Μόνο στο 10% οι πληρότητες ξενοδοχείων στην ελεύθερη Αμμόχωστο

Τετάρτη, 22/7/2020 - 11:38
Μικρογραφία

Στο 10% μόνο φτάνουν οι πληρότητες ξενοδοχείων στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δώρος Τάκκας, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Αμμοχώστου.
 
Πρόσθεσε ότι «αναμένουμε ότι τον Αύγουστο πέραν από τους Κύπριους συμπατριώτες μας που αναμένουμε να αυξηθούν σε αριθμό, δεν προβλέπεται να έχουμε περισσότερες αφίξεις από το εξωτερικό, αφού οι αγορές παραμένουν οι ίδιες, δηλαδή η Γερμανία, η Πολωνία, η Αυστρία και άλλες μικρές αγορές.  Εκ των πραγμάτων, φαίνεται ότι η Βρετανία, η Ρωσία και η Σουηδία, μένουν εκτός παιχνιδιού μέχρι και τον Αύγουστο».
 
Ειδικά οι τουριστικοί πράκτορες του Ηνωμένου Βασιλείου, σημείωσε, «έχουν ενημερώσει πως μέχρι η χώρα τους να ενταχθεί στην κατηγορία Α, οι Βρετανοί δεν πρόκειται να ταξιδέψουν στην Κύπρο ακόμα και εάν το τεστ κορωνιού είναι δωρεάν. Δεν υπάρχει καθόλου ενδιαφέρον από Βρετανούς να ταξιδέψουν υπό αυτές τις συνθήκες στο νησί μας και προς το παρόν δεν περιμένουμε καμία κίνηση από την αγγλική αγορά».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τάκκας είπε πως «σήμερα έχουμε στην περιοχή ανοικτές περίπου 25 ξενοδοχειακές μονάδες και κάποια άλλα συγκροτήματα, που είναι τουριστικά δωμάτια και Airbnb. Οι πληρότητες είναι πολύ χαμηλές τις καθημερινές και αυξάνονται λόγω της κυπριακής αγοράς και του εσωτερικού τουρισμού τα Σαββατοκύριακα». Πρόσθεσε ότι "η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου προσφέρει πολύ ελκυστικές τιμές για διαμονή σε ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων, με τις τιμές να ξεκινούν από 60 ευρώ το βράδυ με πρόγευμα".

Σημείωσε πως «τις καθημερινές η πληρότητα δεν ξεπερνά το 10% και φτάνει το 40 - 50 % κατά τα Σαββατοκύριακα, ωστόσο αυτά τα ποσοστά δεν μπορούν να κρατήσουν βιώσιμη την τουριστική βιομηχανία. Αυτό είδαμε να γίνεται τον Ιούνιο, επαναλαμβάνεται τον Ιούλιο και ελπίζουμε τον Αύγουστο να είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα».

Από την πλευρά του ο Διευθυντής της ΕΤΑΠ Αμμοχώστου Λάκης Αβρααμίδης είπε πως «τα σημερινά δεδομένα στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου δεν είναι  καλά αφού επικρατεί μια άστατη κατάσταση στο θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού, με νέα κρούσματα να εμφανίζονται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο».

 
Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς οι ελπίδες που είχαμε για ικανοποιητικές πληρότητες στα ξενοδοχεία της περιοχής, αποδείχθηκαν φρούδες, αφού οι επισκέπτες, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, επηρεαζόμενοι από την κατάσταση, δεν μπορούν να προγραμματίσουν διακοπές». Προσπαθούν, είπε, να δουν «τι μπορεί να σωθεί για τους υπόλοιπους μήνες της καλοκαιρινής σαιζόν, ούτως ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να δουλέψουν έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Διευθυντής της ΕΤΑΠ Αμμοχώστου είπε πως «το 2019 κρίνεται από τους διάφορους φορείς του τουρισμού ως πολύ ικανοποιητική χρονιά όσον αφορά την επισκεψιμότητα στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου. Υπολογίζαμε ότι αυτό θα γινόταν και φέτος ωστόσο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο αφού ο κόσμος δεν έχει, εκτός των άλλων και την οικονομική δυνατότητα να κάνει διακοπές».
 
Οσον αφορά τον εσωτερικό τουρισμό ο κ. Αβρααμίδης είπε πως «από την αρχή της σύστασης της ΕΤΑΠ είχαμε δώσει μεγάλη σημασία στο συγκεκριμένο θέμα.  Λόγω των γεγονότων και της μη καθόδου τουριστών από το εξωτερικό η Εταιρεία σε συνεργασία με όλους τους φορείς, τους Δήμους και τις Κοινότητες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, διοργάνωσε μια δυναμική εκστρατεία προσέλκυσης Κυπρίων επισκεπτών».
 
Εξήγησε ότι «η καμπάνια που έχει κυκλοφορήσει με τη στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού, προωθήθηκε σε όλα τα ΜΜΕ, ηλεκτρονικά, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά. Με τίτλο «Αμμόχωστος, είναι το καλοκαίρι σου» η καμπάνια δίνει έμφαση όχι μόνο στις πανέμορφες παραλίες της περιοχής αλλά και στην ενδοχώρα, σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν και οι Κοινότητες της επαρχίας Αμμοχώστου να προσελκύσουν εσωτερικό τουρισμό».
 

Πηγή
ΚΥΠΕ