Κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος το πολυτελές "οχυρό" του Εσκομπάρ (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρασκευή, 22/2/2019 - 22:08
Μικρογραφία

Μια ισχυρή έκρηξη ακούστηκε στις 11:53 τοπική ώρα στην Κολομβία και τρια δευτερόλεπτα αργότερα, το κτίριο «Μονακό», το πολυτελές οχυρό του πρώην βαρόνου ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ στο Μεντεγίν της Κολομβίας ισοπεδώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη. Το δημαρχείο της πόληςπροχωρεί με γοργούς ρυθμούς στα σχέδια του για τη δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου το οποίο θα είναι αφιερωμένο στα θύματα της ναρκο-τρομοκρατίας.

Η ελεγχόμενη ισχυρή έκρηξη έγινε μπροστά στα μάτια 1.600 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων θυμάτων του Εσκομπάρ.

Δείτε το σχετικό βίντεο..

Το μελλοντικό πάρκο

Η κατεδάφιση του Μονακό «αντιπροσωπεύει την ήττα της κουλτούρας της παρανομίας (...) Αυτό σημαίνει ότι η Ιστορία δεν θα γραφτεί από την μεριά των δημίων», δήλωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, μπροστά από το μελλοντικό πάρκο Inflexio, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Στη θέση του Μονακό - σύμβολο της χλιδής του Εσκομπάρ, το οποίο ήταν ήδη ετοιμόρροπο - θα δημιουργηθεί ένας χώρος 5.000 τετραγωνικών μέτρων στη μνήμη των χιλιάδων ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της πιο βίαιης περιόδου της ναρκο-τρομοκρατίας στις δεκαετίες του 1980 και 1990, όταν τα κολομβιανά καρτέλ ναρκωτικών διεξήγαγαν έναν ανελέητο πολύνεκρο πόλεμο.

Μέχρι πρόσφατα, ομάδες τουριστών επισκέπτονταν καθημερινά το τεράστιο λευκό κτίριο που έχτισε ο Εσκομπάρ στη δεκαετία του 1980, στην καρδιά της Ελ Πομπλάντο, μιας από τις πιο αριστοκρατικές συνοικίες του Μεντεγίν. Πριν εγκαταλειφθεί, το Μονακό στέγαζε για αρκετά χρόνια δημόσιους φορείς, όπως και υπηρεσίες της αστυνομίας.