Flashback: Δέκα χρόνια μετά τα θλιβερά γεγονότα του Nuevo Campo

Τρίτη, 19/11/2019 - 13:06
Μικρογραφία

Ήταν 15 Νοεμβρίου του 2009, όταν γράφτηκε (ακόμη) μία μαύρη σελίδα στην ιστορία του Κυπριακού ποδοσφαίρου. Ο λόγος για τα επεισόδια μεταξύ οπαδών του ΑΠΟΕΛ και της Ομόνοιας, στα γήπεδα φούτσαλ «Nuevo Campo», πλησίον του ΓΣΠ.

Ο Τύπος της εποχής χαρακτήρισε τα επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός 20χρονου (τότε) οπαδού του ΑΠΟΕΛ - με τις εικόνες του ξυλοδαρμού να κάνουν τον γύρο του κόσμου, ως ένα προκαθορισμένο ραντεβού για... ξύλο, ενώ έγινε και έρευνα της Αστυνομίας για το περιστατικό.

NUEVO CAMPO

Η ενημέρωση από την Αστυνομία για τα επεισόδια:

Γύρω στις 4.50 το απόγευμα χθες (σ.σ. 15/11/09), οπαδοί της μιας εκ των δύο ομάδων (σ.σ. του ΑΠΟΕΛ), ενώ μετέβαιναν με τα οχήματα τους στο Στάδιο Αμμόχωστος στη Λάρνακα για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ – ΑΠΟΕΛ και βρίσκονταν στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού, σταμάτησαν παρά τα γήπεδα futsal <Nuevo Campo>, όπου οπαδοί άλλης ομάδας (σ.σ. της Ομόνοιας) διοργάνωναν τουρνουά ποδοσφαίρου.

Ακολούθως, προκλήθηκαν μεταξύ τους επεισόδια με πέτρες, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα, τόσο στο χώρο των γηπέδων, όσο και στον αυτοκινητόδρομο, στον οποίο διακόπηκε η τροχαία κίνηση. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ξεκίνησαν τα επεισόδια αποτελούν αντικείμενο της έρευνας η οποία διεξάγεται.

Από τα επεισόδια, τραυματίστηκε σοβαρά 20χρονος, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου κρατήθηκε για νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Επίσης, τραυματίστηκαν ελαφρά άλλοι δύο οπαδοί της ομάδας που μετέβαιναν στο Στάδιο για να παρακολουθήσουν τον αγώνα και ένας οπαδός της ομάδας που επρόκειτο να λάβει μέρος στο τουρνουά. Όλοι επισκέφθηκαν το Γενικό Νοσοκομείο και αφού έτυχαν των πρώτων βοηθειών και απολύθηκαν.

Εξάλλου, μέλος της Αστυνομίας, το οποίο στην προσπάθειά του να απομακρύνει τους οπαδούς της δεύτερης ομάδας από του να εμποδίσουν τον οδηγό του ασθενοφόρου και τους νοσοκόμους να μεταφέρουν τον βαριά τραυματία, δέχθηκε επίθεση από τους οπαδούς της εν λόγω ομάδας. Ο αστυνομικός μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διαπιστώθηκε ότι υπέστη εκχυμώσεις και οίδημα στο δεξί χέρι και αφού έτυχε των πρώτων βοηθειών, απολύθηκε.

Από εξετάσεις που έγιναν, προέκυψε μαρτυρία εναντίον έξι προσώπων και εκδόθηκαν δικαστικά εντάλματα σύλληψης, από τα οποία εκτελέστηκαν τα τρία. Οι τρείς οπαδοί συνελήφθηκαν με δικαστικά εντάλματα και τέθηκαν υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων, σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και πλημμελήματος, απόπειρας φόνου, πράξεων που αποσκοπούν στην πρόκληση βαρειάς σωματικής βλάβης, καθώς και για αδικήματα που αφορούν τον Περί Βίας στα γήπεδα Νόμο.

 

Η θέση της Αστυνομίας μετά την έρευνα που έγινε για τα επεισόδια:

Ανακοινώνεται ότι, μετά την προσεκτική μελέτη της έρευνας, που διατάχθηκε από τον Αρχηγό Αστυνομίας, σε σχέση με τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στις 15/11/09, έχουν προκύψει τα ακόλουθα:

Μέλος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας ενημερώθηκε από τους Συνδέσμους των Οργανωμένων Οπαδών των δύο ομάδων για το γεγονός ότι, την Κυριακή 15/11/09, η ώρα διεξαγωγής τουρνουά futsal της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στα Λατσιά, θα συνέπιπτε χρονικά με τη μετάβαση της ομάδας του ΑΠΟΕΛ και οπαδών του στη Λάρνακα, για τον αγώνα με τη Νέα Σαλαμίνα.

Η πληροφόρηση προς την Αστυνομία από πλευράς των δύο συνδέσμων αφορούσε αποκλειστικά το ότι για κάποιο χρονικό διάστημα τα δύο γεγονότα θα συνέπιπταν. Η ενημέρωση της οποίας έτυχε η Αστυνομία αξιολογήθηκε και δόθηκαν οδηγίες όπως για προληπτικούς και αποτρεπτικούς λόγους περιπολικό της Αστυνομίας μεταβεί στην περιοχή και παραμείνει μέχρι που η επίσημη αποστολή του ΑΠΟΕΛ και σημαντικός όγκος οπαδών του περάσουν από το συγκεκριμένο σημείο. Το περιπολικό της Αστυνομίας με δύο μέλη, παρέμεινε στην περιοχή για μία ώρα περίπου και αφού πέρασαν από το σημείο το λεωφορείο με την αποστολή της ομάδας του ΑΠΟΕΛ και σημαντικός όγκος των οπαδών του, με τα ιδιωτικά τους οχήματα, χωρίς να δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα ή να παρατηρηθεί οτιδήποτε το ύποπτο, αποχώρησε από την περιοχή. Για τον αγώνα του ΑΠΟΕΛ με τη Νέα Σαλαμίνα δεν υπήρχε οργανωμένη μετακίνηση οπαδών με λεωφορεία από τη Λευκωσία και η διακίνηση τους έγινε με ιδιωτικά οχήματα.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας μελετώντας και αξιολογώντας την έρευνα, έκρινε ότι στο αρχικό στάδιο, από πλευράς Αστυνομίας, λήφθηκαν τα ανάλογα με το περιεχόμενο της ενημέρωσης μέτρα. Η εκτίμηση του κινδύνου μετά την ασφαλή διέλευση του λεωφορείου της επίσημης αποστολής του ΑΠΟΕΛ και σημαντικού όγκου οπαδών της ομάδας, αποτελεί υποκειμενική κρίση των μελών της Αστυνομίας που ήταν επί τόπου και η κρίση αυτή δεν μπορεί να αξιολογείται με βάση γεγονότα που έλαβαν χώρα εκ των υστέρων, πολύ δε περισσότερο να τιμωρείται.

Η Αστυνομία δεν θα ανεχθεί ούτε ως σύνολο, αλλά ούτε και μεμονωμένα τα μέλη της να επιφορτισθούν το σύνολο της ευθύνης για τη βία εντός και εκτός αθλητικών χώρων. Η Αστυνομία δεν θα διστάσει να αναλάβει – και αναλαμβάνει - το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί σε κάθε περίσταση, αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί τη θυματοποίηση  μελών της για ευθύνες που φέρουν άλλοι.

Ανακοινώνεται επίσης ότι για τα θλιβερά επεισόδια της 15ης Νοεμβρίου 2009, από χθες παραπέμφθηκαν ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, δύο πρόσωπα, τα οποία κατηγορούνται για την υπόθεση που αφορά την απόπειρα φόνου 20χρονου, η οποία ορίστηκε για να απαντήσουν στις κατηγορίες στις 3 Δεκεμβρίου 2009.

Ως Αστυνομία προσβλέπουμε στη γρήγορη εκδίκαση αυτής της υπόθεσης και προτρέπουμε όλους τους αρμόδιους φορείς να συνεισφέρουν στην προσπάθεια πρόληψης και πάταξης του χουλιγκανισμού για το καλό του αθλητισμού.