Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σάμος – γιατροί: Ψευδείς βεβαιώσεις με το αζημίωτο, σε αλλοδαπούς – Γιατροί, νοσηλευτές, διερμηνείς
ΕΛΛΑΔΑ

Σάμος – γιατροί: Ψευδείς βεβαιώσεις με το αζημίωτο, σε αλλοδαπούς – Γιατροί, νοσηλευτές, διερμηνείς

Σάμος - γιατροί: Το κύκλωμα υπέγραφε ψευδείς βεβαιώσεις σε ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς με τις οποίες τους έβγαζαν από το νησί, επικαλούμενοι ανύπαρκτα προβλήματα υγείας.

Σάμος – γιατροί: Ο υπεύθυνος γιατρός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Αλλοδαπών της Σάμου και ένας νευρολόγος του Νοσοκομείου της Σάμου, δύο νοσηλευτές και δύο διερμηνείς, συνελήφθησαν μαζί με  άλλα άτομα, για συμμετοχή σε κύκλωμα το οποίο υπέγραφε ψευδείς βεβαιώσεις σε ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς με τις οποίες ουσιαστικά τους έβγαζαν από το νησί, επικαλούμενοι ανύπαρκτα προβλήματα υγείας, που δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν στο νησί.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Τέσσερις ακόμη γιατροί, του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, οι οποίοι είχαν συλληφθεί – δύο ορθοπεδικοί, ένας χειρουργός και ένας στρατιωτικός ιατρός- οι οποίοι επίσης είχαν συλληφθεί, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μετά την απολογία τους καθώς προέκυψε ότι δεν είχαν γνώση των πρακτικών χρηματισμού τη οργάνωσης. Εγκέφαλος του κυκλώματος φέρεται ο  υπεύθυνος γιατρός του Κέντρου Υποδοχής προσφύγων ο οποίος σημειώνεται είχε προσληφθεί στο πρόγραμμα PHHLOS του Υπουργείου Υγείας. Κατηγορούμενοι είναι ακόμη ένας νοσηλευτής του ΚΕΕΛΠΝΟ και μία νοσηλεύτρια από τα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ, οι οποίοι εργάζονταν στο Κέντρο Υποδοχής-Ταυτοποίησης και δύο διερμηνείς.

Τα μέλη του κυκλώματος για κάθε παρόμοιο έγγραφο που έδιναν σε ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς, εισέπρατταν από 300 έως 500 ευρώ, τα οποία πήγαιναν στις τσέπες των πρωτοκλασάτων μελών και τα λιγότερα στους υπόλοιπους. Διαπιστώθηκε, από την έρευνα των “αδιάφθορων” της ΕΛ.ΑΣ, η έκδοση τουλάχιστον τριάντα τέτοιων εγγράφων, ενώ η έρευνα συνεχίζεται. Η επιχείρηση, όπως ανακοινώθηκε, πραγματοποιήθηκε στη Σάμο, για τη διερεύνηση υπόθεσης που αφορούσε σε χορήγηση ψευδών -εικονικών βεβαιώσεων, με σκοπό τη διευκόλυνση της μετακίνησης αλλοδαπών στο εσωτερικό της χώρας.

Τουλάχιστον από τον Μάρτιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τουλάχιστον από τον Μάρτιο εφέτος, λειτουργούσε το οργανωμένο κύκλωμα, το οποίο έναντι αμοιβής εφοδίαζε ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς με ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις, γνωματεύσεις ή παραπεμπτικά. Τα έγγραφα αυτά, πιστοποιούσαν ψευδώς ότι οι ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί χρήζουν, είτε εξέτασης από ιατρό ειδικότητας που δεν υπήρχε στο τοπικό νοσοκομείο, είτε εξέτασης με ιατρικά μηχανήματα που επίσης δεν υφίσταντο στο νοσοκομείο.

Ήθελαν να άρουν τον γεωγραφικό περιορισμό

Η διάθεση των εγγράφων αυτών αποσκοπούσε στη διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, ώστε να άρουν τον γεωγραφικό περιορισμό διαμονής τους στο νησί ή να διαθέτουν έγγραφο το οποίο δυσχεραίνει την Υπηρεσία Ασύλου να προβεί σε διαδικασίες επαναπροώθησής τους. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν συνολικά 10 άτομα, τα εννέα στη Σάμο και ένας σε περιοχή της Πελοποννήσου.

Χρήματα, υπολογιστές, σημειώσεις και παραπεμπτικά

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 5.500 ευρώ, κινητά τηλέφωνα και φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σημειώσεις με ονόματα αλλοδαπών στους οποίους χορηγήθηκαν ιατρικές γνωματεύσεις και τα αναλογούντα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από αυτούς, παραπεμπτικά καθώς και αντικείμενα που είχαν υπεξαιρεθεί από τοπική Υπηρεσία.

Και απαγορευμένα φαρμακευτικά σκευάσματα

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο φερόμενος «εγκέφαλος» και γιατρός του ΚΥΤ Σάμου, εκμεταλλευόμενος τη θέση του, διέθετε σε αλλοδαπούς κατ’ εξακολούθηση, φαρμακευτικά σκευάσματα που εμπίπτουν στη νομοθεσία για τις εξαρτησιογόνες ουσίες.

Οι κατηγορίες που ασκήθηκαν κατά περίπτωση

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας, της δωροληψίας υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και εξακολούθηση, της δωροδοκίας υπαλλήλου, της συνέργειας και ηθικής αυτουργίας σε ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις κατ’ εξακολούθηση, της παράβασης καθήκοντος, της υπεξαίρεσης και της νομοθεσίας για τις εξαρτησιογόνες ουσίες.

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, όταν η Κοινωνική Υπηρεσία και η Διοίκηση του Νοσοκομείου στη Σάμο, αντελήφθησαν περίεργες κινήσεις με τις ιατρικές βεβαιώσεις και κατέθεσαν αναφορά στην Εισαγγελία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις