Κοινωνία

01 Οκτωβρίου 2019 13:20

Νέα διαμαρτυρία στη Μόρια (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Σε απόγνωση πρόσφυγες στην Μόρια. Τα μέτρα της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό. Βίντεο ντοκουμέντο από την άφιξη μεταναστών στη Συκαμιά.

Νέα διαμαρτυρία στη Μόρια (εικόνες)
-

Νέα διαμαρτυρία πραγματοποίησαν για δεύτερη ημέρα οι πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στο Κέντρο Υποδοχή και Ταυτοποίησης της Μόριας, ζητώντας να φύγουν από εκεί, αλλά και δικαιοσύνη για το δυστύχημα με την πυρκαγιά.

Οι αιτούντες άσυλο ξεκίνησαν πορεία προς την πόλη της Μυτιλήνης, την οποία έκαναν για περίπου 3 χλμ, μέχρι που βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που έχουν στήσει μπλόκα.

Οι διαμαρτυρόμενοι αφού δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν προς την πόλη, πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία.

Το απόγευμα της Δευτέρας αποχώρησαν από το ΚΥΤ Μόριας σχεδόν 215 άτομα, κυρίως οικογένειες και ηλικιωμένοι, οι οποίοι έφτασαν με πλοίο της γραμμής στον Πειραιά και από εκεί μεταφέρονται σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας και διαμερίσματα στην Αθήνα και την Πελοπόννησο.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ - ΜΟΡΙΑ

Ωστόσο, οι προσφυγικές ροές δεν σταματούν με εκατοντάδες μετανάστες να φτάνουν στα ελληνικά παράλια καθημερινά. Περίπου 200 άτομα αποβιβάστηκαν σήμερα το μεσημέρι στις ακτές της Λέσβου.

μετανάστες - βάρκες - Συκαμιά - Λέσβος

Οι βάρκες αποβίβασαν μετανάστες σε διαφορετικά σημεία κοντά στο βόρειο σημείο του νησιού, στη Συκαμιά και στον Κόρακα. 

Τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση της Μόριας

Η αποσυμφόρηση της Μόριας, που έχει δυναμικότητα 3000 ανθρώπων και φιλοξενεί πάνω από 12.000 είναι μεταξύ των μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση των νησιών και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Βασικοί άξονες της πολιτικής που αποφασίστηκε στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο, η ενίσχυση των περιπολιών στα σύνορά μας και η διεθνοποίηση του προβλήματος. Μάλιστα, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος, ανακοίνωσε τη σύμπραξη Ελλάδας – Κύπρου – Βουλγαρίας για δημιουργία ομάδας πίεσης προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ως ομάδα θα παρουσιάσουμε και θα πιέσουμε στο επόμενο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Υποθέσεων. Η πρωτοβουλία θα ανακοινωθεί σύντομα και θα είναι προς όφελος της Ελλάδας», δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής Υπουργός.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ - ΜΟΡΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Στη ΝΔ αγνοούν το Διεθνές Δίκαιο  

«Το προσφυγικό είναι ένα σύνθετο και σοβαρό ζήτημα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τυγχάνει διαχείρισης με ακροδεξιά, λαϊκιστικά χαρακτηριστικά», διαμηνύει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, επικρίνοντας τη στάση και τις ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Αφού πέρασαν περισσότερο από δύο μήνες πρωτοφανούς αδράνειας στη διαχείριση του προσφυγικού, σήμερα υπουργοί της κυβέρνησης, λειτουργώντας ως κακέκτυπα του Ορμπαν και του Σαλβίνι, μίλησαν για “λαθρομετανάστες”, δίνοντας ουσιαστικά “γραμμή” στον κ. Μητσοτάκη», τονίζει, επισημαίνοντας ότι στη Ν.Δ. αγνοούν «το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο ρητά προβλέπει την εξατομικευμένη εξέταση κάθε αιτήσεως ασύλου». 

Βαρουφάκης: Να κλείσει το ΚΥΤ Μόριας

Να κλείσει το ΚΥΤ της Μόριας το οποίο για τον ίδιο δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες μιας ευρωπαϊκής χώρας, ζητά ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 με επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρεται στην προχθεσινή πυρκαγιά στον καταυλισμό που στοίχισε τη ζωή μιας γυναίκας. «Πυρκαγιές σαν αυτή που στοίχισε ζωές συνανθρώπων μας στη Μόρια είναι αναπόφευκτες όταν χιλιάδες άνθρωποι ζουν συνωστισμένοι και σε συνθήκες εξαθλίωσης», αναφέρει και συμπληρώνει πως καμία πολιτισμένη κοινωνία δεν μπορεί να κάθεται με σταυρωμένα χέρια όταν χιλιάδες συνάνθρωποι μας ετοιμάζονται θα αντιμετωπίσουν τον πέμπτο σκληρό χειμώνα ανοχύρωτοι μπροστά στο κρύο και τη βροχή.