Υπ. Εργασίας: «Προσπάθειά μας είναι να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας» (ΒΙΝΤΕΟ)

Σάββατο, 28/3/2020 - 21:00
Μικρογραφία

«Προσπάθειά μας είναι να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας» τόνισε η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Alpha για το φλέγον θέμα των απολύσεων, αλλά και τα σχέδια του Υπουργείου.

Η κ. Αιμιλιανίδου υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή βασικός άξονας των σχεδιασμών ήταν να μην υπάρχει η δυνατότητα απόλυσης εργαζομένων:

Ζέτα Αιμιλιανίδου - Υπουργός Εργασίας
«Από την πρώτη στιγμή που είχαν εκπονηθεί τα σχέδια που αφορούσαν τους εργαζόμενους, ο πρώτος όρος που είχαμε σκεφτεί να θέσουμε σε αυτά τα σχέδια ήταν να μη μπορεί οποιοσδήποτε, οποιαδήποτε επιχείρηση που θα επιδοτηθεί μέσω των εργαζομένων της να μπορεί να απολύσει οποιονδήποτε υπάλληλο από την πρώτη Μαρτίου να μην είχε απολύσει οποιονδήποτε και καθ' όλη τη διάρκεια κατά την οποία θα λαμβάνει αυτή την επιδότηση από το κράτος, να προστεθεί πρόνοια ώστε αν λαμβάνεις αυτά τα επιδόματα για δύο μήνες, για παράδειγμα ,τότε για αυτούς τους δύο μήνες και για τρεις ακόμα μήνες δε μπορεί να απολυθεί οποιοσδήποτε υπάλληλος.»

Η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι αυτά τα σχέδια που είναι πέραν των 240 εκ. ευρώ αφορούν και την προσπάθεια να προστατευθούν θέσεις εργασίας, καθώς ένα μεγάλο κόστος των μισθών θα δοθεί από το κράτος. Ερωτηθείσα ποιες κατηγορίες εργαζομένων αφορά απήντησε:

Ζέτα Αιμιλιανίδου - Υπουργός Εργασίας
«Εφόσον όλοι είναι εργαζόμενοι είναι εργαζόμενοι που πληρώνουν κοινωνικές ασφαλίσεις. Κριτήριο είναι οι εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.»

Αναφορικά με την πλήρη και μερική απασχόληση ισχύουν τα εξής, σύμφωνα με την κύρια Υπουργό:

  • Σε περίπτωση πλήρους αναστολής εργασιών μιας επιχείρησης (π.χ. ξενοδοχεία, εστιατόρια), θα επιδοτείται το 90% του προσωπικού με ειδικό ανεργειακό επίδομα.
  • Σε περίπτωση επιχείρησης της οποίας ο κύκλος εργασιών έχει μειωθεί πέραν του 25% τότε επιδοτείται:
    μέχρι 50 εργαζομένους: το 75%
    από 50 και πάνω: το 60%

Η Υπουργός Εργασίας προσδιόρισε ότι για τις αιτήσεις, οι πληρωμές θα γίνουν ηλεκτρονικά με κατάθεση λογαριασμού, ενώ στόχος είναι να πραγματοποιηθούν έως τις 14 Απριλίου και πριν το Πάσχα.