Αλκιβιάδης Στεφανής: Το «τάμα» στην Παναγία στην Αγιάσο (ΦΩΤΟ)

Στεφανής

Αλκιβιάδης Στεφανής: Ένας ιδιαίτερος δεσμός συνδέει τον Αρχηγό ΓΕΣ με μια εκκλησία στην Αγιάσο Λέσβου. Χθες ο στρατηγός έκανε το «τάμα» του. 

«Το αγαπάει το χωριό από το οποίο κατάγεται ό Αρχηγός του ΓΕΣ. Την Αγιάσο με την Παναγία της, όπου φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας που κατά την παράδοση έχει φιλοτεχνήσει ο Απόστολος Λουκάς», μας λέει φίλος της ιστοσελίδας και στέλνει και τη σχετική φωτογραφία.

Ο Αλκιδιβάδης Στεφανής παρακολούθησε χθες Πέμπτη 23 Αυγούστου στην Αγιάσο Λέσβου την απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Κάθε εορτή στον εορτολογικό κύκλο της Εκκλησίας ενός προσώπου ή ενός γεγονότος έχει τρία στάδια, τα προεόρτια, την κυρίως εορτή και τα μεθεόρτια (δηλαδή τον απόηχό της).

Στις 23 Αυγούστου εκάστου έτους η εκκλησία γιορτάζει την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και κλείνει με την ίδια πανηγυρική διάθεση τους εορτασμούς της Κοιμήσεως και της Μεταστάσεως της Παναγίας, που τιμάται την 15 Αυγούστου.

Οκτώ ημέρες μετά τη μεγάλη εορτή της 15ης Αυγούστου, δηλαδή στις 23 του μηνός, γίνεται η «απόδοσις» της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, δηλαδή η πανηγυρική λήξη του εορτασμού.

Γιατί ο Αλκιβιάδης Στεφανής πήγε στην Αγιάσο

Η εκκλησία του προσκυνήματος της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται στην Αγιάσο, κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του Αρχηγού ΓΕΣ. Είναι η εκκλησία στην οποία λειτουργούσε ο παππούς του Αλκιβιάδης Στεφανής.

Όπως διαβάζουμε σε τοπική ιστοσελίδα ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής κατάγεται από την Αγιάσο. Είναι γιος του Παναγιώτη Στεφανή, εξαδέλφου του πρώην Δημάρχου Αγιάσου Παναγιώτη Ηλ. Ψυρούκη, και εγγονός του αείμνηστου ιερέα του Ιερού Προσκυνήματος Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλκιβιάδη Στεφανή, αδελφού της μητέρας του πρώην Δημάρχου.

Παναγία Αγιάσου
Παναγία Αγιάσου

 

Προτάσεις