Η Άντρη Κωνσταντίνου ψαχνει για 29 χρόνια τον Τουρκοκύπριο αδελφό της (ΒΙΝΤΕΟ)

Πέμπτη, 7/11/2019 - 13:08
Μικρογραφία

Tο κουβάρι της συγκλονιστικής ιστορίας των δύο χαμένων αδελφών, μιας Ελληκύπριας και ενός Τουρκύπριου, "ξετύλιξε" στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση η Άντρη Κωνσταντίνου, η οποία αναζητεί εδώ και 29 χρόνια τον Τουρκοκύπριο αδελφό της. Όπως ανέφερε, το 1983 οι γονείς της χώρισαν και ο πατέρας της μετακόμισε στη Λεμεσό όπου άνοιξε εστιατόριο. Η κυρία Κωνσταντίνου είπε ότι πληροφορήθηκε για την ύπαρξη του Τουρκοκύπριου αδελφού της από πρώην σύντροφο του πατέρα της. 

"Εγώ πήγαινα και του έκανα επισκέψεις και σε μία από αυτές, μου είπε η κοπέλα με την οποία συζούσε τότε ότι πήγε κάποιος Τουρκοκύπριος να τον δει, να δει τον πατέρα του και ότι ανακάλυψε ότι ήταν ο πατέρας του. Την πρώτη φορά πήγε να τον δει και την δεύτερη φορά ήρθαν σε σύγκρουση γιατί δεν τον αναγνώριζε και γιατί ταλαιπωρήθηκε η μητέρα του πάρα πολύ για να τον μεγαλώσει και δεν ξαναπαντρεύτηκε"

Σύμφωνα με την κυρία Κωνσταντίνου δεν γνωρίζει εάν ο πατέρας της γνωρίστηκε με την Τουρκοκύπρια μητέρα του αδελφού της στην Μόρφου από την οποία καταγόταν ή στη Λεύκα στην οποία εργαζόταν, πριν από την τουρκική εισβολή του 1974.

"Τσακώθηκαν, το παιδί έφυγε. Η κοπέλα που συζούσε με τον πατέρα μου ξέρει πολλές λεπτομέρειες αλλά έχασα τα ίχνη της. Χώρισε ο πατέρας μου μαζί της και επέστρεψε πίσω στη Λευκωσία."

ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑ-ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΣ

Η κυρία Κωνσταντίνου είπε ότι η σχέση του πατέρα της με την Τουρκοκύπρια γυναίκα διήρκησε τα έτη 1953-1954 και είχε άδοξο τέλος.

"Όταν το έμαθε η γιαγιά μου δεν το αποδέχτηκε γιατί ήταν Τουρκοκύπρια και τους χώρισε. Ίσως η κοπέλα αυτή να μην αποκάλυψε ότι ήταν έγκυος και να έδωσε κάπου αλλού το παιδί για να το μεγαλώσουν. Την τότε εποχή δεν ήταν εύκολο να μεγαλώσεις ένα παιδί μόνη."

Συζητώντας το θέμα με τον πατέρα της, η κυρία Κωνσταντίνου ανέφερε ότι της επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, ωστόσο δεν θέλησε να επεκταθεί σε λεπτομέρειες.

"Του είπα ότι θέλω να τον γνωρίσω και μου είπε αν θέλω να μάθω, να μάθω μόνη μου και ότι αυτός δεν θα ανακατευόταν. Ρωτούσα συνέχεια, έψαχνα, πήγα στη Λεύκα, πήγα στις τουρκοκυπριακές συνοικίες της Λεμεσού και ρώτησα εάν ήταν εκεί."

ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑ-ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΣ

Όπως είπε, έθεσε ερωτήματα και στη μητέρα της η οποία επίσης της επιβεβαίωσε την ιστορία που άκουσε από την πρώην σύντροφο του πατέρα της.

"Ίσως φοβόταν τον πατέρα μου, ίσως ήθελαν να το κρατήσουν μυστικό. Δεν ξέρω, δεν μου είπε λεπτομέρειες."

Το θέμα ανέδειξε η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Yeniduzen, με αποτέλεσμα να επικοινωνήσει μαζί της μια φίλη της που την έφερε σε επαφή με έναν Τουρκοκύπριο που κατοικεί στην Κερύνεια και γνωρίζει μια παρόμοια ιστορία, με τον οποίο η κυρία Κωνσταντίνου θα συναντηθεί στις 24 Νοεμβρίου. 

"Θέλω να τον γνωρίσω. Και συγγενείς που ρωτώ, είναι και λίγο ρατσιστές και δεν το αποδέχονται, ξέρουν αλλά δεν λένε. Την ιστορία την ξέρουν. Η οικογένεια μου είναι δίπλα μου αλλά δεν μπορούν να κάνουν κάτι."

Η κυρία Κωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα από τη δημοσιοποίηση του θέματος, ο αδελφός της θα επικοινωνήσει μαζί της, καθώς φέρεται να γνωρίζει ότι έχει τρία αδέλφια.