Συχνά τα "ραντεβού θανάτου" από αλλοδαπούς στο κέντρο της Λευκωσίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, 23/6/2020 - 12:14
Μικρογραφία

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό εκφράζουν καταστηματάρχες και επιχειρηματίες στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας και στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, μετά το άγριο φονικό που διαπράχθηκε τη νύχτα της περασμένης Κυριακής, στην περιοχή με θύμα 21χρονο Ινδό. Τονίζουν ότι οι εγκληματικές ενέργειες, οι συρράξεις και οι συγκρούσεις μεταξύ των αλλοδαπών είναι συνηθισμένο και καθημερινό φαινόμενο στην παλιά Λευκωσία και θεωρούν ότι αποτελεί απότοκο της έλλειψης μέτρων από τις αρμόδιες Αρχες

Ο Γραμματέας του Συνδέσμου Καταστηματαρχών Πεζοδρόμων Λευκωσίας ανέφερε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι τέτοιες συμπλοκές και επίλυση διαφορών με τη βία, προγραμματίζονται από τους αλλοδαπούς για να λάβουν χώρα στην περιοχή. Υποστήριξε επίσης ότι η Αστυνομία "χρησιμοποιεί" μετανάστες και πρόσφυγες για να συλλέγει πληροφορίες αναφορικά με εγκληματικές ενέργειες. Την ίδια ώρα, ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν "κυκλώματα" στα οποία εμπλέκονται και Κύπριοι που εκμεταλλεύονται αλλοδαπούς. 

Ο Χρίστος Παπαύλου ανέφερε ότι οι συμπλοκές και οι συγκρούσεις γίνονται μεταξύ των αλλοδαπών προσώπων και δεν έχουν παρατηρηθεί ιδιαίτερα φαινόμενα βίας ή άλλων πράξεων εναντίον καταστηματαρχών ή περίοικων στην περιοχή. Ζήτησε επίσης τη λήψη μέτρων από την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς για επίλυση προβλημάτων όπως είναι ο ελλειπής φωτισμός σε ορισμένα στενά δρομάκια. 

Απηύθυνε επίσης έκκληση στην Αστυνομία για αύξηση ελέγχων ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, καθώς τότε παρατηρούνται έξαρση των εγκληματικών φαινομένων. 

Την ίδια ώρα, καταστηματάρχης της οδού Λήδρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Πολιτεία "εγκαταλείπει το δάσος για να σώσει το δέντρο". Χαιρέτισε την αύξηση των περιπολιών στην περιοχή από μέλη της Αστυνομίας προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των επιχειρηματιών, των περίοικων και των επισκεπτών στην παλιά Λευκωσία. 

Υπέδειξε ότι ο αρμόδιος Σύνδεσμος Καταστηματαρχών έχει ήδη υποβάλει προτάσεις προς την κυβέρνηση και τα κόμματα για επίλυση των προβλημάτων, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αύξηση των ελέγχων σε υποστατικά από Υγειονομικές Υπηρεσίες και Φόρο Εισοδήματος.

"Αν όλοι καταλάβουν ότι η Κύπρος δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, αλλά ένας φιλόξενος τόπος, τότε θα λυθούν πολλά προβλήματα."