Απολογισμός για το έργο του Υπουργείου Ναυτιλίας στη Χίο

Δελτίο Τύπου Ν.Ε. Χίου του ΣΥΡΙΖΑ
Παρ, 07/06/2019 - 15:33

Το Σάββατο 1/6/2019 πραγματοποίησε επίσκεψη στην Χίο ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης. Επισκέφθηκε υπηρεσίες της αρμοδιότητας του και ήταν ομιλητής σε ανοικτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

Από την αρχή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν προτεραιότητα η έμπρακτη στήριξη της νησιωτικότητας με έργα και όχι με γενικόλογες αναφορές. Για πρώτη φορά έγινε σοβαρή προσπάθεια ενίσχυσης των νησιών και της νησιωτικότητας και ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου έχει αποδείξει ότι αγωνίζεται και διεκδικεί το καλύτερο για το νησί μας.

Θεωρούμε υποχρέωση μας να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για το σύνολο όσων έχουν γίνει στην Χίο από πλευράς του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κατά την διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

  • ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ

Έγινε πραγματικότητα μια χρόνια διεκδίκηση των νησιωτών την οποία καμία άλλη Κυβέρνηση δεν τόλμησε να προχωρήσει.

 Το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου είναι μια μεγάλη θεσμική τομή για τις νησιωτικές πολιτικές, αφού δεν διαπερνά απλά τη νησιωτικότητα, αλλά αγγίζει αμιγώς τους νησιώτες πολίτες. Αυτή η κυβέρνηση επέλεξε να μην αγνοήσει το άρθρο 101 του Συντάγματος για τη νησιωτικότητα. Είναι μια ειλικρινής προσπάθεια που επιχειρεί να απαντήσει στα μεγάλα ζητήματα της ανισοπολιτείας που νιώθουν οι κάτοικοι των νησιών. Μια προσπάθεια που, με τη βελτίωση της οικονομίας σταδιακά, συμβάλλει στη δίκαιη ανάπτυξη των νησιών, τα οποία οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν προκλητικά εγκαταλείψει.

  • ΛΙΜΑΝΙΑ

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση 3 έργων του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου ύψους 346.000 ευρώ. Ειδικότερα. Αποκατάσταση θωράκισης κεντρικού λιμένα Χίου 117.000€(2016),Αποκατάσταση λειτουργικών βαθών στα Ανατολικό τμήμα του Κεντρικού λιμένα Χίου 114.000€ και καθαίρεση στεγάστρου, αποκατάσταση πεζοδρομίου και ανακατασκευή ράμπας πλοίων στο λιμένα Χίου 115.000€.

 

  • ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  1. Ιδρύθηκε και λειτουργεί Ειδικό σχολείο Μηχανικών στην ΑΕΝ/Χίου και Σχολή Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων στην ΑΕΝ/Οινουσσών.
  2. Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη -2904.1/36294/21-5-2019-για την κάλυψη 73 συνολικά μόνιμων εκπαιδευτικών ΑΕΝ, εκ των οποίων 6 για την ΑΕΝ Χίου και 3 για την ΑΕΝ Οινουσσών. Παράλληλα για την κάλυψη επειγουσών και επιτακτικών αναγκών των ΑΕΝ ,έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για πρόσληψη έκτακτου προσωπικού με ωριαία αντιμισθία.
  3. Καθιερώθηκε η χορήγηση ετήσιου επιδόματος σίτισης στους σπουδαστές ΑΕΝ.
  4. Έχουν παραδοθεί ,εγκατασταθεί και λειτουργούν 3 εργαστήρια στην ΑΕΝ Χίου αξίας 333.769,56€ και αναμένεται η παράδοση 2 επιπλέον εργαστηρίων αξίας 307.343,92€.

 

  • ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ

Με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βελτιώθηκε η ποιότητα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων της Χίου και για πρώτη φορά συνδέθηκαν οι Οινούσσες και τα Ψαρά με δρομολόγια που συνδέονται με τον Πειραιά 2 φορές κατά την θερινή περίοδο και 1 την χειμερινή. Συνδέονται τα Μεστά με το Λαύριο και αυξήθηκαν κατά 2 τα δρομολόγια που συνδέουν τα Ψαρά με την Βολισσό.

 

Επιπλέον ανακοινώθηκε νέο δρομολόγια στην γραμμή Πειραιάς-Μεστά-Σίγρι (Λέσβος) κάθε Σάββατο από τις 15/6/2019.

Εκτός των καθημερινών δρομολογίων με την ηπειρωτική χώρα, αναφερόμαστε ειδικότερα στην γραμμή

  1. Ψαρά-Χίος και επιστροφή ,με 6 δρομολόγια την εβδομάδα, πλην της θερινής περιόδου κατά την οποία εκτελούνται 5 δρομολόγια την εβδομάδα και 2 τον μήνα για την μεταφορά καυσίμων.
  2. Ψαρά-Βολισσός-Ψαρά με 4 δρομολόγια την εβδομάδα κατά τη θερινή περίοδο.
  3. Χίος-Οινούσσες και επιστροφή, με 5 δρομολόγια την εβδομάδα.

 

  • Ενεργειακή αναβάθμιση

Εκπονήθηκε μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου. Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και έχει ύψος 517.700€.

 

Ως ΣΥΡΙΖΑ Χίου πιστεύουμε απόλυτα ότι οι συμπολίτες μας έχουν μνήμη και λογική και κρίνουν. Εμείς μιλάμε με έργα και πρόγραμμα, έτσι ώστε η νησιωτικότητα να μετατραπεί σε πλεονέκτημα και ευκαιρία ανάπτυξης.

 

Σχετικά Άρθρα