Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΕΝΦΙΑ: Διασταυρώσεις με το κτηματολόγιο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Διασταυρώσεις με το κτηματολόγιο

ΕΝΦΙΑ: Το υπουργείο Οικονομικών έχει ενδείξεις πως αρκετοί ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει στη δήλωση ακινήτων Ε9 το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν.

ΕΝΦΙΑ: Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, που έχουν αποκρύψει το πραγματικό μέγεθος της ακίνητης περιουσίας τους προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή φόρων, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ενδείξεις πως αρκετοί ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει στη δήλωση ακινήτων Ε9 το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν, είτε αποκρύπτοντας ακίνητα είτε δηλώνοντας σκοπίμως στοιχεία δηλώνουν λιγότερα τετραγωνικά μέτρα κλπ. Έτσι, θα ξεκινήσουν διασταυρώσεις προκειμένου να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει την πραγματική αξία των ακινήτων. Κατά δεύτερο λόγο θα αναζητηθούν φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, τις οποίες αφήνουν απλήρωτες και αρρύθμιστες παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Σήμερα, η φορολογική διοίκηση δεν έχει στη διάθεσή της την πραγματική εικόνα της ακίνητης ιδιοκτησίας. Επομένως η εφορία, στις περιπτώσεις που φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, δεν έχει τη δυνατότητα να διασφαλίσει τις απαιτήσεις του Δημοσίου (π.χ. εγγραφή υποθηκών, κατασχέσεις ακινήτων, πλειστηριασμοί). Οι φορολογούμενοι που θα εντοπισθούν μετά τη διασταύρωση να έχουν αποκρύψει ακίνητα ή να τα έχουν δηλώσει λανθασμένα θα βρεθούν αντιμέτωποι με επιβολή κύριου και συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, πρόσθετο φόρο, ο οποίος υπολογίζεται ως τόκος εκπρόθεσμης καταβολής και πρόστιμο για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων φόρου ακινήτων.

Έρχονται αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ σχεδιάζει το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών. Τα αυξημένα έσοδα ύψους 400- 500 εκατ. ευρώ από την ένταξη 7.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων δίνουν τη δυνατότητα για νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι αντικειμενικές αξίες να μην αποτελέσουν εργαλείο για τη χάραξη πολιτικής, αλλά να δημιουργηθούν οι αξίες εκείνες που θα βοηθήσουν την αγορά και ταυτόχρονα θα φέρουν έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου μέσω των αγοραπωλησιών.

 Νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες

Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες που θα καθοριστούν τον ερχόμενο Μάιο σε όλη τη χώρα και εξετάζεται να μειωθεί κατά μέσο όρο 10%, αλλά η νέα μείωση δεν θα είναι οριζόντια. Θα είναι στοχευμένη με παρεμβάσεις στους συντελεστές της κλίμακας υπολογισμού του βασικού φόρου προκειμένου να σβήσουν οι μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από το άλμα που θα κάνουν οι αντικειμενικές αξίες σε πολλές περιοχές της χώρας. Ειδικά στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες, όπου η διαφορά μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών παραμένει σημαντική και μετά την αναπροσαρμογή του 2018 αλλά και σε γειτονιές του κέντρου της Αθήνας που έχει επεκταθεί η μόδα του Airbnb όπως είναι τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, τα Ιλίσια, το Παγκράτι και οι τιμές πωλήσεις έχουν τραβήξει την ανηφόρα.

Το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να βάλει στα ταμεία του πρόσθετα έσοδα, κυρίως από τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα μεγάλης αξίας τα οποία βρίσκονται σε περιοχές- φιλέτα σε νησιά όπως τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα και σε ακριβές περιοχές ακόμη και στην Αττική που είναι σχεδόν αφορολόγητοι.

 

Πως θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ το 2020

Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες που θα καθοριστούν τον ερχόμενο Μάιο σε όλη τη χώρα και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται να μειωθεί κατά μέσο όρο 10%, αλλά η νέα μείωση δεν θα είναι οριζόντια. Θα είναι στοχευμένη με παρεμβάσεις στους συντελεστές της κλίμακας υπολογισμού του βασικού φόρου προκειμένου να σβήσουν οι μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από το άλμα που θα κάνουν οι αντικειμενικές αξίες σε πολλές περιοχές της χώρας. Ειδικά στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες, όπου η διαφορά μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών παραμένει σημαντική και μετά την αναπροσαρμογή του 2018 αλλά και σε γειτονιές του κέντρου της Αθήνας που έχει επεκταθεί η μόδα του Airbnb όπως είναι τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, τα Ιλίσια, το Παγκράτι και οι τιμές πώλησης των κατοικιών έχουν τραβήξει την ανηφόρα.

Νέες τιμές ζώνης

Με τις νέες τιμές ζώνης και την ένταξη όλων των περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να βάλει στα ταμεία του πρόσθετα έσοδα, κυρίως από τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα μεγάλης αξίας τα οποία βρίσκονται σήμερα σε περιοχές – φιλέτα σε νησιά όπως τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα και σε ακριβές περιοχές ακόμα και στην Αττική και είναι σχεδόν αφορολόγητοι.

Και αυτό, γιατί τα ακίνητά τους βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος. Με την ένταξη των 7.000 περιοχών στο σύστημα οι τιμές των ακινήτων ειδικά αυτών που έχουν υψηλή αξία θα πάρουν αμέσως «φωτιά», με το υπουργείο Οικονομικών να υπολογίζει έξτρα έσοδα περίπου 400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα «κάποιοι μπορεί να πληρώσουν περισσότερο για ακίνητα που δεν φορολογούνται ή φορολογούνται πολύ χαμηλά» ενώ έχει διαπιστωθεί ότι «υπάρχει ακίνητη περιουσία σε ακριβές περιοχές, ακριβά νησιά, που δεν φορολογείται κατά τον τρόπο που έπρεπε. Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα φορολογικής δικαιοσύνης».

Νέα κλίμακα υπολογισμού του βασικού φόρου

Παράλληλα, για να μην εξανεμιστεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ που είδαν στον φετινό λογαριασμό οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, το υπουργείο Οικονομικών θα ξαναγράψει την κλίμακα υπολογισμού του βασικού φόρου. Με παρεμβάσεις στα σημερινά κλιμάκια των τιμών ζώνης και τους συντελεστές θα περιορίζει τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για τους φορολογούμενους που κατοικούν σε περιοχές όπου η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών είναι μεγάλη.

Στις περιοχές αυτές θα πρέπει να γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ έτσι ώστε να μη χαθούν οι μειώσεις του 2019 (κατά 22% μεσοσταθμικά) αλλά και να προκύψει κάποιο αλλά μικρότερο όφελος από τη δεύτερη δόση των μειώσεων η οποία θα είναι της τάξης του 10%. Με δεδομένο ότι θα υπάρξουν και μείωσεις σε τιμές ζώνης όπως στις 12 περιοχές που πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τις αντικειμενικές αξίες, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι η αύξηση των εσόδων που θα προκύψει το επόμενο έτος θα ανέλθει στα 142 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις