Κιλκίς

03 Σεπτεμβρίου 2019 09:07

Δήμαρχος Παιονίας στον ΑΝΤ1: προβληματικές οι υποδομές φιλοξενίας προσφύγων στο Κιλκίς (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Στη βόρεια Ελλάδα έφτασε και το δεύτερο πλοίο με τους αιτούντες άσυλο. Τα προβλήματα που υπογραμμίζει ο δήμαρχος της περιοχής.

Δήμαρχος Παιονίας στον ΑΝΤ1: προβληματικές οι υποδομές φιλοξενίας προσφύγων  στο Κιλκίς (βίντεο)
-

Στην Νέα Καβάλα Κιλκίς μεταφέρονται οι 642 αιτούντες άσυλο που έφτασαν το πρωί της Τρίτης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με το πλοίο Aqua Blue, από τη Μυτιλήνη.

Πρόκειται για τη δεύτερη ομάδα (πάνω από 720 άτομα, από τα περισσότερα από 1.400 συνολικά), που θα φιλοξενηθούν σε δομές της Βόρειας Ελλάδας.

Οι 379 από όσους έφτασαν σήμερα αναμένεται να μετακινηθούν στη Νέα Καβάλα και οι υπόλοιποι σε άλλες δομές.

Χθες το απόγευμα κατέπλευσε το πρώτο πλοίο με περίπου 640 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια, που στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με 21 λεωφορεία στη δομή φιλοξενίας της Νέας Καβάλας, όπου έχουν στηθεί 200 σκηνές για την προσωρινή φιλοξενία τους, με τη διαδικασία να εξελίσσεται ομαλά.

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί», ο Δήμαρχος Παιονίας, Κ.Σιωνίδης, αναφέρθηκε σε μια σειρά προβλημάτων που προκύπτουν από τη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή.

Παρόλου που όπως, είπε οι άνθρωποι είναι ευπρόσδεκτοι από την τοπική κοινωνία, με μόνη αντίδραση των κτηνοτρόφων, προκύπτουν μια σειρά προβλημάτων, με κορυφαίο αυτό της υδροδότησης.

Θεσσαλονίκη - λιμάνι - πρόσφυγες - AQUA BLUE

«Ζητάμε από την κυβέρνηση να στηρίξει τις υποδομές του Δήμου, να γίνει μεταφορά νερού. Το νερό δεν επαρκεί για την συγκεκριμένη περιοχή», σημείωσε ο Κ.Σιωνίδης, τονίζοντας ότι, «ήδη υπάρχει πρόβλημα με την υδροδότηση, στη δομή φιλοξενίας και τις σταβλικές εγκαταστάσεις».

Θεσσαλονίκη - λιμάνι - πρόσφυγες - AQUA BLUE

Στη δομή φιλοξενίας διαμένουν ήδη 1200 άτομα, σε κοντέινερ, ενώ τις προηγούμενες ημέρες στήθηκαν σκηνές, για να φιλοξενηθούν ακόμα 1020.

κέντρο φιλοξενίας - Νέα Καβάλα

«Υπάρχει διαβεβαίωση ότι θα είναι προσωρινή η διαμονή τους», είπε ο Δήμαρχος της περιοχής, τονίζοντας ότι «την ίδια διαβεβαίωση πριν από 3,5 χρόνια για το αεροδρόμιο της Καβάλας κι έχουμε σκηνές».

κέντρο φιλοξενίας - Νέα Καβάλα

«Η εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στη δομή της Νέας Καβάλας είναι προσωρινή και πριν το τέλος του μήνα θα μεταφερθούν σε νέα δομή, της οποίας η κατασκευή ολοκληρώνεται», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

κέντρο φιλοξενίας - Νέα Καβάλα

Πρόβλημα υπάρχει επιπλέον στην περιοχή και με την αποκομιδή των σκουπιδιών, αφού τα απορριμματοφόρα δεν είναι επαρκή για την περιοχή, πόσω μάλλον όταν αυξηθεί ο πληθυσμός της.

«Μέχρι χθες το μεσημέρι υπήρχε διαβεβαίωση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτης ότι τα αιτήματά μας θα ικανοποιηθούν», είπε τέλος ο Κ.Σιωνίδης.

«Για το διάστημα της παραμονής τους στη Νέα Καβάλα, οι όποιες επιβαρύνσεις στην τοπική κοινωνία σε θέματα καθαριότητας, παροχής υπηρεσιών υγείας και νερού θα αντιμετωπιστούν άμεσα», αναφέρει το υπουργείο, ενώ η τοπική κοινωνία εκφράζει μέσω του Δημάρχου το αίτημα να αναλάβει την παραγωγή και προετοιμασία της σίτισης των χιλιάδων ανθρώπων που διαμένουν στην περιοχή τους, αντί να την αναλαμβάνουν μεγάλες εταιρείας της Θεσσαλονίκης.

Ο Πρωθυπουργός μιλώντας σε ολλανδικά Μέσα, πριν από την επίσκεψή του στη χώρα, έστειλε μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους, τονίζοντας ότι, «η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος απαιτεί ευρωπαϊκή στρατηγική. Δεν είναι λογικό ένα τέτοιο ζήτημα να αφορά μόνο ορισμένες χώρες».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή "Καλοκαίρι Μαζί", πρότεινε οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε ξερονήσια.

Βίντεο: eidisis.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO