Προβληματίζει η μελέτη του μηχανισμού γένεσης του χθεσινού σεισμού των 4,9 Ρίχτερ στη Μυτιλήνη

Ν. Ζούρος: «Ανάγκη να παρaκολουθήσουμε παραπέρα το φαινόμενο»
Πέμ, 21/02/2019 - 16:38

«Η συνεχής παρακολούθηση των γεωδυναμικών φαινομένων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, διασφαλίζει την κατάλληλη αντίδραση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου στα νησιά μας», επισημαίνει με ανάρτηση του σχετικά με το χθεσινό σεισμό των 4,9 Ρίχτερ Βορείως της Μυτιλήνης , ο καθηγητής Νίκος Ζούρος επικεφαλής του εργαστηρίου εφαρμοσμένης γεωμορφολογίας και περιβαλλοντικής γεωλογίας του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στην ανάρτηση του ο κ. Ζούρος ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι σε συνέδριο της Ουνέσκο για τα γεωπάρκα, επισημαίνει την ανάγκη της παρακολούθησης του φαινομένου παρά τη διαδικασία της εκτόνωσης, που φαίνεται ότι έχει μπεί.

«Ο σεισμολογικός σταθμός του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι, συνέβαλε καθοριστικά για άλλη μία φορά, στην κατανόηση του φαινομένου και άμεση ενημέρωση για την χτεσινή σεισμική ακολουθία.» αναφέρει ο κ. Ζούρος.

Στο μεταξύ σεισμολόγοι, σύμφωνα με το "Νησί" της Λέσβου, επισημαίνουν την ανάγκη της παραπέρα εξέτασης του φαινομένου που εκδηλώθηκε με το χθεσινό σεισμό, αφού το επίκεντρο τελικά μετά τη μελέτη του μηχανισμού γένεσης του δεν ταυτίζεται με αυτό που έδωσε τους σεισμούς την περίοδο Ιανουάριος - Μάρτιος 2017.

Επεσημένοντας ότι το συγκεκριμένο ρήγμα έχει δώσει στο παρελθόν πολύ ισχυρούς σεισμούς.

Από τα «θετικά» στοιχεία της μετασεισμικής δραστηριότητας είναι ότι τα επίκεντρα των μετασεισμών δείχνου κίνηση προς τα βόρεια, δηλαδή μακριά από το νησί.

Να επαναλάβουμε ότι ο χθεσινός σεισμός δεν προκάλεσε την παραμικρή ζημιά στη Λέσβο, όμως σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν στην Τουρκία. Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν 10 τραυματίες, ενώ κατέρρευσαν σπίτια και μιναρέδες από τζαμιά.

Σχετικά Άρθρα