''Ο θαλασσοσφυριχτής'' κατέπλευσε στο "Εκπαιδευτικό Λιμάνι" του Καπ. Παναγιώτη Τσάκου στα Καρδάμυλα

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής στο ''Σπίτι της Μαρίας'' στα Καρδάμυλα με μεγάλη διαδραστική επιτυχία!
Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 12/01/2020 - 07:49

Μία υπέροχη, απολαυστική, πολύ αποτελεσματική και ωφέλιμη Εκπαιδευτική δράση, ένα Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής, πραγματοποιήθηκε το πρωϊνό του Σαββάτου 11 Ιανουαρίου 2020, στη Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων-''Το Σπίτι της Μαρίας'' του Ιδρύματος ''Μαρία Τσάκος''

Η δράση εξελίχθηκε με ''κινητήριο μοχλό'', τον Φιλόλογο Καθηγητή-Συγγραφέα και Δημοσιογράφο, Διονύση Λεϊμονή από το Αιτωλικό Μεσολογγίου και με δυναμικούς πρωταγωνιστές, παιδιά από όλη την Ελλάδα κι από τη Χίο, που φοιτούν στο Επαγγελματικό Λύκειο ''TEENS'' και στην Εκπαιδευτική Στέγη του Καπετάν Παναγιώτη Τσάκου στα Καρδάμυλα.

 Με βάση και εφαλτήριο, το τελευταίο βιβλίο του Διονύση Λεϊμονή ''Ο θαλασσοσφυριχτής'', μια συναρπαστική περιπέτεια στον ονειρικό κόσμο της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγιού, που εξάπτει τη φαντασία και την κριτική σκέψη για να προχωρήσεις πιο πέρα από το προφανές, τα παιδιά εξασκήθηκαν στη δημιουργική γραφή και ξεδίπλωσαν τα ταλέντα τους στη λογοτεχνία, την ποίηση και τον διεισδυτικό λόγο, φτιάχνοντας αριστουργήματα της στιγμής γεμάτα ψυχή και τέχνη! 

  Ανάμεσα στα πολλά ουσιαστικά και ωφέλιμα που ανέφερε ο συγγραφέας, είπε, ότι η Λογοτεχνία είναι απόλαυση για το πνεύμα και την ψυχή μαθητών και Εκπαιδευτικών, διότι ξεκουράζει, απελευθερώνει και μας δίνει τη δυνατότητα να εκφραστούμε. Πρόσθεσε ότι, κακώς αντιμετωπίζεται ως μάθημα, αφού όλοι έχουμε μέσα μας τα ''υλικά'', για να δημιουργήσουμε νέα λογοτεχνικά αριστουργήματα, τα οποία δεν είναι μετρήσιμα με τη σχολική βαθμολογία, που πάει μόνο ''ευθεία''... και φτάνει μόνο μέχρι το 20!...

 Αξιοσημείωτο είναι ότι η διαδραστική αποτελεσματικότητα στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής του Σαββάτου στο ''Σπίτι της Μαρίας'' του Ιδρύματος ''Μαρία Τσάκος'' στα Καρδάμυλα, ήταν εμφανέστατη μέσα από τη χαρούμενη και αυθόρμητη λογοτεχνική συμμετοχή και την εύστοχη δημιουργία των μαθητών.

 Ένα επιπλέον δυναμικό χαρακτηριστικό του βιβλίου ''Ο θαλασσοσφυριχτής''-που χρησιμοποιήθηκε ως έναυσμα νέας δημιουργίας-είναι η εύγλωτη φωτεινή και πολύχρωμη γοητευτική εικονογράφηση της Δήμητρας Ψυχογυιού, που σαφώς συμπρωταγωνιστεί στις σελίδες μαζί με το κείμμενο του Διονύση Λεϊμονή! Ο Διονύσης Λεϊμονής, που μόλις μπήκε στη ''δεύτερη εφηβεία των 50 ετών'', έχει γράψει ήδη 8 πολύ ξεχωριστά και ενδιαφέροντα βιβλία για μικρούς και μεγάλους, με πραγματική φαντασία και προεκτάσεις και έχει βραβευθεί αρκετές φορές τόσο για τα βιβλία του, όσο και για τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες στον τομέα αυτόν, που καθώς φαίνεται τον αγαπά πολύ όπως και τα παιδιά. Παρ' όλο που είναι εν ενεργεία καθηγητής σε Γυμνάσιο του Βόλου, ταξιδεύει ολόκληρη την Ελλάδα μεταδίδοντας τα ''φώτα'' του, μέσα από Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής.

  Η Παρασκευή Γ. Λιαδή, Διευθύντρια στη Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων-''Το Σπίτι της Μαρίας'' τόνισε, όπως και ο συγγραφέας, ότι η Εκπαιδευτική αυτή δράση συμβάλλει στην εξοικείωση των παιδιών με τη Λογοτεχνία και στην ανάπτυξη της φαντασίας και της Δημιουργικότητας τους. Συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Διονύση Λεϊμονή για τη επίσκεψή του στη Χίο και για τη δημιουργική του συνάντηση με τα παιδιά. Ο συγγραφέας και Εκπαιδευτικός Διονύσης Λεϊμονής ευχαρίστησε με τη σειρά του τον Καπετάν Παναγιώτη Τσάκο και την Εκπαιδευτική Στέγη των Καρδαμύλων, που φρόντισαν από την αρχή μέχρι το τέλος για την επίσκεψή του και για το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής που πραγματοποιήθηκε στο ''Σπίτι της Μαρίας'' στα Καρδάμυλα το πρωϊ του Σαββάτου.

   Ύστερα από όλα αυτά τα υπέροχα που συζητήσαμε, ακούσαμε και γράψαμε μαθητές και επισκέπτες στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής στο ''Σπίτι της Μαρίας'' στα Καρδάμυλα, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε έναν απολαυστικό περίπατο στους κήπους και τους χώρους άθλησης του Μαθητικού Ξενώνα, αφού η μέρα παρά το κρύο ήταν ηλιόλουστη. Ακολούθησε ένα υπέροχο μεσημεριανό γεύμα, με προσευχή πριν και μετά το φαγητό! Όλα ήταν φροντισμένα με την επιμέλεια και την αγάπη της Ζωής που είναι η Μαγείρισσα του Ξενώνα. Το γλυκό που ήρθε ως επιδόρπιο, το έφτιαξε με πολύ φαντασία, επιτυχία και τέχνη ο μαθητής ''καπετάν Χάρρης'' όπως μας πληροφόρησαν τα παιδιά!...   

             

Σχετικά Άρθρα