"H γιορτή των Χριστουγέννων έρχεται να μας υπενθυμίσει τον δρόμο του Χριστού"

Σάββατο, 21/12/2019 - 13:31
Μικρογραφία

Στην ιστορική Μονή του Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο, θα βρεθεί η ομάδα της εκπομπής-ντοκιμαντέρ 24 ΩΡΕΣ του ALPHA Κύπρου, για να εισέλθει εντός της "Εγκλείστρας" του Αγίου Nεοφύτου, φωτίζοντας μέχρι και τα μυστικά της που ήταν κρυμμένα για αιώνες ολόκληρους. Μεταξύ άλλων, θα αποκαλύψει τις προσωπικές ιστορίες και τα βιώματα των Μοναχών που ζουν εκεί απομονωμένοι, εδώ και δεκαετίες, σ’ ένα κατανυκτικό επεισόδιο που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

Απόψε στις 21:15, ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου γίνεται για λίγο προσκυνητής, ζώντας για 24 ώρες μαζί με τους Μοναχούς της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Νεοφύτου, που ετοιμάζονται να υποδεχθούν τη Γέννηση του Θεανθρώπου και στέλνουν μηνύματα αγάπης, ελπίδας και αισιοδοξίας.

Μικρογραφία

Μακριά από τις κοσμοπολίτικες αγορές και τα φώτα, η κάμερα της εκπομπής εισέρχεται εντός της ανδρικής Μονής και συνομιλεί μαζί με τους Μοναχούς, καταγράφοντας ταυτόχρονα τη μοναστηριακή ζωή και μεταφέροντας στους τηλεθεατές τις πραγματικές αρχές και αξίες της ζωής, που δεν είναι άλλες από την αληθινή αγάπη, τη συγχώρεση και την ταπείνωση.

Με σεβασμό απέναντι στον Άγιο και το χώρο όπου έζησε και ασκήτεψε, η ομάδα των 24 ΩΡΩΝ ετοιμάζεται να φέρει σε πρώτο πλάνο το εσωτερικό της "Εγκλείστρας" του, που είναι λαξευμένη μέσα σε ένα βράχο και σήμερα αποτελεί ένα Παγκόσμιο Μνημείο Χριστιανισμού.

Μικρογραφία

Εκεί μέσα, ο Άγιος Νεόφυτος ο "Έγκλειστος" πέρασε σχεδόν έξι δεκαετίες της ζωής του, όπου μεταξύ άλλων προχώρησε και στη συγγραφή 16 σπουδαίων έργων, συμπεριλαμβανομένης και της "Τυπικής Διαθήκης" που συνέταξε ο ίδιος το 1214 και αποτελεί μία μνημειώδη αυτοβιογραφία. Σύμφωνα με αυτή, ο ίδιος εγκαταστάθηκε εντός της μικρής λαξευτής εκκλησίας το 1159 και βάσει της τοπικής παράδοσης είχε λαξεύσει άλλη μία Εγκλείστρα, ανατολικά της επαρχίας Πάφου. Το εν λόγω λαξευτό σπήλαιο είναι γνωστό με την ονομασία «Παλαιά Εγκλείστρα» και οι τοιχογραφίες του χρονολογούνται στο 15ο ή στις αρχές του 16ου αιώνα.

Σε σκηνοθεσία Γιώργου Νταούλη, οι 24 ΩΡΕΣ ετοιμάζουν πυρετωδώς ένα επεισόδιο αφιερωμένο σ’ ένα από τους πιο σημαντικούς Αγίους της Ορθοδοξίας και εμπλουτισμένο φυσικά με μηνύματα συνυφασμένα με το πνεύμα των ημερών.

Απόψε στις 21:15, στον ALPHA Kύπρου

"24 ΩΡΕΣ": Κάθε Σάββατο στις 21:15, στον ALPHA Κύπρου

Δείτε το trailer του αποψινού επεισοδίου: