Ο Alpha στην μεγαλύτερη βραχονησίδα της Κύπρου (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρασκευή, 26/7/2019 - 13:22
Μικρογραφία

Του Γιώργου Χρυσάνθου

Πόσοι γνωρίζουν ότι η Κύπρος διαθέτει 21 βραχονησίδες;

Οι περισσότεροι Κύπριοι αγνοούν την ύπαρξη τους, ή γνωρίζουν τις 2-3 πιο γνωστές που βρίσκονται κοντά σε τουριστικές περιοχές. 

Πρόκειται για μικρούς παράδεισους, που σπάνια πατάει εκεί άνθρωπος. Η κάμερα του Alpha βρέθηκε στην βραχονησίδα Γερόνησος, σχεδόν μισό χιλιόμετρο από την παραλία της Πέγειας. Το θέαμα μοναδικό, σε ένα μικρό νησάκι το οποίο έχει την δική του ιστορία.

Όπως δήλωσε στον Alpha ο Δήμαρχος Πέγειας, Μαρίνος Λάμπρου πριν από 36 χρόνια είχαν γίνει διαδικασίες ανέγερσης ξενοδοχείου, ωστόσο όλα σταμάτησαν όταν οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ερείπια σημαντικής αξίας της ελληνιστικής περιόδου.  

«Όλα τα ευρήματα των αρχαιολόγων καταδεικνύουν ότι η τελευταία φορά που το νησάκι ήταν κατοικήσιμο, ήταν πριν από περίπου 600 χρόνια», σημείωσε.

Να σημειωθεί ότι στην περίμετρο της Κύπρου υπάρχουν 21 βραχονησίδες.

10 στις ελεύθερες περιοχές και 11 στα κατεχόμενα.  Οι 7 βρίσκονται στην Επαρχία Πάφου.

Γνωστότερες πέραν από την Γερόνησο, η Νήσος Μαζάκι, η Νήσος των Καννουδιών και η Νήσος της Χαμηλής στην καρδιά του Ακάμα. Οι άλλες τρεις βραχονησίδες των ελεύθερων περιοχών είναι της Αγίας Θέκλας στη Σωτήρα, η βραχονησίδα απέναντι από το Fig Tree στον Πρωταρά και βεβαίως το Νήσσι στην Αγία Νάπα.

Ο παράδεισος των κυπριακών βραχονησίδων επεκτείνεται όμως και στα κατεχόμενα. Έξι από αυτές βρίσκονται απέναντι από τον Απόστολο Ανδρέα και εκεί ζει η ανατολικότερη αναπαραγωγική αποικία Νησόγλαρων στον κόσμο.

Επίσης, η βρχονησίδα Μέσα Γαλούνια η οποία βρίσκεται βόρεια της κατεχόμενης κοινότητας Κώμης Κεπήρ, και η βραχονησίδα Κίλα νότια της Γαληνόπορνης. Απέναντι από τον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας βρίσκεται η Γλυκιώτισσα, ενώ ντυπωσιακή είναι και η βραχονησίδα του Λιμνίτη στον κόλπο της Μόρφου.

Η κάθε μία από αυτές τις βραχονησίδες με την δική της φυσική ομορφιά.