Ανησυχούν για τυχόν εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου οι Αρμόδιες Υπηρεσίες

Τρίτη, 6/8/2019 - 21:47
Μικρογραφία

της Νάσιας Ιωάννου

Σε συναγερμό τέθηκαν οι υγειονομικές υπηρεσίες μετά την αύξηση σε δυο των επιβεβαιωμένων περιστατικών  του ιού του δυτικού Νείλου στις ελεύθερες περιοχές. Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, παρουσία και εκπροσώπων των δήμων Λευκωσίας και της ευρύτερης περιοχής, αποφασίστηκαν μέτρα για μείωση των κουνουπιών.

Θα διεξαχθεί επιδημιολογική μελέτη με σκοπό να εντοπιστούν οι εστίες των κουνουπιών και να εξουδετερωθούν και παράλληλα οι δήμοι θα προχωρήσουν με τον καθαρισμό χόρτων σε πάρκα και χωράφια, αλλά και σε ψεκασμούς

Αλβέρτος Καρής - Προϊστάμενος Υγειονομικών Υπηρεσιών
Λήφθηκε απόφαση όπως εντατικοποιηθούν σε όλα τα σημεία όπου υπάρχει δυνατότητα εκκόλαψης κουνουπιών. Όπως είναι εγκαταλειμμένες πισίνες, φρεάτια αποχέτευσης όμβριων υδάτων ή και λυμάτων. Περιοχές όπου εναποτίθενται λάστιχα αυτοκινήτων όπου συγκεντρώνονται νερά και μπορούν να εκκολαφθούν κουνούπια.

Τα μέτρα θα εφαρμοστούν σε όλους τους Δήμους και κοινότητες παγκύπρια. Οι δύο υπερήλικες,  που έχουν προσβληθεί από τον ιό του δυτικού Νείλου συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας. Η κατάσταση της υγείας του ενός, ηλικίας 89 χρόνων, είναι εξαιρετικά σοβαρή  Σημειώνεται οτι και τα δύο κρούσματα εντοπίστηκαν σε περιοχές της Λευκωσίας.

Αλβέρτος Καρής - Προϊστάμενος Υγειονομικών Υπηρεσιών
Δεν υπάρχουν άλλα κρούσματα μέχρι σήμερα του ιού του δυτικού Νείλου. Εάν υπάρξουν τότε θα ληφθούν όλα τα ανάλογα μέτρα.

Το υπουργείο υγείας προτρέπει το κοινό να ακολουθεί τα προληπτικά ατομικά μέτρα, για προστασία από τα κουνούπια. Σημειώνεται οτι στις κατεχόμενες περιοχές, υπάρχουν μέχρι στιγμής έξι επιβεβαιωμένα περιστατικά