Κοινωνία

30 Σεπτεμβρίου 2019 06:57 Τελευταία ενημέρωση : 30 Σεπτεμβρίου 2019 14:53

Μόρια: Σε “τεντωμένο σκοινί” μετά τον θάνατο και το χάος (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Απανθρακώθηκε γυναίκα. Φθορές και χάος στον καταυλισμό. Στο Υπουργικό το Προσφυγικό.

Μόρια: Σε “τεντωμένο σκοινί” μετά τον θάνατο και το χάος (εικόνες)
-

Χάος και τουλάχιστον ένας νεκρός είναι ο απολογισμός της φωτιάς που εκδηλώθηκε χθες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας.

Πρόκειται για μία γυναίκα, η σορός της οποίας μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο ιδιώτη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, λόγω του ότι το ΕΚΑΒ δεν μπορούσε να προσεγγίσει το χώρο. Νεκρό είναι και το μωρό της γυναίκας, όπως αναφέρουν τα τοπικά Μέσα, την ώρα που η ΕΛ.ΑΣ. σε επίσημη ανακοίνωσή της κάνει λόγο για "πληροφορίες για άλλα θύματα, οι οποίες δεν έχουν εξακριβωθεί".

Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης μεταφέρθηκαν επίσης και 19 τραυματίες. Πρόκειται για εννέα άνδρες, έξι γυναίκες, τέσσερα παιδιά, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος, οι περισσότεροι εκ των οποίων φέρουν ορθοπεδικά τραύματα. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν και αστυνομικοί και πυροσβέστες, στους οποίους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν.

Το χάος ξεκίνησε όταν, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ξέσπασαν δύο ταυτόχρονες φωτιές, μία εντός του καταυλισμού της Μόριας και μία στον ελαιώνα, έξω από το χώρο.

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή που βρήκαν το απανθρακωμένο βρέφος

Η φωτιά έφερε αναταραχές μεταξύ των μεταναστών, οι οποίοι και επιτέθηκαν στα πυροσβεστικά οχήματα που έσπευσαν στο σημείο για να επιχειρήσουν για την κατάσβεση. Οι εξαγριωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες προκάλεσαν φθορές στα οχήματα της Πυροσβεστικής, ενώ όπως δήλωσε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ένας από τους πυροσβέστες που ήταν στο σημείο, ο Γιώργος Ντίνος, τους έκαψαν επίσης τα προσωπικά αντικείμενα, τους ασυρμάτους και τα κράνη τους.

Ο Γ.Ντίνος, επικεφαλής πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου, εκτίμησε, ως προς τα αίτια της πυρκαγιάς ότι, ομάδα μεταναστών έβαλε φωτιά σε κοντέινερ, από το οποίο απομακρύνθηκε. Ο ίδιος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ως προς τα αίτια, καθώς όπως είπε το τελευταίο διάστημα που το ΚΥΤ Μόριας φιλοξενεί πολλαπλάσιο του επιτρεπόμενου ορίου του αριθμό ανθρώπων, υπάρχουν μετακινήσεις στο εσωτερικό του καταυλισμού, αφού δίνεται προτεραιότητα στις οικογένειες με παιδιά και όσοι αναγκάζονται να απομακρυνθούν από τους οικίσκους να αντιδρούν.

Μόρια - πυροσβεστικό - καταστροφή - επεισόδια

Μόρια - πυροσβεστικό - καταστροφή - επεισόδια

Μόρια - πυροσβεστικό - καταστροφή - επεισόδια

Μόρια - πυροσβεστικό - καταστροφή - επεισόδια

Η Αστυνομία παρενέβη για την είσοδο της Πυροσβεστικής στο χώρο, ενώ έκανε χρήση δακρυγόνων και χημικών, για διαλύσει τα επεισόδια που δεν άργησαν να γενικευτούν και να θέσουν την κατάσταση εκτός ελέγχου.

Μετανάστες όρμησαν επίσης στο κτήριο της Διοίκησης και στην Υπηρεσία Ασύλου, ενώ επιχείρησαν να απελευθερώσουν παραβατικούς που κρατούνταν στο σημείο.

Μόρια - επεισόδια - μετανάστες - πρόσφυγες

Μόρια - επεισόδια - μετανάστες - πρόσφυγες

Τα επεισόδια διήρκησαν για ώρες και έκαναν εκατοντάδες οικογένειες με παιδιά να αποχωρήσουν από το χώρο και να κατασκηνώσουν έξω από το χώρο του καταυλισμού, όπως και διανυκτέρευσαν.

Μόρια - επεισόδια - μετανάστες - πρόσφυγες

Το υπουργείο Υγείας για τη Μόρια

Σε συνέχεια του χθεσινού περιστατικού πυρκαγιάς και των επεισοδίων που ακολούθησαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας Λέσβου, το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι:

Από το ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης συνολικά εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, εκ των οποίων το ένα βρέφος.

Η πλειονότητα των τραυματιών έχει ορθοπαιδικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Κανείς από τους τραυματίες δεν διατρέχει κίνδυνο και αναμένεται να λάβουν εξιτήριο εντός των προσεχών ημερών.

Μόρια - επεισόδια - μετανάστες - πρόσφυγες

Επίσης, μεταφέρθηκε με επιβατικό αυτοκίνητο, απανθρακωμένο πτώμα γυναίκας, το οποίο βρίσκεται στο νεκροτομείο του νοσοκομείου.

Το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης και το ΕΚΑΒ παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Συσκέψεις σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο

Μόρια - επεισόδια - μετανάστες - πρόσφυγες

Μόρια - επεισόδια - μετανάστες - πρόσφυγες

Μόρια - επεισόδια - μετανάστες - πρόσφυγες

Από το βράδυ της Κυριακής βρίσκονται στη Μυτιλήνη ο υφυπουργός Αντιεγκληματικής Πολιτικής, Λευτέρης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μυτιλήνη, Σ. Κυτέλη χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σε τοπικό επίπεδο, ενώ το πρωί της Δευτέρας παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου.

Το θέμα είναι βέβαιο πως θα τεθεί στο τραπέζι της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς η χθεσινή τραγωδία έρχεται να προστεθεί σε μία έκρυθμη κατάσταση, λόγω της κατακόρυφης αύξησης στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. Ενδεικτικό είναι ότι, μόνο στη Μόρια διαβιούν τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι, ενώ το Κέντρο έχει χωρητικότητα 3.000. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα άλλα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Με την ευθύνη της Τουρκίας για την αύξηση των αφίξεων να είναι παραπάνω από προφανής, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής θα μεταβεί στην Τουρκία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών, με θέμα την εφαρμογή της συμφωνίας της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.