Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Χαλκιδική: Η μεγαλύτερη θεομηνία των τελευταίων 35 ετών και η μεγαλύτερη βλάβη στην ιστορία της ΔΕΗ
ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Χαλκιδική: Η μεγαλύτερη θεομηνία των τελευταίων 35 ετών και η μεγαλύτερη βλάβη στην ιστορία της ΔΕΗ

Χαλκιδική: Δεύτερο 24ωρο μετά την φονική θεομηνία στη Χαλκιδική, και η περιοχή μετράει πολλά περισσότερα από τους επτά συνανθρώπους μας, που έχασαν την ζωή τους.

Χαλκιδική: Για πρωτόγνωρο φαινόμενο στο οποίο συνέπεσαν η μεγαλύτερη καταιγίδα των τελευταίων 35 χρόνων στην περιοχή και η μεγαλύτερη βλάβη δικτύου στην ιστορία της ΔΕΗ έκανε λόγο ο γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για την κακοκαιρία στη Χαλκιδική. «Κάνουμε αγώνα για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση το επόμενο 24ωρο, ενώ το αρχικό χρονοδιάγραμμα ήταν για 72 ώρες», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οπως επισήμανε, πέντε πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ ουσιαστικά καταστράφηκαν και τα συνεργεία θα συνεχίσουν να δουλεύουν όλο το βράδυ για την αποκατάσταση των ζημιών. Ο καθαρισμός του οδικού δικτύου έχει ολοκληρωθεί δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης. Πρόσθεσε, δε, ότι αύριο οι μηχανικοί της Περιφέρειας θα ξεκινήσουν ελέγχους σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στη Χαλκιδική συζητήθηκε στη σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο Μουδανιών υπό τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή και με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και των διευθυνόντων συμβούλων του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΔΔΗΕ. Το αργότερο ως το Σάββατο το πρωί αναμένεται να αποκατασταθεί πλήρως η παροχή ρεύματος στις περιοχές της Χαλκιδικής όπου διεκόπη το ηλεκτρικό από το βράδυ της Τετάρτης.

Χαλκιδική: Το πρώτο πόδι έχει ρεύμα

«Κάνουμε προσπάθεια αργά το βράδυ ή έστω νωρίς το πρωί του Σαββάτου να ηλεκτροδοτήσουμε όλο τον νομό» δήλωσε στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6 το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης. Σύμφωνα με τον ίδιο «το πρώτο “πόδι” από την Ποτίδαια και κάτω έχει ηλεκτροδοτηθεί. Παραμένει το πρόβλημα με τους ιστούς των 150 κιλοβόλτ» πρόσθεσε ο κ. Μανιάτης.

Η ανακοίνωση της ΔΕΔΔΗΕ για την Χαλκιδική

Σε συνέχεια της ενημέρωσης για τα πολύ σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν στο Δίκτυο Ηλεκτροδότησης σε πάρα πολλές περιοχές στη Β. Ελλάδα, ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των συνεργείων του, έχουν αποκατασταθεί οι εκτεταμένες ζημιές σε όλους τους νομούς, ενώ σε ότι αφορά στο Νομό Χαλκιδικής, η πρόοδος των εργασιών έχει ως εξής:

Στην περιοχή της Χαλκιδικής και ειδικότερα στο Ανατολικό και Κεντρικό τμήμα της καθώς και στη χερσόνησο της Σιθωνίας έχουν αποκατασταθεί όλα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης πλην ελαχίστων εξαιρέσεων με κυριότερη αυτή του Νέου Μαρμαρά.

Στην Περιοχή μεταξύ Ν. Μουδανιών και Καλλικράτειας, η αποκατάσταση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αμέσως επόμενες ώρες.

Στην χερσόνησο της Κασσάνδρας, λόγω της διακοπής της τροφοδοσίας του Υποσταθμού Κασσανδρείας που προκλήθηκε από την απώλεια δύο ιστών της γραμμής μεταφοράς και μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης από τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά με την τροφοδότηση του Υποσταθμού μέσω γραμμών Μέση Τάσης, έτσι ώστε να μπορέσει να ηλεκτροδοτήσει εκ περιτροπής τις περιοχές της χερσονήσου το συντομότερο δυνατό.

Το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων σε πλήρη ετοιμότητα με επάρκεια υλικών και εξοπλισμού, ξεκινώντας την επιθεώρηση και προχωρώντας σταδιακά στην αποκατάσταση των πολύ μεγάλης κλίμακας ζημιών στο Δίκτυο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η κακοκαιρία προκάλεσε την μερική ή ολική καταστροφή περίπου 300 στύλων λόγω πτώσης κλαδιών, δένδρων και άλλων αντικειμένων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Στέφανος Οκταποδάς και ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Δικτύου κ. Ηρακλής Μενεγάτος έχουν μεταβεί στη Χαλκιδική για την επίβλεψη και το συντονισμό όλων των εργασιών αποκατάστασης των εκτεταμένων ζημιών με σχέδιο.

Χαλκιδική: Σοκάρει η μαρτυρία κατοίκου της Σωζόπολης

Χαλκιδική: Ο τραγικός απολογισμός

Οι νεκροί από τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική ανέρχονται σε επτά συνολικά. Οι έξι είναι τουρίστες, υπήκοοι άλλων χωρών που παραθέριζαν στην περιοχή. Στη Νέα Πλάγια, το θάνατο βρήκε μια 54χρονη Ρουμάνα και το 8χρονο παιδί της. Και οι δυο τους έτρωγαν σε εστιατόριο, όταν εξαιτίας της φονικής κακοκαιρίας αποκολλήθηκε η οροφή και τους πλάκωσε.

Στη Νέα Ποτίδαια ένας 39χρονος Ρώσος έχασε τη ζωή του μαζί με το 2 ετών παιδί του, ενώ νεκροί εντοπίστηκαν ακόμη δύο άτομα που παραθέριζαν σε τροχόσπιτο, στη Σωζόπολη, το οποίο είχαν σταθμεύσει σε ελεύθερο κάμπινγκ. Εντός της τροχοβίλας εντοπίστηκε νεκρός άνδρας, 72 ετών και απέξω βρέθηκαν τραυματισμένοι μια 70χρονη και ένας 40χρονος. Η 70χρονη κατέληξε κατά τη μεταφορά της στο ΚΥ.

Ένας ακόμη άνδρας εντοπίστηκε νεκρός στα ανοιχτά, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων στα επτά. Ο άνδρας βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σωζόπολη και στη Νέα Καλλικράτεια, στα 6 ναυτικά μίλια από την ακτή. Όπως αποδείχθηκε, ο νεκρός ήταν ο ψαράς που αγνοούνταν στην ίδια περιοχή από τη νύχτα.

Χαλκιδική – Πού βρέθηκαν οι νεκροί

«Όλα έγιναν σε 2 λεπτά»: Η μαρτυρία του ιδιοκτήτη της ταβέρνας στην οποία σκοτώθηκαν η 54χρονη και ο γιος της

Συγκλονίζει η μαρτυρία του ιδιοκτήτη της ταβέρνας στη Νέα Πλάγια στην οποία σκοτώθηκαν η 54χρονη Ρουμάνα και ο 8χρονος γιος της κατά τη διάρκεια της φονικής θεομηνίας με τους συνολικά επτά νεκρούς στη Χαλκιδική το βράδυ της Τετάρτης. Όλα έγιναν μέσα σε δύο λεπτά δηλώνει στο Έθνος ο Χάρης Λαζαρίδης. «Σήκωσε ξαφνικά τέτοιο αέρα που δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου. Ο κόσμος φώναζε. Κάποιοι μπήκαν στο μαγαζί, άλλοι δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν. Έπεφταν κάτω. Δύο δέντρα έπεσαν πάνω στο υπόστεγο και το έριξαν πάνω στον κόσμο. Μαζέψαμε τουλάχιστον 6-7 τραυματίες. Η γυναίκα δυστυχώς καταπλακώθηκε και σκοτώθηκε» περιγράφει ο κ. Λαζαρίδης.

Ο ίδιος επιβεβαιώνει τον τραγικό τρόπο με τον οποίο σκοτώθηκε ο 8χρονος: «Το παιδί έτρεχε προς το μαγαζί, αλλά το παρέσυρε ο αέρας και το έριξε πάνω στην τζαμαρία. Το πήραμε μέσα με τη γυναίκα μου και το ξαπλώσαμε σε ένα τραπέζι. Δυστυχώς δεν ανέπνεε. Η γυναίκα μου το έβαλε στο αυτοκίνητο και το πήγε στο Κέντρο Υγείας». Σύμφωνα με τον ίδιο το υπόστεγο που κατέρρευσε «είναι βαρύ, μεταλλικό, με μεγάλα μπουλόνια. Δεν υπάρχει πιο γερή κατασκευή. Δεν θα έπεφτε αν δεν το παρέσερναν τα δέντρα”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις