ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Μεστά: Ένας λαβύρινθος που κατοικείται

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:36:00 π.μ. | |
Μεστά: Ένας λαβύρινθος που κατοικείται
Το χωριό Μεστά είναι το πιο καλοδιατηρημένο καστροχώρι της Χίου που κατοικείται ακόμα. Ο χρόνος το έχει αφήσει ανέγγιχτο και κάθε βήμα στα στενά πέτρινα σοκάκια του είναι ένα ταξίδι στον χρόνο.

Χτισμένο τον Μεσαίωνα (14-15 αιώνα) ανέπτυξε ένα περίπλοκο αμυντικό σύστημα για να προστατευτεί από τις επιδρομές των πειρατών.
Όλο το χωριό είναι χτισμένο σε μορφή λαβύρινθου και αποτελείται από πολυάριθμα στενά σκεπαστά δρομάκια, πολλά από τα οποία οδηγούν σκόπιμα σε αδιέξοδο για την παραπλάνηση εχθρών. Τα πέτρινα σπίτια του είναι σφιχτά δεμένα το ένα με το άλλο και επικοινωνούν μεταξύ τους με πολύ στενά, σκεπαστά δρομάκια, τους «θόλους». 

Μικροί κυκλικοί πύργοι στις γωνίες του χωριού ενισχύουν την άμυνα του οικισμού που έχει πενταγωνικό σχήμα. Η κεντρική πύλη με την σιδερένια πόρτα είναι η μία από τις δύο εισόδους και ονομάζεται Πόρτα του Καπετάνιου.
Μια βόλτα στα δαιδαλώδη πέτρινα σοκάκια του, θα σε οδηγήσει σε πανέμορφες μεταβυζαντινές εκκλησίες και σε εξωτερικούς πυργίσκους. Το χωριό έχει αναδειχθεί διατηρητέο μνημείο. Στο χωριό υπάρχουν πολλές εκκλησίες με πιο γνωστή αυτή των Ταξιαρχών στην κεντρική πλατεία όπου παλιότερα υψώνονταν ο κεντρικός πύργος. 

Τα Μεστά είναι ένα ζωντανό χωριό με έντονη την παρουσία του παραδοσιακού στοιχείου. Στο χωριό αναβιώνουν πολλά έθιμα. Στις Απόκριες γιορτάζουν το έθιμο του Αγά και το Πάσχα του Φανού. Επίσης, 8 και 9 Αυγούστου γιορτάζουν τη γιορτή της Σούμας και 10 με 17 Αυγούστου πραγματοποιείται η γιορτή των Ψαράδων. Στις 7 Αυγούστου παραμονή του Αγίου Αιμιλιανού γιορτάζουν στην παραλία της Μερικούντας και 8 Οκτωβρίου τιμώνται οι Ταξιάρχες.
Τα Μεστά βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Χίου στην περιοχή των Μαστιχοχωρίων (όπου παράγεται η μαστίχα) , 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Χίο. Σε πολύ κοντινή απόσταση υπάρχει το ήρεμο λιμάνι των Μεστών, στο οποίο μπορείτε να απολαύσετε θαλασσινούς μεζέδες με την συνοδεία τοπικού ούζου.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, όπως η Μερικούντα, η Αποθύκα, η Αυλωνιά και τα Σαλάγωνα, οι οποίες χαρακτηρίζονται απ το βραχώδες τοπίο και τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά τους, υπόσχονται να πραγματοποιήσουν κάθε επιθυμία σας για χαλάρωση και ξεγνοιασιά.
Πολύ κοντά βρίσκονται και η παραλία Μαύρα Βόλια, που όπως λέει και το όνομα της αποτελείται από μαύρα βότσαλα αποτέλεσμα μια ηφαιστειακής έκρηξης στα προϊστορικά χρόνια. Τα νερά της είναι πεντακάθαρα βαθιά, με έντονο σκούρο μπλε χρώμα (λόγω της μαύρης πέτρας).

Στο γειτονικό χωριό (σε απόσταση 6 χιλιομέτρων) θα βρείτε την “Αγία Δύναμη”, μια πανέμορφη παραλία με εξωτικά γαλαζοπράσινα νερά και λευκή αμμουδιά.

Μάνθα Τσικουδή
Πηγή: thesecretgreece.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ