Το βεβηλωμένο κοιμητήριο Κερύνειας (BINTEO&ΦΩΤΟ)

Πέμπτη, 22/8/2019 - 20:37
Μικρογραφία

του Ιάκωβου Ιακώβου

Ελληνικό κοιμητήριο Κερύνειας 2019... Ντροπή και απόγνωση.

45 χρόνια από την κατάληψη της πόλης και το βάρβαρο πέρασμα του Αττίλα συνεχίζει να προκαλεί σοκ.

Μικρογραφία

Η κάμερα του Alpha καταγράφει εικόνες ντροπής για τον ανθρώπινο πολιτισμό, από την βεβήλωση των τάφων και την ασέβεια στους νεκρούς.

Τάκης Χατζηδημητρίου, Επικεφαλής Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Είναι ο κάθε τάφος και ο κάθε άνθρωπος θαμμένος, είναι η ιστορία της οικογένειας του, η ιστορία της κοινότητάς του, είναι η ιστορία της Κύπρου.

Μικρογραφία

Σπασμένες πλάκες, σπασμένοι σταυροί συνθέτουν το σκηνικό στο κοιμητήριο που βρίσκεται στην καρδία της πόλης της Κερύνειας.

Τάκης Χατζηδημητρίου, Επικεφαλής Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Οι καταστροφές έγιναν μέσα στο κλίμα της εισβολής, του πραξικοπήματος, της ανωμαλίας. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα ξαναπεράσει τέτοια οδύνη η Κύπρος.

Ανάμεσα σε αυτούς και τάφοι, εμφανώς σε καλύτερη κατάσταση, μετά και την παρέμβαση των συγγενών τους, που επισκέπτονται κατά διαστήματα τους τάφους των προγόνων τους.

Μικρογραφία

Την ίδια ώρα εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στο βρετανικό κοιμητήριο το οποίο βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το ελληνικό κοιμητήριο της Κερύνειας καθώς εδώ, οι τάφοι όσων ξένων διέμεναν στα κατεχόμενα είναι περιποιημένοι.

Ελπίδα πως η αποκαρδιωτική εικόνα στο σύνολο σχεδόν των ελληνικών νεκροταφείων στην κατεχόμενη Κύπρο, θα αλλάξει, εκφράζει η Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο Τάκης Χατζηδημητρίου δηλώνει στον Alpha, πως η δικοινοτική επιτροπή αναλαμβάνει δράση.

Τάκης Χατζηδημητρίου, Επικεφαλής Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Η τεχνική επιτροπή θα φροντίσει τον ευπρεπισμό, δηλαδή το περιτοίχισμα και τον καθαρισμό. Απ` εκεί κάθε τάφος θα είναι υπόθεση μιας παρέμβασης των ίδιων των οικογενειών. Αυτή την ευχέρεια θα την δώσουμε και σε Ε/κ και Τ/κ. Να αποκαταστήσουν την ευπρέπεια του τάφου των προγόνων τους.

Με αυτό τον τρόπο, Ε/κ και Τ/κ θα μπορούν να μεταφέρουν ένθεν και ένθεν της πράσινης γραμμής, υλικά και ταφόπλακες για επιδιόρθωση των μνημάτων.