Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σουλτάνα Ελευθεριάδου – Σβώλος: Το “μαργαριτάρι” που πέταξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σουλτάνα Ελευθεριάδου – Σβώλος: Το “μαργαριτάρι” που πέταξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Σουλτάνα Ελευθεριάδου - Σβώλος: Κάποιες φορές - και είναι αρκετές - οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μάς κάνουν να ξεχνάμε όσα γνωρίζαμε.

Σουλτάνα Ελευθεριάδου – Σβώλος: Τον Αλέξανδρο Σβώλο, ηγετική μορφή της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα και ηγετική μορφή της λεγόμενης «κυβέρνησης του βουνού», ανέφερε στην ομιλία του στη βουλή στο νομοσχέδιο για τις πορείες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, απάντησε στον πρωθυπουργό, κατά την ομιλία της στο ίδιο νομοσχέδιο, ότι ο Αλέξανδρος Σβώλος, ήταν γνωστός υποστηρικτής της Δεξιάς, προκαλώντας κύμα σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Σουλτάνα Ελευθεριάδου έγινε με αυτή της την δήλωση viral, ενώ πολλοί επεσήμαναν ότι χρησιμοποίησε το «κύριος» για τον Αλέξανδρο Σβώλο, ο οποίος πέθανε το 1956.

Δείτε την δήλωση Μητσοτάκη και την απάντηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ:

Σουλτάνα Ελευθεριάδου – Σβώλος: Το Twitter οργίασε

Όπως ήταν αναμενόμενο οι χρήστες του Twitter αντέδρασαν στη γκάφα της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προσπάθησε – ατυχώς όπως αποδείχθηκε – να απαντήσει στα επιχειρήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος ήταν και αυτός που επικαλέστηκε τον Αλέξανδρο Σβώλο στην ομιλία του για το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις διαδηλώσεις.

Ποιος ήταν ο Αλέξανδρος Σβώλος

Ο Αλέξανδρος Ι. Σβώλος (1892 – 1956) ήταν διαπρεπής Έλληνας νομικός και πολιτικός. Κατά την περίοδο της Κατοχής, διετέλεσε πρόεδρος («πρωθυπουργός») της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ, γνωστής και ως «Κυβέρνησης του Βουνού»). Με την ιδιότητα αυτή, αμέσως μετά, ο Σβώλος έλαβε μέρος στο Συνέδριο του Λιβάνου για την ανασυγκρότηση της ελληνικής κυβέρνησης στο Κάιρο και την μετατροπή της σε Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, στην οποία θα συμμετείχαν και εκπρόσωποι της ΠΕΕΑ. Στις 6 Σεπτεμβρίου 1944, ο Σβώλος ανέλαβε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Από το 1945 έως το 1953 διατέλεσε πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος-Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας και, μετά την συγχώνευση του κόμματος αυτού με το Δημοκρατικό Κόμμα, διετέλεσε πρόεδρος του ενιαίου Δημοκρατικού Κόμματος του Εργαζομένου Λαού (1953–1956).

Πολιτική θέση

Το 1950 εκλέχθηκε βουλευτής Θεσσαλονίκης, όπως επίσης συνέβη και στις εκλογές του 1956. Ωστόσο, πέθανε μόλις τρεις ημέρες μετά την δεύτερη εκλογή του, στις 22 Φεβρουαρίου 1956 στην Αθήνα. Από πολιτική άποψη, ο Σβώλος ανήκε στην σοσιαλιστική, δημοκρατική, αλλά μη κομμουνιστική αριστερά. Η τοποθέτησή του αυτή τον έφερε συχνά σε ρήξη τόσο με την δεξιά όσο και με της αριστερά. Αρθρογραφούσε συχνά σε εφημερίδες εκφράζοντας πάντα λόγο δημοκρατικό. Ήταν πολιτικός της δημοκρατίας, της ανεκτικότητας και της μετριοπάθειας. Όμως, η εποχή του ήταν εποχή έντονων διχασμών που έσπρωξαν στο περιθώριο φωνές σαν και αυτή του Αλέξανδρου Σβώλου.

Κεντρική οδός της Θεσσαλονίκης φέρει το όνομά του, όπως και δρόμοι σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας. Στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Σόλωνος, υπάρχει αίθουσα στην οποία έχει δοθεί το όνομά του, ενώ έχει συσταθεί το 1980 κοινωφελές ίδρυμα με το όνομα «ΙΔΡΥΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ι. ΣΒΩΛΟΣ» με σκοπό τη χορήγηση υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές στις Κοινωνικές και Οικονομικές Επιστήμες πανεπιστημίων χωρών της Ευρώπης.

Ποια είναι η Σουλτάνα Ελευθεριάδου

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Εμπορικό και Εργατικό Δίκαιο. Από το 2002 έως το 2004 ως ασκούμενη δικηγόρος εργάστηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Από το 2004 διατηρεί δικηγορικό γραφείο στην Καβάλα με εξειδίκευση στο Εργατικό Ασφαλιστικό και στο Διοικητικό Δίκαιο. Από το 2011 είναι νομική σύμβουλος του ΙΚΑ Καβάλας και από το 2009 Νομική Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας στα υποκαταστήματα των Δήμων Καβάλας και Παγγαίου.

Έχει αναλάβει και διεκπεραιώσει πολλές υποθέσεις διοικητικής και εργατικής φύσεως από το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας. Είναι νομική σύμβουλος σε Πρωτοβάθμια Συνδικαλιστικά Σωματεία Εργαζομένων και Σωματεία Συνταξιούχων του Νομού Καβάλας και δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Διετέλεσε Νομαρχιακή Σύμβουλος Καβάλας και από το 2009 έως το 2011 ήταν επικεφαλής του Κέντρου Προστασίας Παιδιού Καβάλας (πρώην Παιδόπολη «Άγιος Γεώργιος» Καβάλας) ως πρόεδρος του Νομικού Προσώπου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις