Παράταση ζωής για τα περίφημα "Παλάτια" της Αγίας Νάπας (ΒΙΝΤΕΟ&ΦΩΤΟ)

Πέμπτη, 20/6/2019 - 13:33
Μικρογραφία

"Λουκέτο" σε ένα απο τα πλέον διάσημα και πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου και ολόκληρης της Κύπρου, τις Θαλασσινές Σπηλιές της Αγίας Νάπας, βάζει το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης. Ο λογος; Το ενδεχόμενο κατάρρευσης λόγω διάβρωσης της βραχώδης περιοχής και οι σοβαροί κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τους επισκέπτες του χώρου. Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος επισήμανε την ανάγκη λήψης μέτρων ασφάλειας στην περιοχή, καθως και την επιθυμία των τοπικών αρχών οι Θαλασσινές σπηλιές να παραμείνουν προσβάσιμες προς το κοινό.

"Είναι στο σημείο το οποίο ονομάζουμε εμείς "Παλάτια" στο οποίο ολόκληρος ο βράχος έχει ραγίσει και το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπης εκτιμά ότι θα υπάρξει κατάρρευση από την πίσω μεριά. Επομένως, εμείς υποχρεωτικά με το Τμήμα Δασών, αν και δεν θέλουμε να αποκόψουμε την πρόσβαση, πρέπει να το κάνουμε για λόγους ασφαλείας. Θα δημιουργηθεί ένα νέο σημείο θέας, ώστε να μπορεί να απολαύσει τις Θαλασσινές Σπηλιές, με ασφάλεια."

Ως τοπική αρχή, τόνισε ο κύριος Καρούσος, δεν μπορούμε να αναλάβουμε το ρίσκο για ενδεχόμενο ατύχημα ή να θέσουμε σε κίνδυνο οποιοδήποτε επισκέπτη. Και τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό θα αποτραπούν αρκετοί ριψοκίνδυνοι κολυμβητές που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο σημείο για βουτιές στη θάλασσα.

"Θα λαμβάναμε και για αυτό το θέμα μέτρα, ωστόσο με την αποκοπή της πρόσβασης θα αντιμετωπιστεί και αυτό το θέμα"

ΘΑΛΑΣΣΙΝΕΣ ΣΠΗΛΙΕΣ

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας είπε ότι θα γίνει αυτοψία στον χώρο από τους ειδικούς του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης και σε συνεργασία με τους μηχανικούς του Δήμου, θα αποφασιστούν τα μέτρα που θα ληφθούν. 

"Το θέμα θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί αυτό θα είναι ένα πλήγμα για την Αγία Νάπα. Γίνονται εδώ δεκάδες προτάσεις γάμου ημερησίως, χιλιάδες επισκέπτες έρχονται εδώ για να δουν τα "Παλάτια", για μπάνιο στη θάλασσα και όσοι κάνουν κρουαζιέρες με τα πλοιάρια από την Αγία Νάπα και τον Πρωταρά, είναι ένα από τα σημεία που κάνουν σταθμό."

Ο Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Κώστας Κωνσταντίνου ανέφερε ότι πρόκειται για ένα χώρο εξαιρετικού κάλλους, που προσελκύει χιλιάδες ντόπιους και ξένους τουρίστες και η προσπάθεια των αρμόδιων υπηρεσιών είναι να συνδιαστούν τόσο η ομορφιά του τοπίου, όσο και η ασφάλεια των επισκεπτών. 

"Να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν για να υπάρχει ευχέρεια για να απολαμβάνει ο κόσμος το εξαιρετικό τοπίο, αλλά ταυτόχρονα να μην υπάρχουν προβλήματα και να αναλαμβάνονται κίνδυνοι για την ασφάλεια"

Ο κύριος Κωνσταντίνου υπέδειξε ότι το σημείο "Παλάτια" αποτελεί πραγματικό στολίδι της φύσης και η προσπάθεια των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης και των κρατικών υπηρεσιών θα πρέπει να είναι η διατήρηση του. 

"Είναι ένα σημείο πέντε μέτρα πάνω από το σημείο που είναι προσβάσιμο και περίπου είκοσι μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι ένα έγκυλο, δεν είναι σπηλιά. Γι αυτό και διαβρώνεται πολύ πιο εύκολα από τα κύμματα και τα ρεύματα της θάλασσα. Είναι σαν μια πλάκα που δεν έχει κολώνες, σε κάποια στιγμή θα πέσει. Κρατιέται από μια φυσική κολώνα, ένα κομμάτι του πετρώματος που δεν ξέρουμε για πόσο θα κρατιέται."

Ο Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπης τόνισε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν στον χώρο θα στοχεύουν στο να δωθεί "παράταση ζωής" στο αξιοθέατο, όπως έγινε και με την περίπτωση της Γέφυρας του Κόρακα στο Κάβο Γκρέκο, που και εκεί παρουσιάστηκε διάβρωση του πετρώματος, με αποτέλεσμα να περιφραχθεί και να γίνουν έργα υποστήριξης.