5,000 δειγματοληπτικά τεστ κορωνοϊού σε πολίτες και εργαζόμενους στη Λεμεσό

Τετάρτη, 29/7/2020 - 11:17
Μικρογραφία

Τη διενέργεια 5,000 δειγματοληπτικών ελέγχων σε πολίτες και εργαζόμενους στη Λεμεσό αποφάσισαν Υπουργείο Υγείας και Δήμος Λεμεσού, για αναχαίτιση της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού στην πόλη και κατ' επέκταση στην υπόλοιπη Κύπρο, αλλά και για να διαφανεί το μέγεθος του προβλήματος στην περιοχή.

Συγκεκριμένα πρόκειται να διενεργηθούν σε διάρκεια 4-5 ημερών δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε δύο επίπεδα. 2,000 έλεγχοι στο ευρύ κοινό από ειδικές κινητές μονάδες θα στηθούν από τις 2 το μεσημέρι στην Πλατεία Ανεξαρτησίας και στην Επίχωση και 3,000 έλεγχοι σε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που εξυπηρετούν κόσμο και σε εταιρείες των οποίων οι εργαζόμενοι πηγαινοέρχονται στο εξωτερικό.

Αποφασίστηκε επίσης εντατικοποίηση των ελέγχων και την επιτήρηση εφαρμογής των υφιστάμενων μέτρων επί 24ωρου βάσεως με συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού, των υγειονομικών υπηρεσιών και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι από σήμερα αρχίζει η εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν, τα οποία θα βοηθήσουν να γίνει επιδημιολογική έρευνα για να έχουμε εικόνα του τί συμβαίνει.

Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί τοπικό lockdown και εμφανίστηκε αισιόδοξος για περιορισμό της κατάστασης με αυτά τα μέτρα.

Λόγω της εμφάνισης των περιστατικών Covid-19 τις τελευταίες ημέρες, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας αποφάσισε να επισκεφθεί την πόλη και να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Δήμαρχο.

Η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών Δρ Ελισάβετ Κωνσταντίνου, είπε ότι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα διενεργηθούν και στις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου.

Ερωτηθείσα η κ. Κωνσταντίνου για την ανησυχία των ειδικών για την περίπτωση της Λεμεσού, είπε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι παρατηρήθηκε σε μια περίοδο που υπήρχε ύφεση των νέων περιστατικών παγκύπρια και επειδή στην υπόλοιπη Ευρώπη εμφανίστηκε δεύτερο κύμα.

"Θέλουμε να προλάβουμε μια οποιανδήποτε αναζωπύρωση γι' αυτό έγκαιρα θέλουμε να αναλύσουμε και να λάβουμε έγκαιρα μέτρα ούτως ώστε να αποφύγουμε μια πιθανή έξαρση. Φυσικά η Λεμεσός είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου η οποία έχει ιδιαίτερη τουριστική κίνηση, γι' αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να είμαστε προσεκτικοί και στοχευμένοι."

Σημείωσε ότι δεν φαίνεται αυτό να είναι ένα δεύτερο κύμα αλλά επέστησε την προσοχή των πολιτών για πιστή εφαρμογή των μέτρων και να τηρούν αποστάσεις.