ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Τρέχουν οι αγρότες της Πελοποννήσου για να δηλώσουν στον ΕΛΓΑ τις ζημιές από τον "Ζορμπά"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:43:00 π.μ. | |
Τρέχουν οι αγρότες της Πελοποννήσου για να δηλώσουν στον ΕΛΓΑ τις ζημιές από τον "Ζορμπά"
Σχεδόν ολική καταστροφή μετράει η καλλιέργεια μαυρελιάς στη Μεσσηνία και τη Λακωνία, από το πέρασμα της καταιγίδας «Ξενοφών» και του κυκλώνα «Ζορμπά», ενώ σοβαρές είναι οι ζημιές και στις λαδολιές.

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας κλιμάκια με το σύνολο των γεωπόνων των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας και Λακωνίας πραγματοποίησαν αυτοψίες και μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών.

Στις καταστροφές σε κηπευτικά, ελιές, μελισοσμήνη και σε ζωϊκό κεφάλαιο που επέφερε στην αγροτική και ζωική παραγωγή, ο μεσογειακός τυφώνας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θεοφάνης Κουρεμπές, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην ΕΡΤ.

Μέσα σε 48 ώρες πρέπει οι δήμοι να έχουν στείλει την αναγγελία της ζημιάς. Επίσης μέσα σε 48 ώρες πρέπει να κάνουν τις δηλώσεις που αφορούν ζημιές για το ζωϊκό κεφάλαιο εξήγησε ο κ. Κουρεμπές.

Στη συνέχεια γίνονται οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις και όταν ολοκληρωθούν γράφονται τα πορίσματα και προχωράμε στις πληρωμές των αποζημιώσεων. Απαιτούνται τρεις μήνες για τις πληρωμές των αποζημιώσεων στη φυτική παραγωγή γιατί είναι μεγάλη η έκταση της καταστροφής. Οι αποζημιώσεις για το ζωϊκό κεφάλαιο πληρώνονται πολύ γρήγορα, μέσα σε ένα μήνα, όπως ενημέρωσε ο κ. Κουρεμπές.

Συνάντηση Αραχωβίτη-Κοζομπόλη


Συνάντηση με τη βουλευτή Μεσσηνίας, Παναγιώτα Κοζομπόλη, είχε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος διαβεβαίωσε την κυρία Κοζομπόλη ότι έχει κινητοποιηθεί με εντατικούς ρυθμούς ο μηχανισμός του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).

Ήδη κλιμάκια του ΕΛΓΑ πέρασαν από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία και βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη εκτίμηση των ζημιών. Η διαδικασία στη συνέχεια προβλέπει να γίνει αναγγελία ζημιάς από τους δήμους, μέσω των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ και στη συνέχεια δηλώσεις ζημιάς από τους παραγωγούς. Αμέσως μετά θα γίνει η κανονική εκτίμηση ζημιάς, προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Οι ζημιές αφορούν κυρίως τον ελαιόκαρπο, ενώ υπάρχουν αναφορές και για ζημιές σε άλλες καλλιέργειες (θερμοκήπια κ.λπ.).

Ζημιές στη Μεσσηνία


Από τα πρώτα στοιχεία οι γεωπόνοι διαπίστωσαν ότι υπάρχει σημαντική ζημιά από πτώση ελαιοκάρπου, λόγω των δυνατών ανέμων που επικράτησαν σε όλους τους Δήμους αρμοδιότητας της της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας (δήμοι Καλαμάτας, Μεσσήνης, Δυτικής Μάνης, Οιχαλίας και Πύλου- Νέστορος).

Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι οι ζημιές ξεκινούν από μέτρια κατάσταση έως πάρα πολύ σοβαρή. Στην καλλιέργεια της μαυροελιάς, κυρίως στις περιοχές της Πυλίας (Κρεμμύδια, Παπούλια, Γλυφάδα, Ίκλαινα, Μεταμόρφωση, Βλαχόπουλο κ.λπ.), οι γεωπόνοι κάνουν λόγο σχεδόν για ολική καταστροφή.

Παράλληλα, στις περιοχές αυτές έχουν σημειωθεί και εκριζώσεις μικρών δέντρων, ενώ στην περιοχή της Καλαμάτας έχουν καταγραφεί ζημιές σε θερμοκήπια και φυλλώδη λαχανικά.

Παρέμβαση στον ΕΛΓΑ έκανε η Ομάδα Παραγωγών Νηλέας, κάνοντας λόγο για «100% ζημία στη μαυρολιά που καλλιεργείται στη δυτική Μεσσηνία, εξαιτίας των παρατεταμένων ανέμων».

Επίσης, με επιστολή του στον πρόεδρο ΕΛΓΑ, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ζήτησε να γίνει η εκτίμηση των ζημιών όσο γίνεται πιο γρήγορα για να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες, δεδομένου ότι είναι η πολλοστή φορά που βλέπουν την παραγωγή τους ή ένα ποσοστό της να χάνεται.

Ο κ. Τατούλης επισημαίνει στην επιστολή του ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το σύνολο σχεδόν της Πελοποννήσου προξένησαν τεράστιες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή σε πολλές περιοχές, οι οποίες μάλιστα έχουν κατ’ επανάληψη πληγεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Σύσκεψη με τους δημοτικούς υπαλλήλους - ανταποκριτές του ΕΛΓΑ σε όλη την περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας είχε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας την Τρίτη, για καταρχήν αποτίμηση των ζημιών στον αγροτικό τομέα από τον κυκλώνα του Σαββάτου. Ζημιές από καρπόπτωση υπάρχουν σε όλη την έκταση του Δήμου, ανερχόμενες σε 30% - 40% στον ελαιόκαρπο, σε 100% στα υπαίθρια κηπευτικά και σε 40% στα εσπεριδοειδή. Ο Δήμος Καλαμάτας προέβη σε σχετικές αναγγελίες στον ΕΛΓΑ, ώστε οι παραγωγοί να καταθέσουν δηλώσεις προκειμένου να αποζημιωθούν.

Αναγγελία ζημιάς στη Δυτική Αχαΐα έως 12 Οκτωβρίου


Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη αλλά και προς τη διοίκηση του ΕΛΓΑ έστειλε ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση για χιλιάδες αγρότες οι οποίοι είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από τη θεομηνία που έπληξε όλη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες. H επιστολή:

«Η πρωτοφανής ανεμοθύελλα των προηγούμενων ημερών προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, θερμοκηπιακές καλλιέργειες σε όλο το Δήμο Δυτικής Αχαΐας και ειδικότερα στις ελιές που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ωρίμανσης πριν την συγκομιδή.

Ζητάμε την άμεση κινητοποίηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και κυρίως των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΛΓΑ για την ακριβή εκτίμηση των ζημιών, ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων το συντομότερο δυνατό.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, χιλιάδες αγρότες έχουν ήδη πληγεί και κινδυνεύουν να χάσουν τους κόπους μιας χρονιάς.

Δεδομένης της γενικότερης στενότητας και της πιστωτικής ασφυξίας στην αγορά η μη έγκαιρη και δίκαια αποζημίωση των αγροτών είναι πιθανόν να οδηγήσει πολλούς από αυτούς σε αδυναμία να καλλιεργήσουν εκ νέου.

Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι περισσότεροι παραγωγοί είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουν στοιχειωδώς τις ανάγκες επιβίωσης των οικογενειών τους καθώς και συνέχισης των αγροτικών τους δραστηριοτήτων με άμεσο κίνδυνο διατάραξης του κοινωνικού ιστού, του πιο υγιούς τμήματος του».

Η αναγγελία για τις δηλώσεις των ζημιών ισχύει έως και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018.

Πηγή:agro24.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ