Ενοχλημένη η Τουρκία στέλνει το Γιαβούζ στον στόχο..."Λευκωσία-1" (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρασκευή, 17/1/2020 - 20:56
Μικρογραφία

του Ιάκωβου Ιακώβου

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της μονογραφής του καταστατικού του East Med Gas Forum και η Άγκυρα σφόδρα ενοχλημένη, περνά στην... αντεπίθεση.

Με παράνομη Navtex ο σταθμός της Αττάλειας δεσμεύει από αύριο μέχρι και τις 24 Μαΐου, θαλάσσια περιοχή εντός του οικοπέδου 8 της κυπριακής ΑΟΖ για την διενέργεια νέας, παράνομης γεώτρησης, από το Yavuz.

Φατίχ Ντονμέζ, Τούρκος Υπουργός Ενέργειας
Το γεωτρύπανο Γιαβούζ, που ολοκλήρωσε τις εργασίες του προ δύο εβδομάδων στον στόχο Μόρφου-1 και επέστρεψε στο Λιμάνι Τασουτσού της Μερσίνης, θα προχωρήσει σήμερα στον στόχο Λευκωσία-1 για νέα γεώτρηση.

Συνοδεία των υποστηρικτικών Ερτουγρούλ Μπέι, Οσμάν Μπέι και Ορχάν Μπέι, το τουρκικό γεωτρύπανο σκοπεύει να τρυπήσει στον στόχο Λευκωσία 1, εντός του τεμαχίου 8, που η Κυπριακή Δημοκρατία παραχώρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην γαλλοϊταλική κοινοπραξία TOTAL-ENI.

Ο εκνευρισμός της Άγκυρας για τη συμμετοχή Κύπρου - Ιταλίας και Γαλλίας στο νέο διεθνή οργανισμό για το φυσικό αέριο, εκφράστηκε ήδη από χθες, με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών να υποστηρίζει πως το EastMed Gas Forum απέχει από την πραγματικότητα.

Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών
Αυτού του είδους τα μορφώματα που ιδρύονται ενάντια στην Τουρκία και τους Τ/κ δεν συμβάλουν στην ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή. Καμιά πρωτοβουλία στην οποία δεν θα συμμετέχει η Τουρκία και οι Τ/κ δεν μπορεί να πετύχει.

Εις απάντηση των Τούρκων, ο Νίκος Αναστασιάδης διαμηνύει πως η ίδρυση του διεθνούς οργανισμού ενισχύει τη συνεργασία και την κοινή επιδίωξη για ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.