ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

Επίσκεψη Ν. Γόντικα και υποψηφίων της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Λυγουριό και Επίδαυρο

Επίσκεψη Ν. Γόντικα και υποψηφίων της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Λυγουριό και Επίδαυρο
Τους εργαζόμενους στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου,της Επιδαύρου, του Κέντρου Υγείας Λυγουριού, τους επαγγελματίες του Λυγουριού και της Νέας Επιδαύρου,επισκέφθηκαν χθες ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Νίκος Γόντικας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος της Ε.Π Πελοποννήσου του ΚΚΕ, ο Υποψήφιος Δήμαρχος Επιδαύρου Ναπολέων Μπουρδάκος. και η υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Κατερίνα Τζαβέλα. Η περιοδεία έκλεισε με ομιλίες – συζήτηση στο καφέ Praxis στην Αρχαία Επίδαυρο.

Στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν στην ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, στις παρεμβάσεις που έκανε η Λαϊκή Συσπείρωση στο Περιφερειακό και στο Δημοτικό συμβούλιο. Ειδικότερα αναφέρθηκαν στα ζητήματα του Τουρισμού, της Πολιτικής προστασίας, των απορριμμάτων, της Υγείας της Παιδείας και της Ενέργειας.

Στο τέλος κάλεσαν τους κατοίκους της περιοχής να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ καθώς όσο περισσότεροι δήμαρχοι, περιφερειάρχες, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι υπάρχουν, σημαίνει μεγαλύτερη και ισχυρότερη δύναμη στο πλάι του λαού. Ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, στις εκάστοτε κυβερνήσεις που τη διαχειρίζονται, στις δημοτικές και περιφερειακές αρχές που συναινούν στην προώθησή της.

Ομιλία του Ν. Γόντικα 

Το ΚΚΕ στέκεται αντίβαρο στη πολιτική που εφαρμόζουν Ε.Ε., κυβέρνηση, Περιφέρειες και Δήμοι και την αντιπαλεύει με όλα τα μέσα. Καλούμε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης, που πλήττεται από αυτή τη πολιτική, ανεξάρτητα του τι ψήφισε και αν συμφωνεί σε όλα μαζί μας, να συμπαραταχθεί και να ψηφίσει Λαϊκή Συσπείρωση στο δήμο και την περιφέρεια και ΚΚΕ στις Ευρωεκλογες.

· Ψήφος στη "Λαϊκή Συσπείρωση", στο ΚΚΕ, σημαίνει καταδίκη στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και στους γνωστούς από χρόνια υποψήφιους τους, που επιδιώκουν να αναβαπτιστούν στη λαϊκή συνείδηση, αξιοποιώντας τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν επιστρέφουμε στο παρελθόν, σε χρεοκοπημένες πολιτικές επιλογές που επιδιώκουν να εμφανιστούν και ως ικανότεροι διαχειριστές και την πολιτική τους ως μονόδρομο!

Είναι η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά. Με περισσότερους εκλεγμένους κομμουνιστές δημάρχους, με περισσότερους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους, με πιο ισχυρό ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή, δίνουμε εντολή για ανυποχώρητη υπεράσπιση των δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού, δυναμώνουμε τη μόνη μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση στη βάρβαρη πολιτική, όπως κάνουν οι κομμουνιστές δήμαρχοι στην Πάτρα, στην Πετρούπολη, στο Χαϊδάρι, στην Καισαριανή, στην Ικαρία, οι εκλεγμένοι μας στις περιφέρειες όλης της χώρας.

Δεν υπάρχουν καθαροί και όμορφοι δήμοι με νέους και νέες στη μακροχρόνια ανεργία, με δουλειές για χαρτζιλίκια των 200 και των 300 ευρώ, με ζωή-λάστιχο σε χωριά υποβαθμισμένα, χωρίς αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές. Δεν υπάρχουν όμορφα χωριά με νέους φυλακισμένους στην τοξικοεξάρτηση.

Όμορφος Δήμος, είναι ο Δήμος χωρίς φασίστες εγκληματίες ναζί, χωρίς μπράβους των εργολάβων, τσιράκια των εργοδοτών. Μόνο με την ψήφο στο ΚΚΕ θα φουντώσει ο αγώνας ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό, στέλνουμε τους εγκληματίες ναζί δολοφόνους της Χρυσής Αυγής ξανά στους υπονόμους από όπου βγήκαν. 

Η Δημοτική αρχή του Δήμου Επιδαύρου αλλά και όλοι οι άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι στήριξαν και στηρίζουν αυτήν την πολιτική που μας έφερε ως εδώ σήμερα. Η Λαϊκή Συσπείρωση στάθηκε απέναντι, αποκάλυψε και εμπόδισε αυτήν την πολιτική και στο δημοτικό συμβούλιο.

Από την πρώτη στιγμή δείξαμε τις προθέσεις μας να είμαστε δίπλα στον εργαζόμενο, στον φτωχό αγρότη στον μικροεπαγγελματία. Διεκδικήσαμε μαζί με τους εργαζόμενους αύξηση του βασικού μισθού στα 751 και συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μείωση της ανεργίας, είμασταν μαζί με τους αγρότες στα μπλόκα, με τους μικρούς επαγγελματίες που διεκδικούν μείωση της αβάσταχτης φορολογίας. Διεκδικήσαμε αντιπλημμυρικά έργα, αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση.

Καταθέσαμε πρόταση για ίδρυση παιδικού σταθμού και κάλυψη όλων των παιδιών του δήμου.

Διεκδικήσαμε να μην μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος, να μην προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις για χρέη πάνω από 500 ευρώ προς τον Δήμο.

Διεκδικήσαμε και προτείναμε να δοθεί μια ανάσα στα λαϊκά νοικοκυριά με την μείωση των δημοτικών τελών. Την ίδια στιγμή η Δημοτική Αρχή αύξησε τα Δημοτικά τέλη κατά 40% και σε συμφωνία όλες οι άλλες παρατάξεις στο Δήμο έβαλαν χαράτσι μέχρι και στο θάνατο, επιβάλλοντας τέλος ταφής.

Σε όλα αυτά ήταν και είναι απέναντι όλες οι άλλες παρατάξεις του Δήμου γιατί υπηρετούν απαρέγκλιτα την ίδια πολιτική.

Σαν προτεραιότητα ένα θέλετε έχουμε τον τομέα της πολιτικής προστασίας. Οι υπόλοιπες παρατάξεις υπηρετούν μία πολιτική που λέει ότι οποιοδήποτε μέτρο προστασίας της λαϊκής κατοικίας αλλά και τις ζωής είναι ένα κόστος άσχετο με την κερδοφορία του κεφαλαίου όποτε δεν χρηματοδοτείται. Αυτή είναι η κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις. Τα πρόσφατα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα είδαμε στο Μάτι και στη Μάνδρα. Συγκεκριμένα στο Δήμο Επιδαύρου δεν δίνεται ούτε ένα ευρώ για αντισεισμικό έλεγχο και θωράκιση την ίδια στιγμή που υπάρχουν δημόσια κτίρια που είναι κατασκευασμένα με τον παλαιό οικοδομικό κανονισμό με κορυφαίο παράδειγμα το κτίριο του Γυμνασίου στο Λυγουριό. Παρά τις παρεμβάσεις και τις δικές μας δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κανένας έλεγχος στατικότητας του κτιρίου. Η Δημοτική αρχή λέει ότι φτιάχνει εδώ και 10 μήνες επιτροπή σε συνεργασία με το ΤΕΕ ενώ το θέμα το έχουν αναδείξει πάνω από δύο χρόνια οι καθηγητές του σχολείου. Στην αντιπυρική προστασία υπάρχει ένα σχέδιο από χρόνια για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, από το 1998 έχει μεταφερθεί η ευθύνη στην πυροσβεστική που κάνει μόνο καταστολή, ενώ το επιστημονικό προσωπικό του νομού δεν επαρκεί είναι κάτω και από το 50% του οργανωγράμματος που οι ίδιοι έχουν φτιάξει. Στην αντιπλυμμυρική προστασία υπάρχει η ίδια κατάσταση. Για όλα αυτά λοιπόν δεν πρόκειται να σας μιλήσουν προεκλογικά γιατί αυτά κοστίζουν για το κεφάλαιο και θέλουν να διαθέσουν τα χρήματα για την κερδοφορία του μακριά από τις λαϊκές ανάγκες.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι δεν θα σας τα πουν όλα. Δεν θα σας μιλήσουν για την άγρια φοροληστεία που έχουν προετοιμάσει το επόμενο διάστημα και που θα εφαρμόσουν οι δήμοι. Ήδη στο μεσοπρόθεσμο που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προβλέπεται μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους και αύξηση της πρόσθετης φορολογίας των Δήμων προς τους δημότες κάτι που το 2019 στον κρατικό προϋπολογισμό μεταφράστηκε σε 750 εκατομμύρια λιγότερα στην Τοπική Διοίκηση. Το χαράτσωμα του λαού από τους δήμους υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 2,7 δις το 2022 και θα ξεπερνάει κατά πολύ την κρατική χρηματοδότηση. Χρειάζονται λοιπόν ικανούς Δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους που θα περάσουν όλη αυτή τη φορολαίλαπα χωρίς αντιδράσεις. Εμείς θα είμαστε απέναντι, λαϊκή αντιπολίτευση σε αυτήν την πολιτική και βέβαια αν μας δοθεί και η ευκαιρία θα παλέψουμε να δώσουμε και μια ανάσα στη λαϊκή οικογένεια. 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα στήριξης του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του στο Δήμο Επιδαύρου είναι η σύμβαση που έχει υπογράψει η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την ΤΕΡΝΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων. Μία σύμβαση που το μόνο που διασφαλίζει είναι η κερδοφορία του ιδιώτη για 28 χρόνια. Το αποτέλεσμα θα είναι το κόστος για τα απορρίμματα στο Δήμο να ανέβει έως και 5 φορές πάνω κάτι που από μόνο του, χωρίς την υποχρηματοδότηση που ανέφερα πιο πριν, σημαίνει διπλασιασμό των δημοτικών τελών. Την σύμβαση αυτή στήριξαν με κάθε τρόπο και η δημοτική αρχή και οι άλλες παρατάξεις στο Δήμο, με τον Δήμαρχο μάλιστα να καλεί τους δημοτικούς συμβούλους να βάλουν πλάτη για να περάσει στο λαό και τον αντιδήμαρχο καθαριότητας να καλεί τους υποψήφιους Δημάρχους να βγουν στα μπαλκόνια να πουν στον κόσμο για την αύξηση που έρχεται γιατί αλλιώς τους κοροϊδεύουν. Εμείς προτείναμε στα συμβούλια και στο λαό τη μόνη φιλολαϊκή πρόταση διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η διαχείριση να γίνεται μέσα από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, για να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν την διαχείριση προς όφελος των δημοτών. Όταν λέμε δημόσιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων εννοούμε για 100% δημόσιο, όπου όλες οι υποδομές, τα εφόδια, τα πάντα θα ανήκουν στο κράτος χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, με μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα. Ο φορέας αυτός θα κάνει τις χωροθετήσεις με άκρως επιστημονικά κριτήρια, και θα χρησιμοποιήσει την αιχμή της σύγχρονης τεχνολογίας στις μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μεγιστοποιώντας τα οικονομικά οφέλη για λογαριασμό των λαϊκών στρωμάτων.

Στον τομέα της Παιδείας αγωνιζόμαστε για ένα Δήμο με σχολεία σύγχρονα, δημόσια και δωρεάν που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες.

Στο Δήμο η κατάσταση είναι τραγική.

Θα ακούσετε και τους άλλους υποψήφιους να λένε για τα λεφτά των σχολικών επιτροπών και για το εάν έγινε υπεξαίρεση. Τέτοια φαινόμενα βέβαια στον Καπιταλισμό δεν είναι ξένα. Η μίζα, η ρεμούλα, η αρπαχτή, ο κολλητός, το μέσο, το ρουσφέτι είναι στην καθημερινότητα του πολίτη. Δεν θα τους ακούσετε όμως να ενδιαφέρονται παραπάνω για τις δομές που υπάρχουν στον δήμο και εάν αυτές επαρκούν. Βρεφονηπιακός σταθμός δεν υπάρχει. Από το 180 παιδάκια που είναι σε ηλικία για παιδικό σταθμό μόνο περίπου 30 πηγαίνουν και αυτά με επιπλέον έξοδα των γονιών τους. Στο δημοτικό σχολείο της Παλαιάς Επιδαύρου οι αίθουσες δεν φτάνουν και προτείνουν το 2019 να μπούν τα παιδιά σε κοντέινερ. Ούτε κουβέντα για καινούριες αίθουσες. Την ίδια στιγμή με αποφάσεις του κεντρικού κράτους κλείνουν σχολειά και καταργούν οργανικές θέσεις.

Τα συνολικά κενά από εκπαιδευτικούς είναι 30.000, ούτε για αυτό θα ακούσετε να μιλάνε γιατί δεν είναι δουλειά του Δήμου να αναδεικνύει και να αγωνίζεται για αυτά.

Εμείς λέμε άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, εδώ και τώρα. Που και αυτό θα αφήσει κενά.

Βέβαια τους καταλαβαίνουμε ότι δυσκολεύονται λίγο να υιοθετήσουν τέτοια αιτήματα όταν πηγαίνουν από πίτα σε πίτα αγκαζέ με αυτούς που το 2012 έταζαν 10.000 διορισμούς ή τους άλλους που το 2015 έταζαν 20.000 διορισμούς.

Στο τομέα της Υγείας διεκδικούμε δημόσιες και δωρεάν δομές Υγείας.

Το Κέντρο Υγείας στο Λυγουριό συνεχίζει να έχει τεράστια προβλήματα με τους γιατρούς να έχουν κάνει τρεις φορές παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι βάρδιες του ασθενοφόρου να μην είναι πλήρεις και να λείπουν βασικά υλικά όπως γάζες και υπόθετα. Το προσωπικό αναγκάστηκε μέχρι χορό να κάνει για να μαζέψει χρήματα για την λειτουργία του.

Βέβαια όλοι λένε ότι το Κέντρο Υγείας δεν πρέπει να υποβαθμιστεί. Δεν λένε όμως τίποτα για την πολιτική που το έφερε ως εδώ. Μια πολιτική που ιδιωτικοποιεί και την Υγεία. Που κάνει τα ιδιωτικά κέντρα να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια μέσα στα χωριά. Μόνο το 2019 προβλέπεται μείωση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 65 εκατομμύρια ευρώ και αντίστοιχη αύξηση των δαπανών τους κατά 242 εκατομμύρια. Οι δρόμοι της ίασης λοιπόν που διαφημίζουν διάφοροι στην πραγματικότητα μας οδηγούν το 2019 να μην υπάρχει πρόληψη, να υπάρχουν τεράστια προβλήματα τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στις υπόλοιπες βαθμίδες της υγείας και βέβαια με ακόμα πιο τραγικά αποτελέσματα όπως η επιδημία γρίπης.

Τέλος και στο χώρο του Πολιτισμού γίνεται μία προσπάθεια διείσδυσης του κεφαλαίου μέσω και του Υπερταμείου που πήρε σε μια νύχτα όλους τους αρχαιολογικούς χώρους για αξιοποίηση. Μετά βέβαια από παρέμβαση και του κουμουνιστή Δημάρχου της Πάτρας στο ΣΤΕ ανακλήθηκε η μεταβίβασή των αρχαιολογικών χώρων χωρίς όμως βέβαια να εξαιρείται η διαχείριση αυτών των χώρων. Με άλλα λόγια το κεφάλαιο προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τους αρχαιολογικούς χώρους της Επιδαύρου είτε μέσω ξεπουλήματός τους στο Υπερταμείο είτε εκμεταλλευόμενο την διαχείρισή τους. Αυτό φαίνεται και από τις πολυεθνικές που κάνουν δωρεά μελέτες για την ανάδειξη του χώρου και από τις διάφορες ΜΚΟ που καραδοκούν. Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι δεν τους νοιάζει να αναδειχτεί η ιστορία και να την γνωρίσει ο λαός αλλά πως θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να έχουν υψηλή κερδοφορία.

Μαζί με όλα αυτά υπάρχουν και θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του δημότη όπως οι τρεις βιολογικοί του Δήμου που δεν λειτουργούν σωστά. Όταν μάλιστα το αναφέρουμε μας λένε ότι κάνουμε κακό στον τουρισμό. Υπάρχουν προβλήματα με το φωτισμό, με το οδικό δίκτυο. Υπάρχουν χωριά ολόκληρα σκοτεινά το βράδυ ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2019 τα έργα για δρόμους αφορούν μόλις 1200 μέτρα δρόμο σε όλο το Δήμο.

Υπάρχουν και θέματα που προσπαθούν να κρύψουν από το λαό. Θεωρούν ότι πρέπει να γίνεται αντιπαράθεση για το ύψος της εξέδρας στις εορταστικές εκδηλώσεις, για το ποιος έχει τελειώσει το Γυμνάσιο ή όχι αλλά δεν ασχολήθηκαν ποτέ με το εάν υπάρχουν πρώην εργαζόμενοι του Δήμου απλήρωτοι από το 2006.

Οπότε και σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο, το πραγματικό δίλημμα για το λαό, τους εργαζόμενους παραμένει το ίδιο. Ανάπτυξη για ποιον και από ποιόν

Εμείς πιστεύουμε ότι ο Δήμος πρέπει να είναι μαχητικός, να διεκδικεί πέρα και πάνω από το νομοθετικό πλαίσιο και τις κατευθύνσεις. Να στέκεται αλληλέγγυος και υπερασπιστής των προβλημάτων της λαϊκής οικογένειας, της νεολαίας, των συνταξιούχων κλπ.

Θέλουμε το Δήμο συμπαραστάτη στους αγώνες των εργαζομένων.

Διεκδικούμε το ρόλο της λαϊκής αντιπολίτευσης στο Δήμο Επιδαύρου.

Αντιστεκόμαστε σε όλα τα μέτρα που έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των εργαζομένων και σε κάθε αντιδραστικό νομοθετικό της πλαίσιο της κυβέρνησης ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βάζουμε σε προτεραιότητα την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων.

Διεκδικούμε:

· Προγραμματισμό των έργων στο δήμου σύμφωνα με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

· Διεκδίκηση χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι νέους φόρους..

· Κάλυψη όλων των παιδιών σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, χωρίς τροφεία.

· Σχολικές αίθουσες κατάλληλες για όλα τα παιδιά.

· Αναβάθμιση και οργάνωση των δομών υγείας για την κάλυψη των αναγκών.

· Αναβάθμιση και ανάπτυξη της γειτονιάς με δημιουργία χώρων αναψυχής, πάρκων, παιδικών χαρών, καθώς και αθλητικών χώρων, νεολαίας και πολιτισμού, που να καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων.

· Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

· Αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων.

· Διασφάλιση της ποιότητας και της ποσότητα του νερού για ύδρευση όλων των διαμερισμάτων του δήμου όλο το χρόνο.

· Ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων από ενιαίο κρατικό φορέα με ανακύκλωση και διαλογή στη πηγή.

· Διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο δήμο με μόνιμη και σταθερή δουλειά.

· Μέτρα προστασίας των φτωχών αγροτών και κτηνοτρόφων.

· Ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και προστασία των μνημείων και των χώρων με ελεύθερη είσοδο για το λαό, χωρίς καμία ιδιωτικοποίηση.

Σας καλούμε να ψηφίσετε Λαϊκή Συσπείρωση, για να διεκδικήσουμε μαζί αυτά που δικαιούμαστε και μας ανήκουν.

Τα ψηφοδέλτιά μας απαρτίζονται από έντιμους αγωνιστές που παλεύουν με ήθος, και ανιδιοτέλεια.

Καλούμε όλους εσάς και τον καθένα χωριστά να μας εμπιστευτεί, να συμπαραταχθεί μαζί μας και να ενταχθεί στα ψηφοδέλτιά μας για τη μεγάλη προσπάθεια.

Θέλουμε και θα κάνουμε τη διαφορά στο Δήμο Επιδαύρου.

Σας ευχαριστώ.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ