Παγκόσμιο συναγερμό σήμανε η εμφάνιση νέου κοροναϊού στην Κίνα (ΒΙΝΤΕΟ)

Σάββατο, 18/1/2020 - 21:11
Μικρογραφία

Του Γιάννη Ξενοφώντος

Εντείνονται μέρα με τη μέρα οι ανησυχίες για εξάπλωση του άγνωστου – μέχρι τώρα – κοροναϊού, σε διεθνές επίπεδο.

Ο νέος ιός, που εμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν της Κίνας, προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα, έχει τη μορφή πνευμονίας και φαίνεται να ανήκει στην ίδια οικογένεια με το θανατηφόρο Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο.

Μέχρι στιγμής, 45 κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Κίνα, 2 στην Ιαπωνία και άλλο ένα στην Ταϊλάνδη. Αριθμοί, που σύμφωνα με τους επιστήμονες του ``Imperial College`` του Λονδίνου είναι σαφώς υποτιμημένοι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, 1.723 άνθρωποι πιθανόν να έχουν μολυνθεί από τις 12 Ιανουαρίου.

Οι προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ενδεχόμενη πρόκληση ευρύτερης επιδημίας, έθεσαν επί ποδός τις Αρχές σε πολλές χώρες του πλανήτη. Πέραν από την Ασία, σε καθεστώς συναγερμού βρίσκονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Στα αεροδρόμια του Λος Άντζελες, της Νέας Υόρκης και του Σαν Φρανσίσκο διενεργούνται ήδη εντατικοί έλεγχοι. Στόχος, μέσω θερμομέτρησης να εντοπιστούν ταξιδιώτες, που ίσως να παρουσιάζουν συμπτώματα του νέου ιού.

Δρ. Νάνσυ Μεσονιέρ  - Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών
"Παρακολουθούμε τους επιβάτες, που επιστρέφουν από την Ουχάν στις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή θέλουμε να ανιχνεύσουμε τον ιό νωρίς. Όσο νωρίτερα τον ανιχνεύσουμε, τόσο καλύτερα θα τον καταλάβουμε και θα είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τους ανθρώπους".

Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και πολλές είναι οι παράμετροι που παραμένουν στο σκοτάδι. Ανάμεσά τους, εάν ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, πώς και ποσό εύκολα.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία και αυτό που εξετάζεται είναι η χρήση υφιστάμενων αντιικών φαρμάκων.

Το ξέσπασμα της επιδημίας ανακαλεί μνήμες της κρίσης του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου του 2002, όταν ο κοροναϊός που το προκαλούσε, εξαπλώθηκε από την Κίνα σε 37 χώρες και στοίχισε τη ζωή σε συνολικά 774 ανθρώπους.