Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ανατινάξεις ΑΤΜ: “Λερναία ύδρα” οι συμμορίες που διαλύουν τα ΑΤΜ της χώρας
ΕΛΛΑΔΑ

Ανατινάξεις ΑΤΜ: “Λερναία ύδρα” οι συμμορίες που διαλύουν τα ΑΤΜ της χώρας

Ανατινάξεις ΑΤΜ: Από τη μέχρι τώρα έρευνα, εξιχνιάσθηκαν πέντε χτυπήματα και δύο απόπειρες σε Α.Τ.Μ σε Αττική και Στερεά Ελλάδα.

Ανατινάξεις ΑΤΜ: Σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας, ξεπηδούν οι συμμορίες που ανατινάζουν ΑΤΜ στην Αττική, αρπάζουν τα χρήματα στις κασετίνες και διαφεύγουν αφήνοντας πίσω τους εικόνες βομβαρδισμένων τοπίων.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ενώ η Ασφάλεια Αττικής, ανακοίνωνε το πρωί της Παρασκευής την εξάρθρωση συμμορίας “βομβιστών” και τη σύλληψη και του ομογενούς από το Καζακστάν, αρχηγού της, μέλη άλλης συμμορίας, ανατίναζαν άλλο Α.Τ.Μ, στην οδό Καλλιμάχου στον Ωρωπό. Από την έκρηξη προκλήθηκαν εκτεταμένες φθορές στο ΑΤΜ και στη πρόσοψη της επιχείρησης, ωστόσο οι δράστες δεν κατάφεραν να αφαιρέσουν τις κασετίνες με τα χρήματα. Ήδη, όπως προαναφέρθηκε το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής, είχε εξαρθρώσει άλλο κύκλωμα κακοποιών, που ανατίναζε με βάση καλά οργανωμένο σχέδιο ΑΤΜ σε Αττική και Στερεά Ελλάδα.

Σε αστυνομική επιχείρηση, σε Νίκαια, Ασπρόπυργο και Πόρτο Ράφτη,  συνελήφθησαν δύο Έλληνες-ο ένας μόλις 19 ετών- και μετά την παρουσία της υπόθεσης 40χρονος ομογενής από το Καζακστάν στο Μενίδι, ενώ αναζητείται και ένας Αλβανός υπήκοος με γνωστά τα στοιχεία του. Τα μέλη αυτής της οργάνωσης, επέλεγαν Α.Τ.Μ. σε απομακρυσμένα σημεία και σε χώρους  όπου δεν ήταν εγκατεστημένες κάμερες. Αυτό το διαπίστωναν από την… αυτοψία που έκαναν στην ευρύτερη περιοχή κάθε φορά.

Σχεδίαζαν δρομολόγια διαφυγής

Με τακτικές επισκέψεις, σχεδίαζαν δρομολόγια διαφυγής και χτυπούσαν πρώτες πρωινές ώρες, όταν η κίνηση ήταν μειωμένη. Μάλιστα… αυτοψία έκαναν και στα… Αστυνομικά Τμήματα των περιοχών,  για να μετρήσουν το χρόνο τυχόν αντίδρασης των αστυνομικών μετά την έκρηξη!

Από τη μέχρι τώρα έρευνα, εξιχνιάσθηκαν πέντε χτυπήματα και δύο απόπειρες σε Α.Τ.Μ σε Αττική και Στερεά Ελλάδα και τέσσερις κλοπές οχημάτων, με τα αφαιρεθέντα χρηματικά ποσά να υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ.

Πυροκροτητής έτοιμος για χρήση

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δασική έκταση στο Πόρτο Ράφτη, βρήκαν οι αστυνομικοί κρυμμένο σακίδιο που περιείχε τρία μασούρια εκρηκτικής ύλης με προσαρμοσμένο πυροκροτητή και βραδύκαυστο φιτίλι, έτοιμα για χρήση. Τα μέλη της οργάνωσης δρούσαν τουλάχιστον από τα τέλη του 2018.

Όπως εξήγησαν οι αξιωματικοί, επέλεγαν και ΑΤΜ σε  σε καταστήματα που ήταν απομακρυσμένα και επομένως εφοδιάζονταν με μεγαλύτερα χρηματικά ποσά.

Πολλές διελεύσεις από το αστυνομικό τμήμα

Πριν την «επιχείρηση», μετέβαιναν αρκετές φορές στο σημείο, έλεγχαν όλους τους δρόμους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως εναλλακτικά δρομολόγια διαφυγής, ενώ πραγματοποιούσαν και πολλές διελεύσεις από το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, προκειμένου να υπολογίσουν την απόστασή του από το σημείο της έκρηξης!

Ορμητήριο – οικία στον Ασπρόπυργο

Τα μέλη της οργάνωσης είχαν ως «ορμητήριο» οικία στην περιοχή του Ασπροπύργου, ενώ ως «επιχειρησιακά οχήματα», χρησιμοποιούσαν συνήθως κλεμμένα αυτοκίνητα.

Αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, κινητά, κάρτες SIM και σφαίρες

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 3 αυτοκίνητα, 3 μοτοσυκλέτες, μικροποσότητα ινδικής κάνναβης, δύο κινητά τηλέφωνα, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM, πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων, πλήθος φυσιγγίων διαμετρήματος 9mm, κράνος μηχανής και γάντια.

Ετοίμαζαν κι άλλη ανατίναξη

Επιπρόσθετα, σε δασική έκταση σε περιοχή της Αττικής, βρέθηκε επιμελώς κρυμμένο ένα σακίδιο, που περιείχε μεταξύ άλλων, τρία μασούρια εκρηκτικής ύλης με προσαρμοσμένο πυροκροτητή και βραδύκαυστο φιτίλι, έτοιμα για χρήση, πινακίδα κυκλοφορίας μοτοσυκλέτας, για την οποία είχε δηλωθεί απώλεια από το κάτοχό της, καθώς και μία κάρτα SIM.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις