ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Σε παρόμοια με τα περσινά επίπεδα οι τιμές για τα αγουρέλαια

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:47:00 μ.μ. | | | | | |
Σε παρόμοια με τα περσινά επίπεδα οι τιμές για τα αγουρέλαια
Τα πρώτα μηνύματα από την αγορά ελαιολάδου δείχνουν πως οι τιμές για τα αγουρέλαια θα κινηθούν σε παρόμοια με τα περσινά επίπεδα, με το άνοιγμα δηλαδή αυτών να βρίσκεται πάνω από τα 4 ευρώ ανά κιλό.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι πρώτες πράξεις άγγιξαν τα 4,30 και τα 4,20 ευρώ ανά κιλό, από τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Αγίων Αποστόλων στην Λακωνία και Θερμασία Δήμητρα στο Κρανίδι.

Σε επικοινωνία του agronews.gr με τον Κωνσταντίνο Μέλλο, πρόεδρο του Συνεταιρισμού Θερμασία Δήμητρα, ο οποίος ξεκίνησε την συγκομιδή και την ελαιοποίηση την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, κατέστη σαφές πως οι αποδόσεις είναι καλές. «Οι προδιάθεση των συζητήσεων δείχνουν ότι είναι εφικτή μια τιμή πάνω από τα 4 ευρώ ανά κιλό. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα», ανέφερε ο ίδιος. Ακόμα βέβαια δεν έχει γίνει καμία πράξη.

Ας σημειωθεί πως η φετινή χρονιά είναι όψιμη, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι καταφέρουν να διαθέσουν στην αγορά ελαιόλαδα νωρίς, αναμένεται να ευνοηθούν από την απουσία φρέσκου προϊόντος, όπως μας εξήγησε ο ίδιος.

Η αγορά για τα ελαιόλαδα του Σεπτεµβρίου, τα περσινά δηλαδή, κινείται µε µετριοπαθείς ρυθµούς και τιµές άνω των 3,25 ευρώ το κιλό για τις ποιοτικές παρτίδες. Ειδικότερα, το αγοραστικό ενδιαφέρον για το ελαιόλαδο αναµενόταν µεγαλύτερο για τον Σεπτέµβριο, όπως εξηγούν σε ρεπορτάζ της Agrenda παράγοντες της αγοράς. Η αλήθεια είναι ότι γίνονται κάποιες κινήσεις, σε τιµές που σε ορισµένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 2,25 ευρώ, µε ταβάνι τα 3,30 ευρώ. «Προτιµητέα είναι ποιοτικά ελαιόλαδα» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας Νίκος Προκοβάκης, συµπληρώνοντας πως «δεν βλέπω µεγάλη κινητικότητα». Ο ίδιος είπε πως η φετινή χρονιά αναµένεται φυσιολογική στα χρονοδιαγράµµατα, ενώ οι παραγωγοί της περιοχής ευελπιστούν τις επόµενες µέρες να βρέξει, προς όφελος του ελαιώνα.

Συγκρατηµένη βλέπει την αγορά και ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισµού Μολάων Πακίων Παναγιώτης Ντανάκας, που αποδίδει την εγκράτεια των εµπόρων στην αναµονή της επερχόµενης συγκοµιδής. «∆εν είµαστε σε θέση να µιλήσουµε για το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί στη νέα σεζόν. Έχουµε επικεντρωθεί στο να φύγουν τα ελαιόλαδα που έχουµε τώρα στα χέρια µας» µας λέει. Τα αποθέµατα πάντως σύµφωνα µε τον ίδιο είναι «λίγα και καλά». Πρόσφατα ο εν λόγω συνεταιρισµός πούλησε σε ιταλική εταιρεία περί τους 150 τόνους ελαιολάδου στην τιµή των 3,25 ευρώ το κιλό.

Στην Κρήτη, η µέση τιµή των πολύ καλών ελληνικών έξτρα παρθένων ελαιολάδων κυµαίνονται στις περισσότερες περιπτώσεις στα 2,40-2,50 ευρώ το κιλό. Βέβαια, να αναφερθεί ότι σε ορισµένες περιπτώσεις παρουσιάζουν κάποιες αποκλίσεις προς τα πάνω. Έτσι, υπάρχουν τιµές υψηλότερες µέχρι και 2,70 ευρώ το κιλό, που προσφέρονται, από ορισµένες τοπικές τυποποιητικές επιχειρησεις. Αξιοσηµείωτη είναι και η τιµή των 3,10 ευρώ το κιλό, µε την οποία ο Α.Σ. Κριτσάς έπειτα από πρόσφατη ετήσια εκκαθάρισή του πλήρωσε όλο το προϊόν των συνεταίρων του.

Πηγή: agronews.gr 
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ