Κυπριακό εμπόριο και κορωνοϊός: Αριθμοί και προϊόντα επηρεάζονται (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρασκευή, 21/2/2020 - 16:37
Μικρογραφία

Μικρές και όχι ανησυχητικές καθυστερήσεις παρατηρούνται στο κυπριακό εμπόριο συνεπεία της έξαρσης του κορωνοϊού στην Κίνα. Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου φιλοξενούμενος στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση παρέθεσε τα προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας που έτρεξαν αναφορικά με το βαθμό επηρεασμού της Κύπρου.

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι το 78% των κυπριακών επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς δραστηριότητας δεν επηρεάστηκαν καθόλου από αυτό που συμβαίνει στην Κίνα μέχρι στιγμής. Ωστόσο ένα 22% έχει υποστεί μικρού ή μεσαίου μεγέθους επηρεασμό κυρίως με καθυστερήσεις που προκύπτουν ή αναμένουν να προκύψουν.

Που εντοπίζονται οι καθυστερήσεις

«Τα μεγαλύτερα προβλήματα από αυτό το μικρό ποσοστό των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων που είναι 22%, προκύπτουν όπως ήταν αναμενόμενο στο εμπόριο. Τις εισαγωγές διαφόρων προϊόντων που περιλαμβάνουν φωτοβολταϊκά, ιατρικά αναλώσιμα ιατρικό εξοπλισμό, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, γραφική ύλη είδη DIY, εξαρτήματα για διάφορες χρήσεις και βιομηχανικά υλικά που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία που επηρεάζεται τα οποία περιλαμβάνουν πρώτες ύλες για φάρμακα πλαστικά και μεταλλικές κατασκευές», εξήγησε.

Γιατί επηρεάζονται

Ο κ. Αντωνίου εξήγησε ότι οι καθυστερήσεις προκύπτουν συνεπεία της μείωσης των δρομολογίων από καράβια και αεροπλάνα από και προς την Κίνα κάτι που ανεβάζει και το κόστος εισαγωγής των προϊόντων. Μέχρι στιγμής είπε επιχειρηματίες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις με επιτυχία. Στις 15 επηρεαζόμενες πόλεις της Κίνας είτε σταμάτησε η παραγωγή εργοστασίων, είτε έχει μειωθεί συνεπεία της έξαρσης του ιού. Αυτό δημιουργεί κάποιες ενδείξεις πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν στρατηγικά αποθέματα όπως για παράδειγμα φάρμακα ή αναλώσιμα όπως χειρουργικά γάντια και μάσκες.

Έκτακτη σύσκεψη

Το απόγευμα της Δευτέρας η ΟΕΒ θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύσκεψη με μέλη της από διάφορους τομείς της οικονομίας με τη συμμετοχή των Γενικών Διευθυντών τεσσάρων Υπουργείων. Συγκεκριμένα των Υπουργείων Οικονομικών, Υγείας, Εμπορίου και Γεωργίας, με σκοπό να ακούσουν τις δικές τους αναλύσεις για την κατάσταση.