Οι φίλοι της Σκουριώτισσας «πρασίνισαν» το μεταλλείο

Δευτέρα, 10/2/2020 - 15:44
Μικρογραφία

Οι φίλοι της Σκουριώτισσας «πρασίνισαν» το μεταλλείο

Μια ακόμη δενδροφύτευση στην περιοχή της Σολέας πραγματοποίησαν φίλοι της Σκουριώτισσας την Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο μεταλλείο της περιοχής και την υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων.

Στην δενδροφύτευση συμμετείχαν περισσότερα από 150 άτομα: παλαιοί μεταλλωρύχοι, εθελοντές, οικογένειες που ζουν στη Σολέα, φίλοι των μεταλλείων και περιβαλλοντικά ευαίσθητοι πολίτες. Συνολικά φυτεύτηκαν 2000 δενδρύλλια και θάμνοι με τη βοήθεια δασολόγων και με βάση ειδική μέθοδο και που περιλαμβάνει ειδική προετοιμασία του εδάφους και φροντίδα των δενδρυλλίων για τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Ο τρόπος αυτός εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο έδαφος.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος πλήρους αποκατάστασης του φυσικού τοπίου που σχεδιάζεται από κοινού από τους τοπικούς φορείς της περιοχής. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί άλλες 25 δενδροφυτεύσεις με περισσότερα από 22.000 δένδρα σε μια έκταση 432.000 τετραγωνικών μέτρων.

Ο όγκος του πρασίνου αντιστοιχεί σε 5.720.000 κιλά οξυγόνου το χρόνο, καθώς δύο ενήλικα δέντρα μπορούν να «χαρίσουν» οξυγόνο για ένα χρόνο σε μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων.

Αναφερόμενη στην ενέργεια, η Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Λινούς, Αθηνά Γεωργίου σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Είμαστε χαρούμενοι γιατί έχουμε καταφέρει να συντονίσουμε όλες τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας προς το συλλογικό καλό. Η σημερινή δράση μας το αποδεικνύει καθώς είναι όλοι παρόντες: φορείς, σχολεία, πολίτες και επιχειρήσεις της περιοχής. Η Σολέα θα συνεχίσει να συνδυάζει την προστασία του φυσικού της περιβάλλοντος με την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, με βάση αυστηρούς κανόνες που τηρούνται από όλους.

Ευχαριστούμε τις Hellenic Minerals Mining και Hellenic Copper Mines για την υποστήριξή τους στο όραμά μας. Η αρμονική συνύπαρξη ποικίλων παραγωγικών δραστηριοτήτων και φυσικού περιβάλλοντος είναι η εγγύηση για τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας της ζωής μας στη Σολέα».

Μετά τη δενδροφύτευση, η Ηellenic Minerals Mining και η Hellenic Copper Mines προσέφεραν γεύμα στους χώρους εστίασης και στο αγρόκτημα του μεταλλείου Σκουριώτισσας.

Το πρόγραμμα φυσικής αποκατάστασης της περιοχής του ιστορικού μεταλλείου χαλκού, ενός από τα παλαιότερα στον κόσμο, θα συνεχιστεί. Παράλληλα, μελετώνται σχέδια τουριστικής αξιοποίησής του, κάτι που θα φέρει περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής.