Ο Alpha στον Πύργο Τηλλυρίας: Ακρίτες στα όρια της απόγνωσης (BINTEO)

Τρίτη, 7/7/2020 - 20:31
Μικρογραφία

Του Γιώργου Χρυσάνθου 

Γιώργος Γεωργίου - κάτοικος Κάτω Πύργου Τηλλυρίας,
"Λόγω της αβεβαιότητα μάλλον θα χρειαστεί να φύγω να πάω να μείνω Λευκωσία, να νοικιάσω. Τρομερά δύσκολη η κατάσταση."

Ο Γιώργος εργάζεται στη Λευκωσία και τις τελευταίες ημέρες δεν βρίσκει απάντηση στην απομόνωση που υφίσταται στην περιοχή της Τηλλυρίας.

Ενώ περίμενε υπομονετικά για τρεις μήνες να φύγουν τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, πλέον είναι «όμηρος» των αποφάσεων της ψευδοκυβέρνησης για τα επαναλαμβανόμενα τεστ κορωνοίου στο οδόφραγμα του Λιμνίτη.

Γιώργος Γεωργίου - κάτοικος Κάτω Πύργου Τηλλυρίας,
"Πλήρωσα 250 ευρώ για να βγάλω τρεια τεστ για εμένα τη γυναίκα μου και το μωρό. Πήγαν του αέρα. Εγώ αναγκαστικά αύριο το πρωί θα πάω Λευκωσία, και η γυναίκα μου θα μείνει εδώ, δεν θα βλέπω ούτε την οικογένεια μου."

Με τις εξοντωτικές απαιτήσεις πλέον του ψευδοκράτους, ο Γιώργος θα φύγει από την Τηλλυρία στις 4 αύριο το πρωί και θα κάνει το ταξίδι προς τη Λευκωσία από την μοναδική διέξοδο που έχει προς πρωτεύουσα, από μια περιοχή με δύσβατους αγροτικούς δρόμους.

Νίκος Κλεάνθους - Κοινοτάρχης Κάτω Πύργου Τηλλυρίας,
"Βρισκόμαστε στο οδόφραγμα του Λιμνίτη, για να πας από εδώ στη Λευκωσία, θέλεις σχεδόν μια ώρα. Τώρα είναι κλειστό. Η εναλλακτική λύση είναι να πας μέσω του δασικού δρόμου Κάμπου, Ορκόντα που χρειάζεται 3 ώρες."

Σε δυσμενή θέση οι κάτοικοι της Τηλλυρίας μετά την τελευταία απόφαση των κατοχικών αρχών.

Ευρυπίδης Παπαευριπίδης - κάτοικος Κάτω Πύργου Τηλλυρίας,
"Πρέπει να πας μέσω Ορκόντα. Η διαδρομή είναι πολύ δύσκολη και κουραστική. Και χρειάζεσαι περισσότερο καύσιμο."

Την ίδια διαδρομή έκανε εδώ και μήνες και ο κύριος Ανδρέας. Παραγωγός της περιοχής ήθελε 3 ώρες την ημέρα για να κατέβει στο παζάρι να πάρει τα προϊόντα του, αλλά πλέον δεν υπάρχει λόγος, αφού όπως μας λέει, μέχρι να κάνει αυτό τον δρόμο τα φρούτα χαλούν από την πολλή ζέστη.

Ανδρέας Λοϊζου - κάτοικος Κάτω Πύργου Τηλλυρίας,
"Τώρα που έκλεισαν τα οδοφράγματα, ώσπου να πάμε λιώνουν τα φρούτα. Προπαντός τα ροδάκινα. Για να πας Λευκωσία, θέλεις πάνω από 2μιση ώρες. Είμαστε ταλαιπωρημένοι πολλά, τι να κάνουμε."

Μεγάλο το πλήγμα και για τον τουρισμό, αφού ούτε καν οι κύπριοι δεν κάνουν ένα τόσο μακρύ ταξίδι για το πιο απομονωμένο κατοικημένο κομμάτι της Κύπρου. Κάτι που το επιβεβαιώνουν νέοι της περιοχής που ψάχνουν τρόπο επιβίωσης, για να μην φύγουν και αυτοί για την πόλη.

Στέλιος Σωκράτης - κάτοικος Κάτω Πύργου Τηλλυρίας
"Τέτοια εποχή πέρσι ήμασταν γεμάτοι. Δεν μπορούσες να κάνεις κράτηση. Φέτος είμαστε πολύ περιορισμένοι."

Στο ίδιο έργο θεατής
 
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τηλλυρία αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα και στο δυτικό τμήμα της περιοχής, αφού ο Θήλακας Κοκκίνων δυσκολεύει την ομαλή σύνδεση με την Επαρχία Πάφου.