Με κατάρρευση απειλείται τμήμα του ιστορικού Κάστρου της Κερύνειας

Τρίτη, 26/3/2019 - 18:05
Μικρογραφία

Τμήμα του ιστορικού κάστρου της Κερύνειας καθώς και άλλα ιστορικά μνημεία που βρίσκονται στα κατεχόμενα κινδυνεύουν με κατάρρευση. Αυτό αναφέρθηκε στη διάρκεια Συνεδρίασης της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, με την Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο Συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Τάκης Χατζηδημητρίου σε δηλώσεις του ανέφερε πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και γίνεται προσπάθεια για να προλάβουν περαιτέρω καταστροφή.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει οικονομική ενίσχυση ύψους 500.000 ευρώ το επόμενο διάστημα με σκοπό τη συντήρηση οκτώ μνημείων, επτά εκ των οποίων βρίσκονται στα κατεχόμενα.

Πρόκειται για τον Άγιο Γεώργιο στις Γούφες, τον Άγιο Γεώργιο στα Γέναγρα, τον Άγιο Γεώργιο στην Αυλώνα, τον Άγιο Γεώργιο Σπαθαρικού, την Παναγία Αχερίτου, τον Άγιο Ιωάννη Μαρωνιτών στο Φλουδί, την Εκκλησία της Παναγίας στη Σύσκληπο και το Οθωμανικό Χαμάμ στη Λάρνακα. Σημειώνεται ότι το Κάστρο της Κερύνειας μαζί με άλλα 4 μνημεία συγκαταλέγονται στα μείζονα έργα σε αναμονή της τεχνικής επιτροπής.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά ανέφερε πως αναπόφευκτα χρειάζεται ενίσχυση το έργο της επιτροπής, χώρος για να στεγάζεται και στελέχωση με λειτουργούς και πρόσθεσε ότι θα γίνει κρούση και προς άλλους φορείς για οικονομική στήριξη για προστασία κτιρίων που είναι σε κατάρρευση ή και χρειάζονται συντήρηση.

 
Διευκρίνισε ότι για το Κάστρο Κερύνειας λέχθηκε στην συνεδρίαση ότι κάποια τμήματά του χρειάζονται συντήρηση και ότι δεν κινδυνεύει στην ολότητά του. Σε σχέση με εκκλησιαστικά κειμήλια που φυλάγονται στο υπόγειο του Κάστρου και κινδυνεύουν, διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες όμως σημείωσε πως ίσως στο πλαίσιο των ΜΟΕ να μπορούσαν να επιστραφούν.
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει προσφέρει το ποσό των 500 χιλιάδων ευρώ στην δικοινοτική Επιτροπή για τον Πολιτισμό για την επιδιόρθωση 8 μνημείων που κινδυνεύουν.
 
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου ανέφερε ότι η επιτροπή ενημερώθηκε για το έργο που επιτελείται για συντήρηση μνημείων και ότι αυτό που αναδεικνύεται είναι η έκκληση για μνημεία μας που κινδυνεύουν με καταστροφή λόγω χρόνου ή βεβήλωσης αλλά και για την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης.

Για το Κάστρο της Κερύνειας είπε πως κινδυνεύει μέρος του και ότι ίσως θα πρέπει να ασκηθούν και πιέσεις διεθνώς για ανάδειξη του προβλήματος.