Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΝΔ: Δουλειά, όχι λαϊκισμός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Δουλειά, όχι λαϊκισμός

ΝΔ: Προσήλωση στον αγώνα δρόμου για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα.

ΝΔ: Στοχοπροσηλωμένη στον αγώνα δρόμου για την προσέλκυση επενδύσεων στην χώρα βρίσκεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που «αρνείται» πεισματικά να παρασυρθεί σε μια στείρα αντιπαράθεση, όπως επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας. Η φράση του πρώην πρωθυπουργού στην συνέντευξή του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης «κάντε όσες εξεταστικές θέλετε» για την υπόθεση της Novartis έγινε η απαρχή της έναρξης μιας αντιπαράθεσης για τον τρόπο με τον οποίο θα κινούταν κοινοβουλευτικά η ΝΔ απέναντι στην πολύκροτη υπόθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε όλη την προηγούμενη εβδομάδα στην πόλωση, αναπτύσσοντας μια ρητορική που εκτείνονταν από τον δήθεν «ρεβανσισμό» έως την προσπάθεια να εμφανιστούν δύο γραμμές στο εσωτερικό του κυβερνητικού κόμματος.

Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, έβαλε τέλος σε αυτήν την προσπάθεια πολύ νωρίς, αφού με την διαβίβαση του φακέλου της υπόθεσης στην Βουλή διευκρίνισε ότι «δεν οδηγεί στα δικαστήρια τους πολιτικούς του αντιπάλους», ξεκαθαρίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι οι όποιες κοινοβουλευτικές κινήσεις γίνουν θα αφορούν στον κ. Παπαγγελόπουλο και όχι στον Αλέξη Τσίπρα. Αφαιρεί έτσι για ακόμη μια φορά από τον ΣΥΡΙΖΑ μια ακόμη ευκαιρία να οδηγήσει τα κυβερνητικά στελέχη σε αντιπαράθεση με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης και να τα απομακρύνει από τον στόχο της επιτάχυνσης του κυβερνητικού προγράμματος.

από τον Γιάννη Ντσούνο

ΝΔ: Σαφείς εντολές Μητσοτάκη

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Alpha freepress, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει σαφείς εντολές για μηδενική εμπλοκή των κυβερνητικών στελεχών σε μια υπόθεση όπως αυτή της Novartis, που έχει συγκεκριμένη πορεία από εδώ και στο εξής τόσο σε δικαστικό, όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Επιπλέον, οδηγία του πρωθυπουργού για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι η επιτάχυνση της προσέλκυσης των επενδύσεων στην χώρα μας και ο αναπτυξιακός νόμος. Την αρχή σε αυτόν τον κυβερνητικό αγώνα δρόμου θα κάνει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου θα έχει μια σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους σημαντικών funds του εξωτερικού. Η επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να σταλεί το μήνυμα ότι η χώρα μας απεμπλέκεται από τις ιδεοληψίες του παρελθόντος, που καθυστερούσαν σημαντικές επενδύσεις στην ελληνική επικράτεια.

Απτά παραδείγματα επενδύσεων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει μάλιστα και απτά παραδείγματα, όπως είναι η εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό που έχει ήδη δρομολογηθεί, αλλά και οι μικρότερες (αλλά το ίδιο ουσιαστικές ) επενδύσεις στις Σκουριές αλλά και στην Αφάντου στη Ρόδο και την Κασσιόπη στην Κέρκυρα. Θα ακολουθήσουν μια σειρά επαφών του αρμόδιου υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας για μικρότερου βεληνεκούς επενδύσεις, που θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί έως τα τέλη του 2019.

Στον ίδιο αγώνα δρόμου, αυτόν των επενδύσεων, εντάσσεται και το κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων, με το Μέγαρο Μαξίμου να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην άμεση ολοκλήρωσή τους. Η αρχή έγινε πριν λίγες ημέρες, όταν ανακοινώθηκε η πώληση του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και ακολουθούν σύμφωνα με πληροφορίες οι ανακοινώσεις για παρόμοιες ιδιωτικοποιήσεις στην ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ και την Εγνατία.

Χρονοδιάγραμμα αποτελεσμάτων

Με αυτόν τον οδικό χάρτη το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί ότι έως το τέλος του επόμενου μήνα θα είναι σε θέση να παρουσιάσει τα πρώτα απτά αποτελέσματα των κυβερνητικών επαφών με τους επενδυτές και να παρουσιάσει και τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των έργων. Αυτή η κίνηση θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας μας στο εξωτερικό, αφού πλέον οι υποψήφιοι επενδυτές θα έχουν μπροστά τους έναν κατάλογο με έργα που ξεμπλόκαραν και μια λίστα με χρονοδιαγράμματα που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται. Έτσι ισχυροποιείται έτι περαιτέρω ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν θα δηλώνει στο εξωτερικό ότι η χώρα μας αποτελεί πρόσφορο έδαφος για επενδυτές και ενισχύεται ακόμη περισσότερο η επιχειρηματολογία για ευνοϊκότερο κλίμα στις επενδύσεις απαλλαγμένο από υπερφορολόγηση, αλλά και γραφειοκρατικά προσκόμματα.

Τα οφέλη

Η πορεία αυτή έχει εκτός από οικονομικά και πολιτικά οφέλη για την κυβέρνηση. Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται για μια σύγκρουση και για μια αντεπίθεση με την αντιπολίτευση με αφορμή τις επενδύσεις. Η σύγκρουση αφορά στην ρητορική που αναμένεται να αναπτύξει η αξιωματική αντιπολίτευση, που θα έχει ως κύριο άξονα την φράση «ξεπούλημα» και η αντεπίθεση αφορά στην παρουσίαση μιας σειράς έργων που είχαν βαλτώσει τα προηγούμενα χρόνια. Στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζουν την απάντηση σε αυτήν την ρητορική της αντιπολίτευσης και, όπως πληροφορείται η Alpha freepress, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει πλήρη καταγραφή του οφέλους στην ελληνική οικονομία της κάθε επένδυσης χωριστά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εμφανίσει στους πολιτικούς του αντιπάλους μια σειρά ωφελημάτων για την χώρα από τις επενδύσεις, που θα περιλαμβάνουν τα έσοδα του κράτους από την φορολογία, τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, το όφελος στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και το όφελος από την προσέλκυση επιπλέον τουριστών. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του ισόποσα παραδείγματα για να συγκρίνει τα κέρδη του κράτους με φόρους. Δηλαδή για παράδειγμα τα κέρδη που θα αποκομίσει η ελληνική οικονομία από την Χ επένδυση ισοδυναμούν με την κατάργηση του Ψ φόρου, που αυτήν την στιγμή πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες.

Η ζημιά του ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβερνητική αντεπίθεση θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση του συνόλου των επενδύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, που ξεμπλόκαρε η τωρινή κυβέρνηση και θα μπορούσαν να έχουν δρομολογηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει επίσης και την «ζημιά» που προκλήθηκε στο δημόσιο από κάθε επενδυτικό πρόγραμμα που καθυστέρησε την προηγούμενη τετραετία. Όπως έλεγε στην Alpha freepress κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, τις ερχόμενες εβδομάδες «η κυβέρνηση θα δουλεύει και η αντιπολίτευση θα ματαιοπονεί αναζητώντας αντιπολιτευτικό αφήγημα. Εμείς δουλειά, οι άλλοι μικροκομματική αντιπαράθεση και λαϊκίστικές κορώνες».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις