98 ΑΔΤΕ: Βραβείο καλύτερης μονάδας αυτή με το ναζιστικό σύνθημα!

98 ΑΔΤΕ: Βραβείο καλύτερης μονάδας, στο 265 Μ/Κ ΤΕ με το ναζιστικό σύνθημα! Δεν πρόκειται για φάρσα! Το αποφάσισε ο υποστράτηγος Τσερπές

98 ΑΔΤΕ: Βραβείο καλύτερης μονάδας, στο 265 Μ/Κ ΤΕ με το ναζιστικό σύνθημα! Δεν πρόκειται για κάποια φάρσα! Το αποφάσισε ο υποστράτηγος Τσερπές που έκανε και την απονομή.

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Η βράβευση της 265 Μ/Κ ΤΕ ως καλύτερης μονάδας της 98 ΑΔΤΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2018, έγινε σε ειδική τελετή, παρουσία όλων των διοικητών του σχηματισμού.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει ο Αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής, κάθε εξάμηνο αξιολογούνται όλες οι Μονάδες των σηματισμών και ανακοινώνεται η καλύτερη Μονάδα.

Έτσι έγινε και στην 98 ΑΔΤΕ στην Λέσβο, όπου η στρατιωτική ηγεσία της 98 ΑΔΤΕ συγκέντρωσε στοιχεία από όλες τις Μονάδες και έκρινε ότι η καλύτερη από όλες για το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου χρόνου ήταν η 265 Μ/Κ ΤΕ.

Μάλιστα, ο υποστράτηγος Τσερπές, φαίνεται να έλαβε υπόψη στην κρίση του το γεγονός ότι σε τοίχο της μονάδας είχε αναρτηθεί ρήση ναζιστή, αλλά αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο για την κρίση του.

Όπως είπε η μονάδα είχε κάποια μικροπροβλήματα τα οποία δεν έχουν σημασία, καθώς είναι στρατιωτικοί και όχι πολιτικοί για να ασχολούνται με τέτοια.

Στη συνέχεια απένειμε στον διοικητή της 265 Μ/Κ ΤΕ το αναμνηστικό δίπλωμα κορνιζαρισμένο και έβγαλαν και τις φωτογραφίες ως είθισται, τις  οποίες συνηθίζεται να στέλνουν για ενημέρωση και στο ΓΕΣ.

Το 265 Μ/Κ ΤΕ και το ναζιστικό σύνθημα

Τον περασμένο Δεκέμβριο σημειώθηκε αναστάτωση από την αναγραφή ρητού του στρατάρχη της ναζιστικής Γερμανίας και καταδικασμένου εγκληματία πολέμου Έριχ Φον Μάινσταιν, σε στρατόπεδο στο Μανταμάδο.

Πρόκειται για το ρητό: «η αυτοπεποίθηση των απλών στρατιωτών, εξαρτάται απόλυτα από τη δύναμη του χαρακτήρα του διοικητή τους» με την υπογραφή του ναζί στρατάρχη.

Κανείς δεν είχε διαμαρτυρηθεί την περίοδο που αναγράφηκε.

Το εντόπισε όμως πρόσφατα ένας νεαρός στρατιώτης, που παρουσιάστηκε στην αναφορά εκφράζοντας την άποψη πως θα έπρεπε να σβηστεί.

Ακολούθησε η ταυτοποίηση της προέλευσης του συνθήματος κι ο διοικητής έδωσε εντολή να σβηστεί από τον τοίχο του στρατοπέδου.

Το γεγονός πήρε μεγάλη δημοσιότητα με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να θέλει να «πάρει κεφάλια».

Μάλιστα, το  επεισόδιο με την αναγραφή ρήσης ναζιστή σε στρατόπεδο στο Μανταμάδο της Λέσβου, ήταν η αιτία της ακύρωσης της προγραμματισμένης για επίσκεψης στο νησί του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Ρήγα, λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Προτάσεις