ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Εκδήλωση φόρος τιμής από τον "Καββαδία" στους "Υπέροχους Ανθρώπους" του Λυγουριού

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:44:00 μ.μ. | | |
Εκδήλωση φόρος τιμής από τον "Καββαδία" στους "Υπέροχους Ανθρώπους" του Λυγουριού
 Οι «ΥΠΕΡΟΧΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ» γεννήθηκαν ως ιδέα πριν από δεκατρία χρόνια. Μια νύχτα καλοκαιριού στο Λυγουριό. Στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου της Επιδαύρου, εκεί όπου η αύρα κάνει κύκλους θετικής ενέργειας, εκεί όπου η «αύρα δρα»
Κάτω από τον έναστρο ουρανό και με το διακριτικό τραγούδι των τζιτζικιών, για συνοδό της νυχτιάς, η ιδέα ... έγινε πραγματικότητα. Η εκδήλωση αυτή δημιουργήθηκε για να τιμηθούν πρόσωπα εν ζωή, αλλά η φετινή γίνεται κατ’ εξαίρεση λόγω επετειακού χαρακτήρα.
Στον ίδιο χώρο που στις 6 Αυγούστου 1879, 35 γεωργοκτηματίες του Λυγουριού παραιτήθηκαν με συμβολαιογραφικό έγγραφο από τα δικαιώματά τους, υπέρ της Αρχαιολογικής Εταιρίας της Αθήνας προκειμένου να γίνουν ανασκαφές στα χωράφια τους, με αντίτιμο για την προσφορά τους:
«Εύχονται ίνα το Διοικητικόν Συμβούλιον της ειρημένης εταιρίας ενεργήση τον καθαρισμόν του εκείσε αμφιθεάτρου, όπερ απειλείται από πυρκαϊάν, ένεκα των αναπτυχθέντων θάμνων, εξ ων αι βαθμίδες αυτού εισίν αφανείς προς δε να κατασκευάσει αμαξωτήν οδόν εκ Ναυπλίου εις το Ιερόν Ασκληπιού»!
Στις 6 Αυγούστου 2019 συμπληρώθηκαν 140 χρόνια από εκείνη τη δωρεά της γης των Λυγουριατών στην Αρχαιολογική Εταιρία που είχε ως επικεφαλής τον αρχαιολόγο Παναγή Καββαδία, προς τιμήν του οποίου ο Σύλλογος φέρει το όνομά του.
Έτσι, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή των κατοίκων στην ανάδειξη των ιστορικών μνημείων της περιοχής, ο Προοδευτικός Σύλλογος Λυγουριού «Ο Καββαδίας» και ο Δήμος Επιδαύρου τίμησαν την προσφορά των Υπέροχων αυτών Ανθρώπων, την Τρίτη 6 Αυγούστου 2019, στον προαύλιο χώρο του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα, στο Λυγουριό.
Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η συντοπίτισσά μας ηθοποιός-σκηνοθέτης Δέσποινα Γκάτζιου, σκηνοθετημένη από τον Ίωνα Ξυπολιά. Ομιλητές ήταν οι Γιάννης Σαρρής, ιδέα του οποίου ήταν η εκδήλωση, Βασίλης Μπιμπής, Νίκος Καλαματιανός, ο καθηγητής αρχαιολογίας Βασίλης Λαμπρινουδάκης, o Βαγγέλης Καζολιάς, καθώς και η Αντιγόνη Γλυκοφρύδη. Τέλος, τοπικό σχήμα αποτελούμενο από τους Φωτεινή Ξυπολιά, Νικόλα Γαβριηλίδη, Αλέξανδρο Δρίτσα και Μενέλαο Σαρρή πλαισίωσε μουσικά την εκδήλωση.
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τη σελίδα στο Facebook «ΛΥΓΟΥΡΙΟ, ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ : Φωτογραφικό ταξίδι στο χρόνο» από την οποία αντλήσαμε πολύτιμο φωτογραφικό υλικό.
Επίσης, ευχαριστούμε τα μέλη του Συλλόγου και όλους όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους, καθώς και τoυς Μιχάλη και Φίλιππα Καλαματιανό για την ηχητική κάλυψη, το “Studio Aisopos” για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού, το ανθοπωλείο "Χριστίνα" για το στολισμό, και όσους συνέβαλαν εθελοντικά στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ