Κορωνοϊός: Στους 38 οι θάνατοι στην Ελλάδα - 95 νέα κρούσματα

Κορωνοϊός: Στους 38 οι θάνατοι στην Ελλάδα - 95 νέα κρούσματα

Μάρτιος 29, 2020 - 18:31
0 σχόλια

Την Κυριακή 29 Μαρτίου στις 18:00 πραγματοποιήθηκε η ημερήσια ενημέρωση από τον ειδικό λοιμωξιολόγο κ. Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά σχετικά με την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας, σήμερα έχουμε 95 νέα κρούσματα, 1.156 συνολικά, 69 διασωληνωμένους ασθενείς και 38 συνολικά θανάτους στη χώρα.

Ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό επέστησε την προσοχή των πολιτών στη χρήση της χλωροκίνης, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνεται μόνο με συνταγή γιατρού.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Καλησπέρα σας.  Ως σήμερα περισσότερα από 684.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί παγκοσμίως με περισσότερους από 32.000 θανάτους, αλλά και μέχρι σήμερα περισσότερους από 146.000 ανθρώπους που ενώ μολύνθηκαν από τον ιό, ανέρρωσαν κι έγιναν καλά. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο παραμένουν σε φάση ενεργού νόσου.

Σήμερα ανακοινώνονται  95  νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 1156. Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στην Αττική.

69 συμπολίτες μας νοσηλεύονται  σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι.

Τέλος, κατεγράφησαν 6 επιπλέον θάνατοι σχετιζόμενοι με τον νέο ιό και το σύνολο των θανόντων  ανέρχεται σε 38 θανάτους συνολικά στην χώρα. Η μέση ηλικία είναι 71 έτη, 29 είναι άνδρες και 9 γυναίκες, 92% των θανάτων αφορούν ηλικιωμένους, 70 ετών και άνω ή με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα (58% με καρδιαγγειακό νόσημα).

Έχουν διενεργηθεί συνολικά 15151 εργαστηριακοί έλεγχοι.

Συνολικά υπολογίζεται πως περίπου 5% των περιπτώσεων της νόσου χρειάζεται εντατική θεραπεία.

Ο ιός προκαλεί μια σοβαρή πνευμονία η οποία απαιτεί νοσηλεία. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε, πως αυτοί που μπαίνουν στο νοσοκομείο είναι η κορυφή του παγόβουνου και είναι αυτοί που κινδυνεύουν από τις επιπλοκές.

Στις μεγάλες σειρές ασθενών από την Κίνα το ποσοστό αυτών που έμπαιναν στο νοσοκομείο και χρειάζονταν διασωλήνωση έφθανε ως και 26% ενώ έως και 15% αυτών που έμπαιναν στο νοσοκομείο είχαν κακή έκβαση.

Οι ασθενείς που συνήθως φτάνουν στην διασωλήνωση είναι πιο ηλικιωμένοι στην Κίνα ήταν περίπου 60 ετών και 40% είχαν υποκείμενα νοσήματα. Στην πατρίδα μας έως σήμερα καταγράφουμε για ασθενείς που διασωληνώνονται μια μέση ηλικία 66 ετών και περίπου 47% έχουν συνοδά υποκείμενα νοσήματα.

Επιστημονικά δεδομένα και από τις ΗΠΑ δείχνουν ο μέσος χρόνος νοσηλείας στις ΜΕΘ είναι παρατεταμένος και δεν είναι μια μάχη που εύκολα κερδίζεται. Στην γείτονα Ιταλία ο μέσος χρόνος νοσηλείας στην Εντατική για έναν ασθενή με την νέα νόσο είναι 15 ημέρες με το ελάχιστο να είναι 10 ημέρες.

Σχετικά με τους θανάτους σε νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ σε μια πολύ πρόσφατη μελέτη αναφέρεται πως η σοβαρή πνευμονία από τον ιό με νοσηλεία σε ΜΕΘ έχει μια θνητότητα που φτάνει έως και το 47%.

Οι εντατικές είναι οι χώροι που κατ’ εξοχήν δίνεται η μάχη της ζωής, σώζονται ζωές αλλά ταυτόχρονα θρηνούν και θανάτους.

Ας μην μας παραξενεύουν οι θάνατοι, είναι η τραγική κατάληξη μιας φρικτής πάλης με έναν ανίερο εχθρό. Αλλά έχουμε και διατηρούμε ακέραιη την ελπίδα. Σήμερα στην Αλεξανδρούπολη από την ηρωική ιατρονοσηλευτική ομάδα αποσωληνώθηκε ένα περιστατικό και ένα πήρε εξιτήριο.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας συνεχίζει να επισημαίνει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης ασθενών με την νέα νόσο σε χώρους διαμονής πολλών ατόμων, όπως είναι τα κέντρα αποκατάστασης, οι δομές αστέγων, οι δομές για ηλικιωμένους ή οι δομές χρόνιων πασχόντων για τον έλεγχο της διασποράς της νόσου και την προστασία των συνανθρώπων μας που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου κι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Στα πλαίσια αυτής της εγρήγορσης μετά από ενημέρωση από την Unesco Πειραιώς και Νήσων για ασθενή με λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό ο οποίος διαμένει σε δομή αστέγων  που φιλοξενεί 130 άτομα. κλιμάκια του ΕΟΔΥ άμεσα μετέβησαν στη δομή και πραγματοποίησαν δειγματοληψία από όλους τους τρόφιμους καθώς και από το προσωπικό, ενώ δόθηκαν οδηγίες για τη διαχείριση των στενών επαφών αλλά κυρίως των ατόμων υψηλού κινδύνου καθώς και για τους βασικούς κανόνες ατομικής υγιεινής. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε καλή κλινική κατάσταση σε νοσοκομείο των Αθηνών
Ο ΕΟΔΥ συνεπής στον κοινωνικό του ρόλο ανταποκρίνεται άμεσα στα αιτήματα για την προαγωγή και την διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας και παραμένει στη διάθεση των πολιτών.
Προκειμένου να προστατευθεί η Δημόσια Υγεία που αφορά όλους μας ο ΕΟΔΥ συμβουλεύει να ακολουθούνται οι σχετικές οδηγίες του και οι πολίτες να συνεχίζουν να ενημερώνονται και να αναφέρονται στα τηλέφωνα του Οργανισμού. Έχει δημιουργηθεί ειδική γραμμή τηλεφωνικής επικοινωνίας για επαγγελματίες υγείας των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

Σχετικά με την χρήση της χλωροκίνης θα ήθελα να ευαισθητοποιήσω το κοινό σε μία ανακοίνωση των Αμερικανικών αρχών που αφορά χρήση για λόγους πρόληψης μη φαρμακευτικών χημικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται σε καθαρισμό δεξαμενών και περιέχουν και χλωροκίνη. Να θυμίσω εδώ πως οιοδήποτε φάρμακο μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία. Έτσι και η χλωροκίνη σχετίζεται με πολλές παρενέργειες που περιλαμβάνουν και αρρυθμίες, καρδιακά προβλήματα, χαμηλό κάλιο, επιληψία ακόμη και κώμα και θάνατο. Πρέπει υποχρεωτικά η χρήση τους να γίνεται με ιατρική παρακολούθηση. Πόσον μάλλον τα χημικά, που περιέχουν χλωροκίνη που τα είχαν αγοράσει Αμερικάνοι πολίτες για καθαρισμό ενυδρείων και οδήγησαν σε σοβαρές επιπλοκές και θάνατο σε ένα από τα δύο περιστατικά στις ΗΠΑ. Το ένα περιστατικό που ανέρρωσε μπήκε στην μονάδα εντατικής θεραπείας με αρρυθμία και σοβαρά προβλήματα από το στομάχι και μόλις ανέρρωσε δήλωσε πως πήρε το χημικό για προφύλαξη από την νόσο, με βάση πληροφορίες από το διαδίκτυο.

Προσοχή στην παραπληροφόρηση η οποία μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη από τον ιό. Σχετικά και με άλλες θεραπευτικές επιλογές γίνονται προσπάθειες. Πέντε ασθενείς πήραν ορό από άνθρωπο που ανέρρωσε από την νόσο στην Κίνα με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Δεν υπάρχει επί του παρόντος πανάκεια ούτε θαυματουργό φάρμακο. Δοκιμάζονται όλα, οι επιστήμονες ενωμένοι ψάχνουν να βρουν τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης.

Η καμπύλη της αύξησης της επιδημίας στην χώρα μας δείχνει επί του παρόντος βραδύτερο ρυθμό αύξησης από άλλες χώρες του κόσμου όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Ο κόσμος όπως τον ξέρουμε όμως αλλάζει, οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις είναι τεράστιες, η ενότητα του κόσμου και οι αντοχές μας δοκιμάζονται. Η Αυστραλία υιοθετεί αυστηρά μέτρα περιορισμού. Πολλές χώρες στενάζουν. Η Ισπανία και η Ιταλία ζητούν βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ευχόμαστε να ξεπεράσουν τις τεράστιες δυσκολίες, είμαστε συναγωνιστές, καταλαβαίνουμε τον αγώνα τους, συμπάσχουμε με αυτούς, συμμετέχουμε στα μέτρα μαζί. Ο αγώνας είναι πανανθρώπινος.

Εμείς στην Πατρίδα μας πρέπει να παραμείνουμε και να συνεχίσουμε ενωμένοι. Ακόμη κι  εντός των αναμενομένων εκτιμήσεων μας, η επιδημία δεν είναι αριθμοί, είναι  αγαπημένοι, είναι ιερά πρόσωπα, όλοι είναι ιεροί, είναι ζωές. Η συμμόρφωση με τα αναγκαία προς το παρόν μέτρα, είναι απαραίτητη για τον όσο το δυνατόν περισσότερο μετριασμό των συνεπειών της επιδημίας τις επόμενες εβδομάδες στην χώρα.  Σας ευχαριστώ

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.