Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Captagon – Πειραιάς: Εκατομμύρια χάπια τζιχαντιστών κατασχέθηκαν στο λιμάνι
ΕΛΛΑΔΑ

Captagon – Πειραιάς: Εκατομμύρια χάπια τζιχαντιστών κατασχέθηκαν στο λιμάνι

Captagon - Πειραιάς: Τη μεγαλύτερη ποσότητα χαπιών Captagon που έχει εντοπιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, κατέσχεσαν οι λιμενικές Αρχές στο λιμάνι του Πειραιά.

Captagon – Πειραιάς: Ίλιγγο και συναγερμό στις αστυνομίες όλου του κόσμου, προκαλεί η αποκάλυψη του Σ.Δ.Ο.Ε ότι στο λιμάνι του Πειραιά μέσα σε τρία κοντέινερ με νόμιμο φορτίο παλέτες, ανακαλύφθηκαν τριάντα τρία εκατομμύρια χάπια captagon, τα λεγόμενα χάπια των τζιχαντιστών.

Tου Πέτρου Καρσιώτη

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα αυτών των χαπιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Για να ολοκληρωθούν οι έρευνες,  στις παλέτες, χρειάστηκαν επτά ημέρες. Η αξία τους υπολογίζεται από τους αρμόδιους σε μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Με βάση τα φορτωτικά έγγραφα που εντόπισαν οι Αρχές, τα τρία κοντέινερ είχαν τελικό προορισμό την Κίνα και ενδιάμεσο σταθμό τον Πειραιά (transit), ενώ τα εμπορευματοκιβώτια ήταν φορτωμένα  με σανίδες MDF, κατανεμημένες σε είκοσι παλέτες ανά εμπορευματοκιβώτιο.

Όμως, εκείνο που προβληματίζει τους ερευνητές είναι το γεγονός ότι στην Κίνα, όπου δήθεν επρόκειτο να διακινηθούν τα “εμπορεύματα” δεν είναι δημοφιλή αυτά τα χάπια.

Υποψίες για μέση ανατολή

Αντίθετα, είναι σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Το γεγονός αυτό υποχρεώνει τους χειριστές της υπόθεσης να εξετάσουν επακριβώς το  δρομολόγιο που θα ακολουθούσαν οι οργανωτές της μεταφοράς.

Λεπτομέρειες για την υπόθεση δόθηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου από τα στελέχη των τριών συναρμόδιων υπηρεσιών, ΣΔΟΕ, Ελληνικής Αστυνομίας και Λιμενικού Σώματος όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των ερευνών στο λιμάνι του Πειραιά.

Για παγκόσμια πρωτιά κάνουν λόγο οι ερευνητές του ΑΔΟΕ

«Πρόκειται για παγκόσμια πρωτιά και διεθνή επιτυχία» είπε αρχικά ο ειδικός του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος του ΣΔΟΕ, Σταύρος Θωμαδάκης και συνέχισε:

«Η ποσότητα που κατασχέθηκε υπολογίζεται στους 5 τόνους, 250 κιλά και 500 γραμμάρια ναρκωτικών χαπιών «Captagon», κάτι που μεταφράζεται σε πάνω από 33 εκατομμύρια τεμάχια χάπια, τα οποία αν είχαν διατεθεί στους χρήστες, θα άγγιζαν το μισό δισεκατομμύριο δολάριο σε κέρδος».

Πληροφορία από την Αμερικάνικη DEA

Αναφερόμενος στο επιχειρησιακό κομμάτι της υπόθεσης κατάσχεσης «των χαπιών των τζιχαντιστών», ο προϊστάμενος της Δίωξης Ναρκωτικών  της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε Αττικής, Λουκάς Δανάτασης,  υπογράμμισε ότι «υπήρξε  πληροφορία από την Αμερικάνικη Δίωξη Ναρκωτικών (DEA) για ύπαρξη εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, τα οποία είχαν προέλθει από την Συρία και είχαν τελικό προορισμό την Κίνα.

“Για τα συγκεκριμένα κιβώτια”, πρόσθεσε “υπήρχε η υποψία ότι μετέφεραν ποσότητα συνθετικών ναρκωτικών.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε εντοπίστηκαν 3 κιβώτια που είχαν αφιχθεί στον Πειραιά στις 19 Ιουνίου και σχεδιαζόταν να μεταφορτωθούν στις 23 Ιουνίου για το λιμάνι Σέκου της Κίνας.

Επτά ημέρες και είκοσι άτομα

Χρειάστηκαν 7 ημέρες και 20 άτομα από τις τρεις υπηρεσίες, ΣΔΟΕ, ΕΛΑΣ και Λιμενικό Σώμα που ερευνούσαν 22.000 σανίδες μέχρι να εντοπιστούν τα ναρκωτικά», κατέληξε.

Στη Συρία η μεγαλύτερη παραγωγή

Στη Συρία έχει παρατηρηθεί η μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως του συγκεκριμένου χαπιού, που έχει χαρακτηριστεί ως το «ναρκωτικό των τζιχαντιστών» λόγω της χρήσης του από τους μαχητές του ισλαμικού κράτους.

Υπερδιεργετικό χάπι που αφαιρεί συναίσθημα και κάθε αναστολή

Πρόκειται για αμφεταμίνη και είναι ένα υπερδιεγερτικό χάπι που χαρακτηριστικό του είναι η αφαίρεση και το «πάγωμα» κάθε συναισθήματος, κάθε αναστολής. Η δράση του μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 3 με 4 ημέρες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις