Η Κάρπαθος, τα Arleigh Burke, τα F-35 και τα αμερικανικά Apache

AH-64 Apache

Τις παλιές καλές διαρροές θυμηθήκαμε χθες όταν η Ελλάδα ετοιμαζόταν να αποκτήσει αντιτορπιλικά Arleigh Burke, οι Αμερικανοί βάση στην Κάρπαθο και τα F-35 θα μεταστάθμευσαν στην Αγχίαλο. 

 

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Γεγονός είναι ότι κάτι συμβαίνει και οι Αμερικανοί επιθυμούν να απoκτήσουν μια πιο μόνιμη παρουσία επί ελληνικου εδάφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει αίτημα να μετασταθμεύσουν στην έδρα της 1ης ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο του Βόλου αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache, αλλά και μεταγωγικά ελικόπτερα.

Τα ελικόπτερα κατά πάσα πιθανότητα θα προέρχονται από την Γερμανία, όπου είχαν μεταφερθεί το 2017 στο πλαίσιο της επιχείρησης Atlantic Resolve. 

 

Η επιχείρηση Atlantic Resolve ενεργοποιήθηκε από τις ΗΠΑ λίγο μετά την κρίση στην Ουκρανία και αφορά ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στο ευρωπαϊκό έδαφος με σαφή προσανατολισμό την Ρωσία.

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν την παρουσία τους στην γηραιά ήπειρο, διατηρώντας μια μεγάλη δύναμη στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Τα επιθετικά ελικόπτερα Apache έχουν εγκατασταθεί στην Γερμανία και φαίνεται ότι αναζητούν και βάση σε άλλες περιοχές.

Πού θα πάνε τα Apache

Στο Στεφανοβίκειο έχουν συγκεντρωθεί όλα τα ελληνικά επιθετικά ελικόπτερα Apache AH-64A και AH-64D στην 1ης ΤΑΞΑΣ (1ο ΤΕΕΠ και 2ο ΤΕΕΠ).

Εκεί αναμένεται να μετασταθεμεύσουν τα αμερικανικά ελικόπτερα (επιθετικά και μεταγωγικά), για να βρίσκονται και δίπλα στο πεδίο βολής του Λιτοχώρου και να μπορούν να πραγματοποιούν τις ασκήσεις τους.

Η διαδικασία της μεταστάθμευσής τους βρίσκεται σε εξέλιξη και υπάρχει η ανάλογη προετοιμασία από ελληνικής πλευράς.

 

F-35, F-22, Alreigh Burke

Πάντως οι Αμερικάνοι δεν αναμένεται να χτίσουν βάση στην Κάρπαθο, ούτε να μετασταθμεύσουν μόνιμα F-35 και F-22 στην Ελλάδα.

Δεν θα είναι ένας έμμεσος τρόπος εγκατάστασης ΝΑΤΟϊκών F-35 επί ελληνικού εδάφους όπως ίσως θα ήθελε να φαντάζεται ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, λίγο πριν το ταξίδι τους στις ΗΠΑ.

Άλλωστε και τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke που θα αποκτούσαμε με ανάλογο έμμεσο τρόπο περιμάνουν μάλλον να φτιαχτεί πρώτα η βάση στην Κάρπαθο για να έρθουν…

 

Προτάσεις