Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γιάννης Σπανός κηδεία: Σήμερα το τελευταίο “αντίο” – Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του
ΕΛΛΑΔΑ

Γιάννης Σπανός κηδεία: Σήμερα το τελευταίο “αντίο” – Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του

Γιάννης Σπανός κηδεία: Η είδηση του θανάτου του Γιάννη Σπανού σκόρπισε θλίψη τόσο στον καλλιτεχνικό κόσμο όσο και στους θαυμαστές του έργου του.

Γιάννης Σπανός κηδεία: Σήμερα, Σάββατο 2 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Γιάννη Σπανού, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες. Η κηδεία του Γιάννη Σπανού, θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Κιάτο, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ο Γιάννης Σπανός, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών μετά από βαρύ εγκεφαλικό, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο. Πολλοί καλλιτέχνες, όπως ο Σταμάτης Κραουνάκης και ο Γιώργος Νταλάρας, ήταν αυτοί που τον αποχαιρέτησαν με συγκινητικά μηνύματα μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκλονιστικά είναι τα λόγια του φίλου του που τον βρήκε νεκρό. «Φώναξα δυο-τρεις φορές έξω από το σπίτι και όταν είδα ότι δεν απαντούσε, πήρα τα κλειδιά και άνοιξα. Φώναξα “Γιάννη, Γιάννη” και όπως πηγαίνω στην κρεβατοκάμαρα, τον είδα ξαπλωμένο στο κρεβάτι με τις πιτζάμες. Σαν να κοιμόταν. Κατάλαβα ότι ήταν νεκρός. Δεν είχε κάποιο πρόβλημα υγείας, ούτε είχε παραπονεθεί για κάτι», είπε ο κ. Σουσούνης μιλώντας στην Espresso. Όπως έκανε γνωστό η τραγουδίστρια Πένυ Ξενάκη, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook, η σορός του Γιάννη Σπανού θα εκτεθεί σε προσκύνημα στις 13.00 και η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στις 14.00.

Γιάννης Σπανός: Η φωτογραφία της Πρωτοψάλτη

Με μια κοινή τους φωτογραφία και ένα μήνυμα στον λογαριασμό της στο Instagram, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη λέει το δικό της αντίο στον αγαπημένο συνθέτη.

«Ο φίλος μου Γιάννης Σπανός έφυγε τόσο ξαφνικά … Συγκλονιστικός συνθέτης ,ταπεινός , εξωστρεφής,πηγαίος, ευαίσθητος με τεράστια καλλιτεχνική φλέβα.Μου έδωσε υπέροχα τραγούδια , ζήλεψα και άλλα δικά του. Μοιραστήκαμε συγκινήσεις στη Μπουάτ Κύτταρο το 1983, ζήσαμε μοναδικές στιγμές στις συναυλίες μας και στο σπίτι του στην Ερέτρια και στο Παρίσι. Πλημμυρίσαμε με μουσική και συναίσθημα. Ευγνώμων που σε συνάντησα ,σε «γνώρισα» και βρήκαμε την «έξοδο κινδύνου» Γιάννη φίλε μου θα έρχεσαι για πάντα στη καρδιά μας σα «νέο κύμα» και θα μείνεις αθάνατος γιατί πρόσφερες το ταλέντο σου με απλότητα και περίσσια χάρη … καλό σου ταξίδι ???????? ???????? #κατεριναμαριανού #Ερετρια 1983 #ευβοια. Πολλές απώλειες αυτή τη χρονιά ……………..», γράφει στην ανάρτησή της.

https://www.instagram.com/p/B4S8mgRAYKE/?utm_source=ig_embed

Γιάννης Σπανός: Το τραγούδι του χρωστά

Ο Γιάννης Σπανός γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας το 1934. Μπήκε στη δισκογραφία το 1964 με το τραγούδι «Μια αγάπη για το καλοκαίρι» που ερμήνευσε η Καίτη Χωματά. Συνθέτης και στιχουργός με ιδιαίτερες ευαισθησίες ο Γιάννης Σπανός έχει στο ενεργητικό του σημαντικούς δίσκους και μεγάλες επιτυχίες: τις «Ανθολογίες», «Εκείνο το καλοκαίρι». «Σαν με κοιτάς», «Οδός Αριστοτέλους», «Σπασμένο καράβι», «Μια φορά θυμάμαι μ’ αγαπούσες», «Μαρκίζα», «Είπα να φύγω», «Βροχή και σήμερα», «Θα με θυμηθείς», «Στην αλάνα», «Μια Κυριακή» κ.ά.

Ξεκίνησε την καριέρα του με συνεργασίες διάσημων Γάλλων μουσικών και ηθοποιών. Έχει μελοποιήσει στίχους των Λευτέρη Παπαδόπουλου, Γιώργου Παπαστεφάνου, αλλά και ποιήματα των Βασίλη Ρώτα, Γεωργίου Βιζυηνού, Μυρτιώτισσας, Νίκου Καββαδία, Μίλτου Σαχτούρη κ.ά. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει η Αρλέτα, ο Κώστας Καράλης, η Καίτη Χωματά, ο Γιάννης Πάριος, η Ελένη Δήμου, η Χάρις Αλεξίου και άλλοι αγαπημένοι ερμηνευτές.

Γιάννης Σπανός: Το Νέο Κύμα…

Η κλίση του για τη μουσική ήρθε πολύ νωρίς, όταν ήταν ακόμη μαθητής στο Κιάτο και οι γονείς του δεν του στέρησαν το όνειρο να μάθει μουσική. «Σπίτι μου είχαμε πιάνο. Έπαιζε η αδερφή μου κι εγώ το άκουγα, το αφομοίωνα και έπαιζα με το αυτί» έλεγε σε παλιότερη συνέντευξή του ο ίδιος για την πρώτη του επαφή με την μουσική. Ο Γιάννης Σπανός παραδέχεται πως δεν υπήρξε παιδί θαύμα, ενώ γρήγορα άρχισε να παρουσιάζει πρόβλημα στα χέρια, ένα πρόβλημα που τον συνόδευσε σε όλη του την καριέρα.

Έφυγε για το Παρίσι σε ηλικία μόλις 20 ετών και εκεί ψήθηκε στην μουσική σκηνή της Πόλης του φωτός, παίζοντας για τον Σερζ Γκένζμπουργκ στις όχθες του Σηκουάνα. Επιστρέφοντας γνώρισε τον Αλέκο Πατσιφά που έψαχνε ανθρώπους για να στήσει μια καινούρια μουσική τάση στην Ελλάδα. Έτσι γεννήθηκε το «νέο κύμα»… νονός του όρου ήταν ο ίδιος ο Γιάννης Σπανός που ουσιαστικά απέδωσε τον γαλλικό όρο Nouvelle Vague στα ελληνικά.

Ο Γιάννης Σπανός του ελληνικού κινηματογράφου

Αν και οι μουσικές του Γιάννη Σπανού δεν περιορίζονται στο σινεμά, με τον συνθέτη να προσφέρει τραγούδια στο ελληνικό τραγούδι επί πέντε ολόκληρες δεκαετίες, τον γνωρίσαμε μέσα από τις εικόνες του ελληνικού κινηματογράφου που βρισκόταν στην χρυσή εποχή του.

Ένα από τα πρώτα τραγούδια του Γιάννη Σπανού με τη φωνή της αξεπέραστης Καίτης Χωματά ήταν το «Μια Αγάπη για το καλοκαίρι» που ακούστηκε στην ταινία «Σκιές στην Άμμο».

Γιάννης Σπανός: «Γνώρισα την αγάπη»

Μια ακόμη που αναδείχτηκε από το Νέο Κύμα και την μουσική υπογραφή του Γιάννη Σπανού ήταν η Πόπη Αστεριάδη, η οποία τραγουδούσε το 1969 το τραγούδι «Γνώρισα την αγάπη» για την ταινία «Το Νυφοπάζαρο».

Γιάννης Σπανός: «Μη Μου Μιλάς γι’ Αγάπη»
Γιάννης Σπανός: «Ένα καλοκαίρι»
Γιάννης Σπανός: «Σ’ Αναζητώ»
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις