Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ: Συγκλονιστικές υποθέσεις με αβοήθητα παιδιά (ΒΙΝΤΕΟ)

Πέμπτη, 18/7/2019 - 20:57
Μικρογραφία

της Δήμητρας Μακρυγιάννη

Παιδιά εκτεθειμένα. Αθώες ψυχές απροστάτευτες. Μικρά παιδιά, η φροντίδα των οποίων μπαίνει στο περιθώριο. Στην Κύπρο του 2019! Οι ιστορίες δύο παιδιών που έμειναν αβοήθητα αποτελούν γροθιά στο στομάχι..Και συγκλονίζουν... Στην πρώτη περίπτωση ένα παιδί έξι ετών, γεννημένο στην Κύπρο, με οπτική αναπηρία και δυσκολία στην κίνηση.Δεν του παρείχαμε σαν κράτος και κοινωνία, τα αυτονόητα...

Λήδα Κουρσουμπά , Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού
"Έχουν αιτηθεί κάτι που δικαιούνται, τροχοκάθισμα, επίδομα για αυτό και κάρτα στάθμευσης...και αρνήθηκε η αρμόδια υπηρεσία να τα δώσει."

Η δυσκολία πρόσβασης του παιδιού σε κοινωνικές παροχές, μετέτρεψε την ζωή του ιδίου, όσο και της μητέρας του σε κόλαση. Ένας πραγματικός Γολγοθάς.Αναφορές που προκαλούν δάκρυα, αλλα και οργή..

Λήδα Κουρσουμπά , Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού
"Πολλές φορές η μητέρα αναγκάζεται να μεταφέρει το παιδί στην πλάτη...μια γυναίκα που εργάζεται για 18 χρόνια στην Κύπρο, της έχουμε αρνηθεί τροχοκάθισμα και το δελτίο στάθμευσης...τι παραβίαση της αξιοπρέπειας αυτού του παιδιού."

Η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά έγινε αποδέκτης και δεύτερου παραπόνου. Ένα παιδάκι ανάπηρο τεσσάρων ετών, υπήκοος τρίτης χώρας που ζει στην Κύπρο εδώ και τρία χρόνια, υπέβαλε αίτηση για παροχή κάρτας στάθμευσης. Και όμως απορρίφθηκε...
Έξοδοι, καθημερινές δουλειές αλλά και η μετάβαση στο σχολείο και σε υπηρεσίες έγιναν αφόρητες, σχεδόν αδύνατες.

Λήδα Κουρσουμπά , Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού
"Μας έχει πει ότι δεν κινούνται δεν παίρνουν το παιδί εκτός, είναι τόσο δύσκολο."

Ανυπαρξία δομών

Οι δύο περιπτώσεις των παιδιών ξεσκέπασαν την δυστοκία του συστήματος. Ένα σύστημα γυμνό απο ευαισθησίες, με κενά, παραλείψεις και πολλά λάθη που στοιχίζουν στις ζωές αθώων παιδιών. Και στις δύο περιπτώσεις η Επίτροπος διαπίστωσε, μέσω πορίσματος, πως παραβιάστηκαν και οι τέσσερις βασικές Αρχές της Σύμβασης: η Αρχή της Μη Διάκρισης, της Ανάπτυξης, της Συμμετοχής και η Αρχή του Συμφέροντος του Παιδιού.

Λήδα Κουρσουμπά , Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού
"Δυστυχώς είναι ακόμα δύο περιπτώσεις που διερευνήσαμε και οι οποίες καταδεικνύουν τη δυστοκία του συστήματος...Δεν βοηθήθηκε η οικογένεια ώστε να κάνει τη σωστή αίτηση για να πάρει το βοήθημα κάτω από άλλο σχέδιο."

Αμέτρητες ιστορίες

Οι ιστορίες παιδιών που μένουν εκτός δικαιωμάτων όπως είναι η υγεία, η παιδεία, το παιχνίδι δεν τελειώνουν εδώ.

Λήδα Κουρσουμπά , Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού
"Μας έτυχε παράπονο που επειδή βελτιώθηκε με θεραπεία, είπαν του παιδιού πως δεν είναι βαριάς αναπηρίας πλέον και να το διακόψουν...Ξεχωρίζουν την μορφή αναπηρίας που και αυτό δεν επιτρέπεται, αν υπάρχει ήπια ή μέτρια αναπηρία...Αν δεν δώσεις στο παιδί τη θεραπεία που θέλει θα χειροτερέψει."

Όλα αυτά, σε μια ευρωπαϊκή χώρα, όπως θέλει να λέγεται η Κύπρος.