Φεστιβάλ Μέλισσας την Κυριακή 19 Μαίου στο Μελισσοχώρι της Οράς

Δευτέρα, 13/5/2019 - 09:56
Μικρογραφία

Η 20ή Μαΐου  επιλέχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Μελισσών, καθώς συμπίπτει με τα γενέθλια του Anton Janša, ο οποίος τον 18ο αιώνα πρωτοστάτησε στις σύγχρονες τεχνικές μελισσοκομίας στην πατρίδα του τη Σλοβενία και απολάμβανε τις μέλισσες για την ικανότητά τους να εργάζονται τόσο σκληρά, ενώ χρειάζονται τόσο λίγη προσοχή.

Τα τελευταία χρόνια ανακοινώνονται και συζητιούνται τα λόγια του Αϊνστάιν ότι «αν καταστραφούν οι μέλισσες θα χαθεί και η ζωή πάνω στη γη.» Βέβαια τη διαπίστωση αυτή την ένιωθαν και τη νιώθουν όσοι γνωρίζουν από κοντά την προσφορά της μέλισσας στη ζωή μας.

Οι μέλισσες όπως αποδείχτηκε σε έρευνες παλαιοντολόγων, παρουσιάστηκαν στη γη εδώ και εβδομήντα εκατομμύρια χρόνια. Αυτές σίγουρα δημιουργήθηκαν και εμφανίστηκαν στη γη μαζί με όλα τα είδη των φυτών, δέντρων και χόρτων και προετοίμασαν τον ερχομό του ζωικού βασιλείου και του γένους των ανθρώπων. Έτσι εξασφαλίστηκε η παραγωγή καρπών, ο πολλαπλασιασμός των φυτών και η παραγωγή τροφής, χάρις στην επικονίαση και γονιμοποίηση των ανθέων των δέντρων και χόρτων παντός είδους, με τη βοήθεια των μελισσών.

d

 Χωρίς τις μέλισσες καρποί δεν παράγονται. Η αλήθεια αυτή έγινε γνωστή πριν μερικά χρόνια για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, όπου παρουσιάστηκε το «σύνδρομο της εξαφάνισης των μελισσών». Οι κυψέλες δηλαδή άδειασαν από τις μέλισσες. Η εξαφάνιση αυτή αναστάτωσε τους αγρότες της Αμερικής.  Η καταστροφή της παραγωγής τους ήταν συντριπτική. Ολόκληρη η ανθρωπότητα ανησύχησε με το φαινόμενο αυτό. Τα άγρια έντομα, ο αέρας και τα χέρια των ανθρώπων δεν μπόρεσαν να αντικαταστήσουν τις μέλισσες

     Οι μέλισσες εκτός του ρόλου τους ως εγγυήτριες φύλακες της φύσης και της ζωής στη γη, παράγουν και τα πολύτιμα προϊόντα τους, που είναι το μέλι, η γύρη, ο βασιλικός πολτός, η πρόπολη, το κερί και το δηλητήριο, που αφήνει το κεντρί τους. Το γλυκύτατο μέλι έχει μεγάλη θρεπτική αξία για τον άνθρωπο αλλά και πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Μερικές από τις ασθένειες που θεραπεύει ή βελτιώνει το μέλι: Καρδιακά νοσήματα, έλκος δωδεκαδακτύλου, εγκαύματα και τραύματα, δερματικές παθήσεις, παθήσεις των νεφρών, ηπατικές παθήσεις, αϋπνία, καθώς και άλλες ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες. Ανάλογες είναι και οι ιδιότητες των λοιπών προϊόντων των μελισσών .

Η καθιέρωση της ημέρας της μελισσοκομίας είναι μια ευχάριστη απόφαση του ΟΗΕ που φανερώνει πως η κοινωνία όλης της ανθρωπότητας έστρεψε επί τέλους την προσοχή της προς το πολύτιμο αυτό έντομο. .Ελπίζουμε πως η μέλισσα θα πάρει τη θέση που της αξίζει στη συνείδηση των ανθρώπων, ιδιαίτερα των αγροτών. Αρχίζουν και συνειδητοποιούν οι αγρότες μας πως η μέλισσα είναι η καλύτερη και αποδοτικότερη συνεργάτιδά τους, που οφείλουν να την προστατεύουν.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας θα εορτασθεί στο γραφικό Μελισσοχώρι Ορά στις 19 Μάιου με το φεστιβάλ Μέλισσας που θα περιέχει σεμινάριο για την προστασία της Μέλισσας, πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, γαστρονομία με Μέλι, αγορά Μελιού και προϊόντων Μέλισσας, καλλυντικά και χειροτεχνίες με θέμα την Μέλισσα. Η όλη εκδήλωση θα γίνει κάτω από την Αιγίδα της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κυρίας Ιωάννας Παναγιώτου.

Το φεστιβάλ Μέλισσας, αποτελεί κομμάτι των Δρόμων του Μελιού στην Ορεινή Λάρνακα, που δημιουργήθηκαν κάτω από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDFEST.