Έτσι θα αδειάσουν νερό από τη λίμνη Μεμί για να βρουν τη σορό της μικρής Sierra

Δευτέρα, 10/6/2019 - 15:42
Μικρογραφία

Σε 72 ώρες το αργότερο θα έχουν στα χέρια τους οι αξιωματούχοι του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων τα αποτελέσματα των εξειδικευμένων εξετάσεων σε δείγματα που λήφθηκαν από τη λίμνη Μεμί στον Ξυλιάτο και στάλθηκαν στο Γενικό Χημείο του κράτους, ώστε να αποφασίσουν εάν συναινούν στο άδειασμα ποσότητας νερού από τη λίμνη ώστε να διευκολυνθούν οι έρευνες της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και ιδιωτικής εταιρείας για εντοπισμό της σορού της 6χρονης Sierra Graze, θύμα του καθ' ομολογία κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά. Φιλοξενούμενος στην εκπομπή Alpha Ενημερώση, ο Ανώτερος Υδρολόγος του Τμήματος Αναπτυξεως Υδάτων Δρ. Χαράλαμπος Δημητρίου εξήγησε ότι οι συγκεκριμένες αναλύσεις θα καταδείξουν κατά πόσο τον νερό που θα αδειάσει από τη λίμνη είναι ασφαλές για το περιβάλλον και γενικά το οικοσύστημα. 

"Υπάρχει οδηγία από την ΕΕ για τα διάφορα στοιχεία και τις συγκεντρώσεις χαλκού, καδμίου και νικελίου, το ανώτατο όριο αυτών των συστατικών για να είναι ασφαλές για το περιβάλλον. Άρα θα αναμένουμε τα αποτελέσματα για να δούμε εάν είμαστε μέσα στο όριο."

Ο κύριος Δημητρίου εξήγησε ότι ήδη το νερό της λίμνης είναι επιβαρυμένο με στοιχεία βαρέων μετάλλων, οι τιμές των οποίων θα εξεταστούν χωριστά με βάση τα αποτελέσματα των αναλύσεων και θα ληφθεί υπόψην η πρόσμιξη με το νερό του ποταμού που ρέει στη λίμνη. 

"Θα αποφασίσουμε εάν το μείγμα θα είναι ποιότητας αποδεκτής ή όχι για το περιβάλλον"

LIMNH MEMI

Σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση για άδειασμα της λίμνης, ο κύριος Δημητρίου είπε ότι το νερό θα διοχετευτεί μέσω ρυακίου που καταλήγει στον ποταμό της Ελιάς και έδωσε τα πιθανά σενάρια που εξετάζουν οι αρμόδιοι για το άδειασμα της λίμνης 

  • 250 χιλιάδες τόνοι για να κατέβει η στάθμη πέντε μέτρα 
  • 500 χιλιάδες τόνοι για να κατέβει η στάθμη δέκα μέτρα

"Αυτό σημαίνει ότι το νερό θα φτάσει μέχρι τον Κουτραφά, οκτώ με εννέα χιλιόμετρα πιο κάτω. Άρα ο ποταμός θα ρέει για μερικές μέρες. Είναι μεγάλες ποσότητες και δεν θα αδειάσουν σε λιγότερο από δέκα με δεκαπέντε ημέρες"

Ο Ανώτερος Υδρολόγος εξήγησε ότι το βάθος της λίμνης είναι σήμερα στα εξήντα μέτρα και το αίτημα του Διευθυντή της Πυροσβεστικής είναι η στάθμη να κατέβει μέχρι τα πενήντα μέτρα, που ήταν η στάθμη κατά την περσινή περίοδο, ώστε να διευκολυνθούν οι έρευνες με τη συνδρομή δύτη. 

"Για κάθε μέτρο που κατεβαίνεις πιο κάτω στο νερό, μειώνεται ο χρόνος παραμονής του δύτη. Και δεύτερο θα μπορεί να γίνει έρευνα από τις ρομποτικές κάμερες με πιο εύκολο τρόπο και η διαύγεια του νερού θα βελτιωθεί."

Ο κύριος Δημητρίου είπε ότι οι μέχρι στιγμής σχεδιασμοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσιας είναι οι έρευνες με δύτες όπως πραγματοποιηθούν σε βάθος δέκα μέτρων και κοντά στην όχθη της λίμνης. Και αναφέρθηκε στον τρόπο που ενδεχομένως να γίνει το άδειασμα της λίμνης. 

"Θα πρέπει να βρούμε αντλίες μεγάλης δυναμικότητας με γεννήτριες γιατί δεν υπάρχει ηλεκτρισμός στην περιοχή, αλλά όταν θα έρθει η ώρα αυτή όλα τα κυβερνητικά τμήματα θα συνδράμουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Εχουμε αυτό τον εξοπλισμό και στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και στο Υπουργείο Γεωργίας."