«Το προξενιό της Ιουλίας» [Τετάρτη-Πέμπτη 22:30] Εξελίξεις & Περιλήψεις Εδώ!

Κυριακή, 16/7/2023 - 23:00

ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ

Θεσσαλία τέλη δεκαετίας 1950

Κεντρικό στοιχείο της ιστορίας μας ένα προξενιό. Ένα προξενιό που στόχο έχει να κρύψει ένοχα μυστικά αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να γεννήσει περισσότερα, όπως άλλωστε συνέβαινε τις περισσότερες φορές.

H Ιουλία Σκούταρη αγαπά τον Γρηγόρη Ραζίνη. Παρότι οι δύο νέοι είναι πολύ ερωτευμένοι, αυτή η αγάπη είναι καταδικασμένη σε θάνατο εξαιτίας της παλαιάς έχθρας που υπάρχει μεταξύ των οικογενειών τους. Η Ιουλία αναγκάζεται να παντρευτεί με προξενιό τον Γιωργίκη Προβιό, έναν πλούσιο και κατά πολύ μεγαλύτερό της άνδρα που δεν αγαπά. Χωρίς, φυσικά, να γνωρίζει ότι η ζωή της στο αρχοντικό του Προβιού κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι. Ο Γρηγόρης δεν μπορεί να δεχθεί αυτό το γάμο αλλά αναγκάζεται να συνεχίσει τη ζωή του χωρίς εκείνη.

Ένα έγκλημα πυροδοτεί την αρχή της ιστορίας. Και ένα έγκλημα την κλείνει, με την ηρωίδα να υπομένει μια μοίρα που μοιάζει βαριά κατάρα πάνω από την ίδια και την οικογένειά της. Είναι αθώα ή ένοχη; Και αν είναι αθώα, ποιος είναι ο θύτης και ποιος τελικά το θύμα; Εμμονές και προκαταλήψεις, απιστίες, προδοσίες, έρωτες, αλλά και αρρωστημένοι ψυχισμοί, δρουν κάτω από την σιωπή της ελληνικής επαρχίας του ‘50 και ορίζουν το πλαίσιο δράσης των ηρώων μας.

Η νέα δραματική σειρά εποχής του Alpha είναι μια ωδή στην ελληνική παράδοση. Στο πρόσωπο της Ιουλίας διακρίνονται καθαρά οι γυναίκες που τότε, δέσμιες της μοίρας τους, δεν είχαν την ευθύνη της ζωής τους. Ο έρωτας ήταν σχεδόν πάντα καταδικασμένος σε μια κοινωνία που οι άγραφοι ηθικοί νόμοι είχαν τον κυρίαρχο ρόλο. 

Η σειρά είναι εμπνευσμένη από το ομότιτλο, συναρπαστικό μυθιστόρημα του Γιώργου Πολίτη «Το προξενιό της Ιουλίας» (εκδόσεις Ψυχογιός).

 

Το σενάριο υπογράφει ο Νίκος Απειρανθίτης και την σκηνοθεσία ο Νίκος Κρητικός, σε παραγωγή Διονύση Παναγιωτάκη – Primavisione.

 

Τους χαρακτήρες ενσαρκώνει ένα σπουδαίο καστ ηθοποιών: Μελέτης Ηλίας, Άννα Μάσχα, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Δημήτρης Αλεξανδρής, Ελισάβετ Μουτάφη, Γιάννος Περλέγκας, Χριστίνα Μαξούρη, Βασίλης Κουκαλάνι, Ευγενία Ξυγκόρου, Δημήτρης Σέρφας, Σίσσυ Τουμάση, Τάσος Λέκκας, Μελίνα Λεφαντζή, Δημήτρης Αριανούτσος, Χριστίνα Μαθιουλάκη, Δημήτρης Γεωργιάδης, Ευτυχία Μελή, Θοδωρής Σκυφτούλης, Ηλίας Βαλάσης, Αλέξανδρος Σκουρλέτης, Λίλλυ Μελεμέ, Γεωργία Συφιανού. Και για πρώτη φορά σε ελληνική σειρά, ο Έλληνας πρωταγωνιστής του Φατίχ Ακίν, Αδάμ Μπουσδούκος.

Περιλήψεις Επεισοδίων

 

 

Επεισόδιο 49 Η επίσκεψη της Κυριακούλας στο νοσοκομείο, ταράζει την Στάσα, που νιώθει τις υποψίες να κυκλώνουν την κόρη της και αγωνιά μην τυχόν και ανακαλυφθεί η εγκυμοσύνη της από τον Προβιό. Την ίδια στιγμή, ο Χρήστος, που ανησυχεί έντονα για την ζωή της Ιουλίας, καταφεύγει για άλλη μια φορά στο μοναστήρι, μεταδίδοντας άθελά του τους φόβους του και στον Επιφάνειο, που σκέφτεται αν πρέπει ν’ αναλάβει δράση. Μετά και τα τελευταία ευτράπελα στον λόφο του φρουρίου, την περίπτωση του Χρήστου, μετά από παρέμβαση του Γιωργίκη, αναλαμβάνει να χειριστεί ο Στασινόπουλος, ως νονός του, την ίδια ώρα, που αδυνατεί να ελέγξει τις καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί στο δικό του σπίτι. Στο μεταξύ, στο αρχοντικό Προβιού, η παρέα που κάνουν Ιουλία και Χρήστος, δίνει λαβές για σχόλια, ενώ η συμπεριφορά της Δέσπως, ανιψιάς του Λεοντίου, εξωθεί τα πράγματα στα άκρα. Τις δραστικές λύσεις που αποφασίζονται, θα υλοποιήσει, ως συνήθως, η Χάδω.

Επεισόδιο 50 Μετά από έναν συζυγικό καβγά, ο Στασινόπουλος διαπιστώνει ότι οι κόρες του έχουν ξεπεράσει τα όρια που τους έχει βάλει και αποφασίζει ν’ αναλάβει δράση για να ξαναμπεί τάξη στην οικογένεια τους. Σε αντίθεση με την κρίση στο δικό του σπίτι, το κλίμα στο αρχοντικό Προβιού είναι ευχάριστο. Πατέρας και γιος αποφασίζουν να επισκεφτούν μαζί τον Επιφάνειο στο μοναστήρι, ενώ η Ιουλία μένοντας στο σπίτι, έρχεται κοντά με τη Δέσπω, που της ζητά μια μεγάλη χάρη. Παράλληλα η Χάδω επισκέπτεται ξανά το ορφανοτροφείο και αναζητώντας βοήθεια στα σχέδιά της, αποφασίζει να συναντήσει ένα πρόσωπο που έχει πρόσφατα έρθει στην Λάρισα και αναμένεται να ταράξει τα νερά. Την ίδια ώρα, ο Επιφάνειος, επισκέπτεται έναν άνθρωπο από το παρελθόν του, που θα τον οδηγήσει σε μια μεγάλη ανατροπή, ενώ η Στάσα, προκειμένου να ζητήσει βοήθεια μοιράζεται το μεγάλο μυστικό της Ιουλίας με το μόνο πρόσωπο που μπορεί να εμπιστευτεί. Όμως, ο Γρηγόρης που ξεκινά τα μαθήματά του στην Αβερώφειο, βρίσκεται μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη…

Επεισόδιο 51 Η Αλεξάνδρα μετά από μια σκληρή σύγκρουση με τον Απόστολο χωρίζει οριστικά, ενώ ο γιατρός Γκλαβάνης κάνει ερωτική εξομολόγηση στη Φιλιώ. Και ενώ η επίσκεψη Επιφάνειου στις φυλακές, θα έχει απρόβλεπτη εξέλιξη, η συμπλοκή του Ρήγα με τον Σωτηράκη που πιάνονται στα χέρια για τα μάτια της Βαγγελίτσας, περιπλέκει τόσο τα πράγματα, που προκαλεί την άμεση επέμβαση του Στασινόπουλου, που χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του, όταν ο Δήμου του φέρνει σπίτι την μικρή του κόρη. Στην προσπάθειά του να ισορροπήσει την κατάσταση, ζητά βοήθεια από την Στάσα, προκαλώντας της με τις εξομολογήσεις του, αμηχανία και έκπληξη. Την ίδια ώρα, ο Γρηγόρης έρχεται σε ρήξη με την Ιουλία, καθώς πιστεύει ότι του έχει πει από την αρχή ψέματα για τον Προβιό, ενώ οι προσδοκίες της Δέσπως να παραμείνει στο σπίτι του Προβιού διαψεύδονται, καθώς ένα απρόσμενο εμπόδιο της χαλάει τα σχέδια. Στην προσπάθεια του Ζαφείρη να συνεφέρει τον Γρηγόρη, εκείνος, απαρηγόρητος και θυμωμένος καθώς είναι, κάνει μια κίνηση που εκπλήσσει την Φιλιώ και σοκάρει την Κυριακούλα.

Επεισόδιο 52 Ο Στασινόπουλος αποφασίζει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με τον Σωτηράκη κι αναλαμβάνει δράση με την βοήθεια του υπενωμοτάρχη Δήμου. Εν τω μεταξύ η Κυριακούλα μετά από το αρχικό σοκ, όσων είδε να γίνονται μέσα στο ίδιο της το σπίτι, λιποθυμάει ξανά, κάνοντας το Γρηγόρη ν’ ανησυχήσει για την υγεία της. Εκείνη όμως νοιάζεται μόνο για το γιο της και προσπαθεί να τον αποτρέψει να πάρει μια απόφαση που μπορεί να μετανιώσει πικρά στο μέλλον. Η Στάσα υποδέχεται το Ρήγα και τον μαλώνει για την επιπολαιότητα του να τσακωθεί με έναν άνθρωπο του υποκόσμου και να μπλεχτεί με την κόρη του Στασινόπουλου, ενώ εκείνος της υπόσχεται ότι θα συμμορφωθεί και θα προσπαθήσει να μην ξαναμπλέξει. Στο αρχοντικό Προβιού έρχεται η ώρα του αποχωρισμού για τις ανιψιές του Λεοντίου, την ώρα που ο Χρήστος εξομολογείται στον πατέρα Επιφάνειο τις σκέψεις του για ό,τι συμβαίνει στο σπίτι και εκείνος, τον καλεί να μείνει στο μοναστήρι. Στο καφενείο του Τυρνάβου, ο Γρηγόρης μιλώντας στην Αλεξάνδρα στο τηλέφωνο, της ανακοινώνει ένα νέο, που θα την ξαφνιάσει δυσάρεστα…

Επεισόδιο 53 Με αφορμή μια χάρη που του ζητάει, η Ιουλία και ο Γιωργίκης έρχονται πιο κοντά, την ίδια ώρα, που ο Χρήστος διεκδικεί να πάρει πίσω το παρελθόν που του κρύβουν τόσον καιρό. Ο Στασινόπουλος, γυρίζοντας στο σπίτι του μετά την επίσκεψη στην Στάσα, έχει να αντιμετωπίσει την οργή της Κατερίνης, που διαισθάνεται ότι κάτι έχει αλλάξει ανάμεσά τους και τον απειλεί ότι θα φύγει. Ενώ ανοιχτό, παραμένει για τον Στασινόπουλο και το διπλό μέτωπο που έχει ανοίξει με τις κόρες του, που έχουν σηκώσει η καθεμιά, το δικό της μπαϊράκι! Την ίδια ώρα, η Φρόσω, βλέποντας την Στάσα αναστατωμένη απ’τα μπλεξίματα του γιού της, της βάζει μια ιδέα που την ιντριγκάρει, αλλά την φέρνει αντιμέτωπη και με τη δική της μοίρα. Στο μεταξύ, η Κερασίνα «ψήνει» ένα νέο προξενιό που θα αναστατώσει τον Τύρναβο! Κάποιοι θα τρελαθούν απ΄τη χαρά τους και κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους. Ένα χτύπημα στην πόρτα του Γρηγόρη, θα τον φέρει αντιμέτωπο με ένα πρόσωπο, που μέσα στη νύχτα, ζητάει να βρει καταφύγιο στο σπίτι του…

Επεισόδιο 54 Στο αρχοντικό Προβιού, η Ιουλία, που διανύει την καλύτερή της φάση στην σχέση με τον Γιωργίκη, επιχειρεί για άλλη μια φορά, να έρθει κοντά με την Χάδω. Η προσπάθειά της όμως, θα πέσει στο κενό. Ενώ η επιστροφή της Δέσπως, θα ταράξει για άλλη μια φορά τα νερά, καθώς η ξεκάθαρη υποστήριξη που έχει από την Ιουλία, την φέρνει στο στόχαστρο, τόσο της Χάδως, όσο και της Στεφανίας. Την ίδια ώρα, στο σπίτι Ραζίνη, η Κυριακούλα, αποφασίζει να μην υποχωρήσει στις πιέσεις που της ασκεί ο Γρηγόρης με την Φιλιώ, και τους οδηγεί έτσι, να πάρουν μια απόφαση που θα τους φέρει αντιμέτωπους με τις οικογένειες τους. Αυτό όμως, θα κάνει τους δυο νέους, όταν μένουν μόνοι, να έλθουν για πρώτη φορά, τόσο πολύ κοντά. Μέσα στις φουρτούνες των ημερών, η Κυριακούλα επισκέπτεται τελικά το νοσοκομείο για να κάνει τις εξετάσεις που της έχει συστήσει μετά τις λιποθυμίες της ο γιατρός Γκλαβάνης…

Επεισόδιο 55 Ο Γιωργίκης εκπλήσσει ευχάριστα την Ιουλία για ακόμη μια φορά, καθώς συνεχίζει να την περιποιείται. Η Χάδω επισκέπτεται τον Ατζαλίνα, προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία για την υιοθεσία της μικρής Χάιδως, αλλά μια πληροφορία που μαθαίνει από το δικηγόρο, την ανησυχεί. Η Αλεξάνδρα αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία να εμποδίσει τον αδελφό της από το να κάνει άλλο ένα λάθος, συνειδητοποιεί πως η μητέρα τους, δεν είναι καλά στην υγεία της και ανησυχεί. Την ίδια ώρα, στο αρχοντικό Προβιού, η Ιουλία βοηθάει κρυφά το Χρήστο να βρει αυτά που πιστεύει πως έχει κρύψει η μητέρα του. Στην προσπάθειά της αυτή, η Στεφανία θα την προειδοποιήσει για τον σκοτεινό χαρακτήρα της Δέσπως, όμως εκείνη, την αγνοεί.Εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις μεταξύ του Γρηγόρη και της Φιλιώς προχωράνε, αναγκάζοντας τον Στασινόπουλο να επισκεφτεί εκ νέου την Στάσα, για να της πει τα νέα, την ίδια ώρα που εν αγνοία όλων, ο Ρήγας, ζει τον κρυφό του έρωτα με τη Βαγγελίτσα…

Επεισόδιο 56 Ο Γιωργίκης εκπλήσσει ευχάριστα την Ιουλία για ακόμη μια φορά, καθώς συνεχίζει να την περιποιείται. Η Χάδω επισκέπτεται δικηγόρο, προκειμένου να επισπεύσει την διαδικασία για την υιοθεσία της μικρής Χάιδως, αλλά μια πληροφορία που μαθαίνει εκεί, την ανησυχεί. Η Αλεξάνδρα αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία να εμποδίσει τον αδελφό της από το να κάνει άλλο ένα λάθος, συνειδητοποιεί πως η μητέρα τους, δεν είναι καλά στην υγεία της και ανησυχεί. Την ίδια ώρα, στο αρχοντικό Προβιού, η Ιουλία βοηθάει κρυφά το Χρήστο να βρει αυτά που πιστεύει πως έχει κρύψει η μητέρα του. Στην προσπάθειά της αυτή, η Στεφανία θα την προειδοποιήσει για τον σκοτεινό χαρακτήρα της Δέσπως, όμως εκείνη, την αγνοεί. Δεν την αγνοεί όμως η Χάδω, που φροντίζει να στριμώξει την Δέσπω, ώστε να την πάρει με το μέρος της. Εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις μεταξύ του Γρηγόρη και της Φιλιώς προχωράνε, αναγκάζοντας τον Στασινόπουλο να επισκεφτεί εκ νέου την Στάσα, για να της πει τα νέα, την ίδια ώρα που εν αγνοία όλων, ο Ρήγας, ζει τον κρυφό του έρωτα με τη Βαγγελίτσα…

Επεισόδιο 57 Ο Προβιός βρίσκει την Ιουλία με τον Χρήστο κλεισμένους στο υπόγειο και οι δικαιολογίες που του λένε, δεν του αρκούν. Σε ένδειξη καλής θέλησης απέναντι στον γιό του, τον απομακρύνει από το μπαούλο με τα πράγματα της Χάδως και τον οδηγεί στη ντουλάπα που υπάρχουν όσα ενθύμια έχει κρατήσει από τη μητέρα του. Αυτό, καθυστερεί την επίσκεψη του Χρήστου και της Ιουλίας στο δάσος με τα μανιτάρια, όπου ο Επιφάνειος έχει αφήσει το κασελάκι με τις επιστολές της Ευγενίας. Την ίδια στιγμή, η νέα αδιαθεσία της Κυριακούλας, φέρνει στο σπίτι τον γιατρό Γκλαβάνη, που ζητάει να μάθει τα αποτελέσματα των εξετάσεων που την έστειλε να κάνει, ενώ ο Στασινόπουλος, επισκέπτεται τον Στράτο στην φυλακή, για να του ανακοινώσει ότι έχουν εξελίξεις ανάμεσα στα παιδιά τους, που μπορεί να τους κάνουν συμπέθερους. Στο μεταξύ, οι δυο οικογένειες ετοιμάζονται για να δώσουν λόγο, ενώ η Χάδω, προχωράει το σχέδιο της υιοθεσίας και αποφασίζει να μιλήσει γι’ αυτό με την μικρή Χάιδω…