Τον Γενάρη πιάνει δουλειά ο Στρατός στο Αίπος

ΤΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΙ ΚΑΤ’ ΑΡΧΗΝ ΤΟ ΧΩΡΟ ΣΤΟ 15ο ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ ΧΙΟΥ – ΒΟΛΙΣΣΟΥ
Δευ, 16/12/2019 - 17:37

Αυτή είναι η φιλοδοξία του Ειδικού Συντονιστή για το προσφυγικό, στρατηγού Αλκιβιάδη Στεφανή, που σε συνεργασία με τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη, συντονίζουν τις ενέργειες για τη δημιουργία ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. στο Αίπος.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμα τα τοπογραφικά και ο στόχος είναι με την έναρξη του έτους βαριά μηχανήματα του Μηχανικού να διαμορφώσουν το χώρο ώστε αμέσως να πιάσουν εργασίες τα υπόλοιπα συνεργεία.

Σημειώνεται ότι τα χέρια όλων θεωρούνται λυμένα αφού με το νέο Νόμο που ψηφίστηκε δίνεται η δυνατότητα εκτέλεσης εργασιών χωρίς τις γνωστές διαδικασίες, που συνήθως διαρκούν περισσότερο χρόνο από το έργο, ώστε να ανατίθενται αμέσως εργασίες, κυρίως στο Στρατό, με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης.

Επίσης εξετάζεται η δυνατότητα άμεσης αποσυμφόρησης της π. ΒΙΑΛ, ώστε σταδιακά να δημιουργούνται συνθήκες μεταφοράς στο υπό κατασκευή ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. στο Αίπος.

Την ίδια στιγμή ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής, Ελευθέριος Ντουρουντούς, σε συνέντευξή του «στο Νησί» της Λέσβου εξηγεί ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020 ξεκινά η εφαρμογή του νέου Νόμου, που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση στις 30 Οκτωβρίου, αναφορικά με τη χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας, που θα επιταχύνει τις διαδικασίες παροχής ασύλου αλλά ταυτόχρονα και τις άμεσες επιστροφές στην Τουρκία όσων εισερχομένων δεν διαθέτουν προσφυγικό προφίλ.

Όλα αυτά βέβαια σε επίπεδο σχεδιασμού και με δεδομένη την αύξηση φύλαξης για τη μείωση των ροών και με επίσης δεδομένες τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που απ’ ό,τι φαίνεται από τις προθέσεις του γείτονα Σουλτάνου μπορούν να γίνουν από θερμές μέχρι και πολύ… θερμές.

Το… ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. σήμερα στην «Αλήθεια TV»

Στο μεταξύ δείτε σήμερα στην τηλεόραση της Αλήθειας, στην εκπομπή «η επικαιρότητα με άλλο μάτι» (8.00 μ.μ. και 12.00 μ.μ.) μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Χαλκειούς, Βασίλη Βίγκα και τον Πρόεδρο της Ένωσης Αξιωματικών Β. Αιγαίου της ΕΛ.ΑΣ., Γιάννη Αραμπατζή. Ο καθένας παρουσιάζει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, όπως τη βιώνει -είτε σαν κάτοικος είτε σαν αστυνομικός- και εξηγεί γιατί το νέο Κέντρο στο Αίπος, που θα είναι στην ουσία και κατά το μεγαλύτερο μέρος του ελεγχόμενο και όχι κλειστό, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση και λύση του υπαρκτού προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα νησιά. Και οι δύο θεωρούν ότι χωρίς αυτό δεν θα κλείσει ποτέ η π. ΒΙΑΛ, ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στις ροές σε συνδυασμό πάντα με τη νέα νομοθεσία για το άσυλο που συντομεύει τα χρονοβόρα διαδικαστικά στάδια. Επίσης συμφωνούν ότι όλα θα κριθούν στο πόσο γρήγορα, συντονισμένα και αποτελεσματικά θα κινηθούν οι όλες διαδικασίες από την κυβέρνηση, που έχει και την ευθύνη για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.

 

Σχετικά Άρθρα