Realme 6i Review : -Σχεδόν- στον στόχο

0

Αν μία εταιρία έχει κάνει είσοδο στην αγορά που να μπορεί να συγκριθεί με την είσοδο της Xiaomi, αυτή δεν είναι άλλη από τη Realme.

Παρότι έχει ιδρυθεί ΜΟΛΙΣ το 2018, Μάιο μάλιστα, οπότε μετράει ακριβώς δύο χρόνια ζωής, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πριν από μερικές εβδομάδες ξεπέρασε τους 35.000.000 χρήστες!

Παρότι πιθανότατα ήδη το ξέρετε, η Realme είναι η budget θυγατρική της Oppo, η οποία με τη σειρά της ανήκει στη BBK, οπότε μπορείτε να την πείτε και ξαδελφάκι της Oneplus.

Ευτυχώς ή δυστυχώς βέβαια, η φιλοσοφία της Realme δεν έχει καμία σχέση με αυτή της Oneplus, αφού η πρώτη έχει στόχο την οικονομική αγορά, και κύριο αντίπαλο την Redmi.

Με κάθε νέα της κυκλοφορία, η Realme βάζει ακόμα ένα λιθαράκι στον τοίχο της φήμης της, και το Realme 6i μπορεί να μην έρχεται να εντυπωσιάσει, αλλά σίγουρα έχει λόγο που είναι εδώ.

Video Review


Εμφάνιση/Κατασκευή


Τo 6i, είναι μια Entry Level συσκευή και θα το καταλάβετε αρκετές φορές παρακάτω, αλλά κυρίως θα το καταλάβετε και από την πρώτη ματιά, αφού σε μια θάλασσα με κινητά από γυαλί και μέταλλο, το κινητό της Realme έρχεται με…πλαστικό.

Ακόμα και τα πλαϊνά του, παρότι είναι βαμμένα με ασημί χρώμα, για να δίνουν την αίσθηση του αλουμινίου, είναι και αυτά πλαστικά.

Η κατασκευή του από μαλακό πλαστικό όμως, δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό, αφού μετά από καιρό μπόρεσα να κουβαλήσω κινητό χωρίς θήκη, και χωρίς να σκέφτομαι κάθε 5 λεπτά που το άφησα, και πως το άφησα, ενώ είναι τρομερή και η αίσθηση να ακουμπάς όσο θες την πλάτη της συσκευής χωρίς να αφήνεις παντού δακτυλιές.

Το 6i κυκλοφορεί σε λευκό και πράσινο, με τα δύο μοντέλα να έχουν ένα ιδιαίτερο Pattern με κάθετες γραμμές στην πλάτη που είναι όμως πολύ πιο εμφανές στην πράσινη έκδοση, δεν λείπει όμως και από το άσπρο.

Εκεί, ξεκινούν και σταματούν οι προσπάθειες της Realme να κάνει σχεδιαστικές “τσαχπινιές” σε μια κατά τα άλλα πολύ συμβατική, από άποψη σχεδιασμού, συσκευή.

Με ύψος 16.5 εκατοστά και πλάτος 7.5, το 6i δεν είναι μικρή συσκευή, είναι όμως πολύ εύκολη στο κράτημα, πολύ πιο εύκολη από το Redmi Note 9s από το οποίο προέρχομαι, παρότι οι διαστάσεις τους είναι παρόμοιες.

Οθόνη


Στην πρόσοψη του, θα βρείτε μια IPS LCD οθόνη 6.52″ η οποία έχει πολύ συμμαζεμένα περιθώρια για την κατηγορία και την τιμή του και επίστρωση από Gorilla Glass 3.0.

Στην κορυφή του έχει ένα Notch σταγόνα που φιλοξενεί την εμπρόσθια κάμερα 16MP, και η μέγιστη φωτεινότητα του σύμφωνα με τη Realme φτάνει τα 480 nits.

Σε μια λάθος, νομίζω, απόφαση, οι άνθρωποι της Realme αποφάσισαν να εξοπλίσουν το 6i με οθόνη 720P.

Και λέω λάθος,  όχι γιατί η 720P οθόνη θα σας προκαλέσει πρόβλημα, αλλά για λόγους μάρκετινγκ.

To είπαμε στο Review του Mi A3, θα το πω και τώρα, που η Realme δεν έχει τόσους τυφλούς οπαδούς, μήπως τώρα το κατανοήσετε καλύτερα:

Τα 720P ΕΧΟΥΝ ΕΜΦΑΝΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟ FULL HD. Δεν χρειάζεται να τα βάλετε δίπλα-δίπλα για να το καταλάβετε, δεν χρειάζεται να έχετε την όραση του αετού για να δείτε τις διαφορές. ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ.

Αφού το ξεδιαλύναμε αυτό, ας πάμε παρακάτω.

ΠΑΡΟΤΙ λοιπόν, η ανάλυση είναι ένα πρόβλημα, δεν υπάρχει λόγος να προσπεράσετε το κινητό, αφού στην καθημερινή χρήση ελάχιστα θα σας επηρεάσει, ενώ η μικρή ανάλυση, βγάζει μεγάλο βάρος από τις πλάτες του Entry Level επεξεργαστή, και δίνει και ανάσες στην μπαταρία, που έχει ως αποτέλεσμα, όπως θα δείτε σε λίγο, η αυτονομία του Realme 6i ναι είναι τρομερή.

SoC/ Επιδόσεις


Θα ξεκινήσουμε με τον επεξεργαστή όμως, αφού εκεί θα βρούμε τον Mediatek Helio G80,  με οκταπύρηνο επεξεργαστή στα 2.0Ghz και την Mali G52 GPU.

Όπως είπαμε, ο G80 είναι επεξεργαστής entry κατηγορίας, παρόλα αυτά δε του λείπει η ταχύτητα, με το Antutu να σταματάει στους 200.000 πόντους παρά κάτι ψιλά, που λέει πολλά και τίποτα ταυτόχρονα.

Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι αν ενεργοποιήσετε τη λειτουργία υψηλής απόδοσης, που έρχεται απενεργοποιημένη, λες και έχει θέμα το κινητό με τη μπαταρία, το Realme 6i σας προσφέρει μια σούπερ εμπειρία χρήσης για την κατηγορία.

Δεν είναι lag free, δεν θυμίζει εμπειρία χρήσης ναυαρχίδας και δε θα σας κάνει να ξεχάσετε το iphone , η δεν ξέρω εγώ τι άλλο, αλλά σίγουρα προσφέρει καλύτερες επιδόσεις από το Redmi Note 8 που είναι στην ίδια κατηγορία.

Από πλευράς μνήμης, θα βρείτε 4GB LPDDR4X RAM και 128GB EMMC μνήμης, η οποία μπορεί να επεκταθεί εύκολα μέσω MicroSD, που έχει τη δική της ανεξάρτητη θέση στο συρτάρι των SIM.

Τα παιχνίδια, όπως φαντάζεστε, δεν είναι το φόρτε του Realme 6i, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τρέξετε και τα πιο απαιτητικά από αυτά, απλά με υποχωρήσεις, ένα ακόμη σημείο που η χαμηλή ανάλυση έχει βάλει το χεράκι της.

Κάμερες


Στην πλάτη του Realme 6i θα βρείτε τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, που είναι όσο γρήγορος και ακριβής θυμάμαι τους κλασσικούς αισθητήρες, και στην πάνω αριστερή γωνία θα βρείτε τις 4 κάμερες της συσκευής.

Στην πιο πολυφορεμένη τετράδα του 2020, το κάθετο πολύ όμορφο Module του 6i που δεν προεξέχει κάνα δυο πόντους από τη συσκευή σας, σαν κάτι άλλα τηλέφωνα που δε θέλω να κατονομάσω -γκουχ γκουχ Redmi Note 9-, έχει τον συνδυασμό κεντρικής, ευρυγώνιας, Macro και μιας βοηθητικής κάμερας για δεδομένα βάθους.

Η κεντρική κάμερα έχει έναν αισθητήρα 48MP, με φακό F/1.8 που προσφέρει τελικό αποτέλεσμα φωτογραφίες 12MP, αφού έχουμε το κλασσικό Pixel Binning.

O ευρυγώνιος φακός έρχεται με αισθητήρα 8MP, φακό με F/2.3, και γωνία λήψης 119 μοιρών.

Τέλος, έχουμε έναν Macro Dedicated φακό με δυνατότητα focus μέχρι και 4 εκατοστά μακριά από το στόχο, και έναν ασπρόμαυρο αισθητήρα 2MP, που συλλέγει μόνο πληροφορίες βάθους και φως.

H εφαρμογή της κάμερας στο Realme είναι αρκετά ξεκάθαρη, με τις επιλογές της να είναι εύκολα προσβάσιμες, αφού η αλήθεια είναι ότι δεν έχετε και πολλές.

Η κεντρική κάμερα της συσκευής έχει απλά καλά αποτελέσματα, ακόμα και σε ιδανικές συνθήκες, με τη λειτουργία “ενίσχυσης χρώματος”  που προσφέρει το Realme 6i να ζωντανεύει λίγο τα ψόφια χρώματα, αλλά χωρίς ιδιαίτερη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα.

Αριστερά χωρίς ενίσχυσης χρώματος, δεξιά με ενίσχυσης χρώματος

Στο UI της κάμερας θα βρείτε και ένα κουμπί για 1x, 2x και 5x ζουμ, το οποίο φυσικά αφορά 100% ψηφιακό ζουμ, αφού δεν υπάρχει τηλεφακός, οπότε απλά το αφήνετε στην ησυχία του.

Ο ευρυγώνιος φακός έχει παρόμοια αποτελέσματα με τον κεντρικό, στην περίπτωση του όμως αυτό είναι καλή είδηση, αφού από τα υπόλοιπα κινητά με ευρυγώνιο φακό σε αυτή την κατηγορία δύσκολα θα δείτε τέτοιες φωτογραφίες.

Οι λεπτομέρειες είναι λίγες, αλλά η δυναμική αντίθεση και τα χρώματα ικανοποιητικότατα οπότε σε πολλές περιπτώσεις μπορείτε να βασιστείτε πάνω του.

Μια από αυτές τις περιπτώσεις ΔΕΝ είναι η νύχτα, αφού στο λίγο φως η Ultrawide παραδίδει τα όπλα, μιας και ο θόρυβος ανεβαίνει κατακόρυφα, με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες να βγαίνουν πολύ σκοτεινές και θολές.

Περίπου το ίδιο, αλλά αρκετά πιο φωτεινό, αποτέλεσμα θα βρείτε στις νυχτερινές λήψεις της κεντρικής κάμερας, με τα χρώματα σε αυτή την περίπτωση να βγαίνουν πιο φυσικά σε σχέση με τη μέρα, κάτι που μου δείχνει ότι το θέμα των ημερήσιων φωτογραφιών, είναι μάλλον πρόβλημα του Software.

Θα βρείτε και Night Mode, τόσο στην απλή όσο και στην Ultrawide, αλλά παρότι προσθέτει φως και στις δύο περιπτώσεις, κάνει το πρόβλημα του θορύβου ΑΚΟΜΑ πιο έντονο, οπότε δεν είμαι σίγουρος για το αν το θέλετε ανοιχτό η όχι.

Από πλευράς βίντεο, το Realme 6i τερματίζει στα 1080P στα 30FPS και στους δύο αισθητήρες του, με το αποτέλεσμα πάντως να είναι πολύ ικανοποιητικό, με μόνο σημείο προσοχής στο ότι ο Ultrawide είναι αρκετά σκοτεινός, και θέλει πολύ φως για καλό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχει κανενός είδους σταθεροποίηση σε κανένα Mode, οπότε κρατήστε το αυτό.

Αυτονομία


Η Realme έχει βάλει μια μπαταρία 5000mAh στο εσωτερικό του 6i η οποία σε συνδυασμό με την χαμηλή ανάλυση της οθόνης, και τον πολύ οικονομικό Helio G80… ξεχνάει να τελειώσει.

Στο αρχικό Mode εξισορρόπησης ενέργειας με το οποίο έρχεται ενεργοποιημένο η συσκευή, το Realme 6i έβγαζε σχεδόν τρεις μέρες λειτουργίας με 12-14 ώρες οθόνης!

Βέβαια με τέτοια μπαταρία δε χρειάζεται να κάνετε υποχωρήσεις, οπότε ενεργοποιώντας τη λειτουργία υψηλής απόδοσης, το 6i καταφέρνει να βγάλει “μόλις” 1.5 μέρα χρήσης, και 7-8  ώρες οθόνης.

Φανταστείτε τώρα, ότι υπάρχει και λειτουργία εξοικονόμησης, που φαντάζομαι θα βγάζει με άνεση 3-4 μέρες χρήσης.

Η φόρτιση γίνεται μέσω της  USB Type-C θύρας, στα 18W, και τον φορτιστή της συσκευασίας να σας τα δίνει.

Μια ώρα φόρτισης φτάνει τη μπαταρία από το 10% στο 63%, και μια πλήρης φόρτιση διαρκεί περίπου 2 ώρες πάρα κάτι λεπτά, οπότε τα νούμερα εδώ είναι τυπικότατα, παρότι η Realme συνήθως δίνει πολύ μεγάλες ταχύτητες φόρτισης.

Συνδεσιμότητα


Το Realme 6i έχει NFC και θύρα ακουστικών, ενώ δεν λείπουν ράδιο, GPS και Bluetooth 5.0. Από την άλλη λείπει τόσο το 5G WiFi, οπότε μπορείτε να συνδεθείτε μόνο σε 2.4Ghz δίκτυα, όσο και το λαμπάκι ειδοποιήσεων, που συνεχίζω να μην καταλαβαίνω πως λείπει από συσκευές χωρίς AMOLED οθόνη. ΠΟΣΟ ΚΑΝΕΙ ΠΙΑ;

Φυσικά, μιλάμε για Dual SIM Standby συσκευή, με όλες τι μπάντες των Ελληνικών παρόχων διαθέσιμες.

Στους βιομετρικούς τρόπους ξεκλειδώματος, θα βρείτε τόσο τον αισθητήρα αποτυπωμάτων στο πλάι, όσο και το Face Unlock που στην περίπτωση του Realme 6i δουλεύει εξαιρετικά.

Λογισμικό


Τέλος έχουμε το λογισμικό, εκεί που θα βρείτε το Realme UI βασισμένο στο Android 10.

Ευτυχώς η Realme έχει αποφύγει τη φραμπαλάδικη λογική του ColorOS, και προσφέρει ένα πολύ πιο καθαρό, και κοντά στο Stock android, user interface.

Φυσικά δε θα δυσκολευτείτε να βρείτε επιρροές από πολλά δημοφιλή Skins, όπως το One UI της Samsung, και τη MIUI, αλλά γενικά, το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει την Realme.

O Launcher σας δίνει αρκετές επιλογές, μεταξύ των οποίων και η επιλογή Icon Packs, ενώ αν θέλετε μπορείτε να έχετε όλες τις εφαρμογές στην αρχική, όπως στη MIUI, ή σε συρτάρι εφαρμογών.

Οι περισσότερες βασικές εφαρμογές, μεταξύ των οποίων το άλμπουμ, η μουσική, ο File Manager και ο Dialer είναι εφαρμογές της Realme και όχι της Google χωρίς φυσικά να λείπουν τα απαραίτητα Google Apps.

Θα βρείτε Dark Mode, Split Screen, τρεις διαφορετικές επιλογές για την πλοήγηση, one hand mode, Gestures, App Cloner, και το Game Space.

Θα βρείτε επίσης μερικές πολύ χρήσιμες προσθήκες, όπως το Assistive Ball, που προσθέτει μια μετακινούμενη μπάλα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για τα κουμπιά πλοήγησης, και το Smart Sidebar, που ενεργοποιεί μια μπάρα με συντομεύσεις που εσείς επιλέγετε με ένα Swipe από το πλάι.

Το 6i έρχεται με Security patch Φεβρουαρίου, και έχει L3 Widevine DRM, οπότε 720P netflix γιοκ, και παρότι το Camera2api είναι ξεκλειδωμένο, δεν νομίζω να βρείτε Google Camera port.

Μοναδικό μου παράπονο εδώ, είναι στη μετάφραση των μενού και των επιλογών από τη Realme, η οποία.. παραείναι ακριβής.

Γιατί ναι, to Assistive Ball είναι πράγματι “μπάλα υποβοήθησης” στα Ελληνικά, το Split Screen μεταφράζεται σε “διαιρούμενη οθόνη εφαρμογής”, και το Smart Sidebar σημαίνει πράγματι “έξυπνη πλαϊνή γραμμή” αλλά η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσαν να έχουν μεταφραστεί λίγο πιο ελεύθερα, για να είναι πιο κατανοητά, ή να μείνουν χωρίς μετάφραση.

Ευτυχώς αυτές οι περιπτώσεις είναι ελάχιστες, αλλά δεν παύει να υπάρχουν.

Συμπέρασμα / Τιμή


Το Realme 6i έρχεται για να ανταγωνιστεί το Redmi Note 9 που δεν έχουμε δει ακόμα στα μέρη μας, αφού το μεγάλο όπλο στην μεσαία κατηγορία, είναι το Realme 6 που κυκλοφορεί και αυτό από σήμερα στην Ελληνική αγορά, με πολύ καλά χαρακτηριστικά, και πάρα πολύ καλή τιμή.

Τα αρνητικά του, δεν θέλουν και πολύ σκέψη. Έχει 720P οθόνη, και του λείπει τo Dual Band WiFi και το Notification LED.

Από την άλλη έχει πάρα πολύ καλές επιδόσεις για συσκευή της κατηγορίας, μνημειώδη αυτονομία, NFC, 4GB RAM και επεκτάσιμη μνήμη μέσω ανεξάρτητης θύρας Micro-SD, οπότε νομίζω ότι αξίζει 100% να ξεπεράσετε τα προβλήματα του και να το επιλέξετε.

Όταν φτάσει στην σωστή τιμή.

Αυτή τη στιγμή η έκδοση με τα 4GB RAM κοστίζει 170-200€ στo Ευρωπαϊκό Amazon, και λίγο πιο ακριβά από την Επίσημη Ελληνική αντιπροσωπεία, αφού εδώ θα ξεκινάει από τα 219€(έχει πέσει ήδη στα 215€ με το που κυκλοφόρησε) , μια τιμή που το βάζει αντιμέτωπο με το Redmi Note 9s, και ακόμα και με το Realme 6 της ίδιας της Realme, τα οποία είναι σαφώς καλύτερα τηλέφωνα.

Αφού περάσει λίγος καιρός, και η τιμή του σταθεροποιηθεί γύρω στα 170€ ή και λιγότερα, τότε θα είναι μια πολύ καλή επιλογή, με τις πλάτες μιας πολύ καλής εταιρίας. Για την ώρα, ωστόσο, η επιλογή του είναι δύσκολη.

Αν θέλετε Realme και φτάνετε τα 220€ δώστε ακόμα 30€ και πάρτε τη βασική έκδοση του Realme 6.

Τα Realme 6, 6i και C3, θα γίνουν από σήμερα 21/5 διαθέσιμα στην Ελληνική αγορά, οπότε ψάξτε τα.

Aggelos Pap
Aggelos Pap

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ή κάποια ερώτηση για το Android μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

Σχολιάστε πρώτος

Leave a reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo