Από τη Σούδα κατασκοπεύουν την Κριμαία τα αμερικανικά αεροσκάφη

Σούδα Κριμαία

Από τη Σούδα κατασκοπεύουν την Κριμαία τα αμερικανικά αεροσκάφη – Ατμόσφαιρα ψυχρού πολέμου μέσα στα Χριστούγεννα

Ατμόσφαιρα που θυμίζει Ψυχρό Πόλεμο επικρατεί στην περιοχή της Κριμαίας, με αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη να αναχαιτίζονται από ρωσικά μαχητικά, καθώς οι αναγνωριστικές πτήσεις δεν γνωρίζουν… άγιες ημέρες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο ptisidiastima.com το οποίο επικαλείται πληροφορίες από τον ιστότοπο Aircraft Spots, ένα αμερικανικό RC-135V Rivet Joint (s/n 64-14841) με χαρακτηριστικό κλήσης ‘HARK 51’ αναχαιτίσθηκε από ρωσικά τζετ πάνω από την Μαύρη Θάλασσα επειδή οι Ρώσοι έκριναν ότι παραήταν κοντά στην Κριμαία.

Το ‘HARK 51’ είχε απογειωθεί από την αεροπορική βάση των ΗΠΑ στη Σούδα και πέταξε δύο φορές κατά μήκος των ακτών της Χερσονήσου της Κριμαίας πριν επιστρέψει στην  στην Κρήτη.

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ιντερφάξ» μετέδωσε ότι το Rivet Joint αναχαιτίσθηκε και συνοδεύτηκε για ένα διάστημα από μαχητικά Su-27 ή Su-30 που σηκώθηκαν από το αεροδρόμιο Μπιλμπιέκ, κοντά στην Σεβαστούπολη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αργότερα το αμερικανικό αεροσκάφος συνέχισε την περιπολία του –προφανώς από πιο διακριτική απόσταση.

Ένα άλλο RC-135V (s/n 64-14844) με χαρακτηριστικό κλήσης ‘MARIO 64’ που απογειώθηκε από την βρετανική βάση Mildenhall πραγματοποίησε επίσης αναγνώριση πετώντας κοντά στα σύνορα του θύλακα του Καλίνινγκραντ με την Λευκορωσία.

Η στενή παρακολούθηση των δρώμενων στην Κριμαία δείχνει να γίνεται στενότερη, ιδίως μετά το πρόσφατο θερμό επεισόδιο μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών στην Αζοφική –οι Ρώσοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι το επεισόδιο παρακολουθούσε ένα RC-135V.

Στα τέλη Νοεμβρίου αεροσκάφος P-8A Poseidon του αμερικανικού Ναυτικού πραγματοποίησε πτήση στην ευρύτερη περιοχή του πορθμού του Κερτς που ενώνει την Αζοφική με την Μαύρη Θάλασσα ενώ το βρετανικό πλοίο υποκλοπών HMS Echo (H87) εισήλθε από τα Στενά του Βοσπόρου στην Μαύρη Θάλασσα εις ένδειξη υποστήριξης της Ουκρανίας.

Διαβάστε τη συνέχεια από το ιδιαίτερα ενδιαφέρον ρεπορτάζ στην πηγή ptisidiastima.com

Προτάσεις