικώς αποδεκτά αλλά δεν είναι αυτά που αναζητούμε ως καταναλωτές και πιθανά παραπλανητικά ως προς το περιεχόμενο.  Ενδεικτικά αναφέρουμε υποκατάστατα φέτας, γιαουρτιού, μελιού, σοκολάτας κ.α.

Σε κάθε περίπτωση κινείται η προβλεπόμενη διαδικασία επιβολής κυρώσεων. Συνιστούμε στους καταναλωτές να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στις αγορές τους ως προς τις ετικέτες και να μην αγοράζουν προϊόντα που δεν αναγνωρίζονται ή δεν φέρουν υγειονομική σήμανση.»

Σχετικά Άρθρα